Így változik meg a menetrend hétfőtől

Immáron rutin, hogy minden egyes menetrendváltáskor kisebb-nagyobb változások vannak a pécsi buszozásban. Az idén bevezetett, kevesebb átszállással járó hálózat további hangolását végzik el most szeptember elsejével is. A pécsiek igényeinek megfelelően a következő változások jönnek, ha csütörtökön a város illetékes bizottsága is megszavazza a módosításokat.

hirdetés

Nem telhet el menetrendváltozás nélkül egyetlen nyár vagy ősz sem, hiszen – ahogy azt Árki Sándor, a Tüke Busz vezérigazgatója és a társasággal együttműködő civil szervezet vonalhálózati referense, Pék Patrik többször elmondta – folyamatosan az igényeknek megfelelően csiszolnak a rendszeren. Mostantól több vonalon ismét gyakoribb buszközlekedésre, kevesebb várakozási időre lehet számítani.

Új járatok lesznek

A legfontosabb változás, hogy szeptembertől új járat indul 31-es jelzéssel a Főpályaudvar – Vásárcsarnok – Kórház tér – MTA-székház – Tettye útvonalon. A járat csúcsidőben 20 percenként közlekedik reggel fél hét és nyolc, valamint délután egy és este fél hat között jár hétköznapokon. Az új vonal előnye, hogy a Tettyéről is közvetlenül elérhetővé válik a Kórház tér, így Egyetemváros és a Klinikák felé kedvezőbb csatlakozások jönnek létre.

Gyakrabban érkezik
Gyakrabban érkezik

A szintén új, 155-ös vonal az István-aknáról Pécs-Somogy, Budai állomás, Ledina, Árkád érintésével közlekedő 126-os járat nem Uránvárosig, hanem a Klinikákig (Új megálló a régi Kürt utca helyett) közlekedik a Petőfi utca érintésével 155-ös jelzéssel. Ezáltal biztosítják a Budai városkaputól az Ifjúság útra való közvetlen járatot.

A 41, 42 és 44-es vonalakon a Trafóháztól induló korábbi iskolajárat időpontjában 141-es jelzéssel új gyorsjárat közlekedik. Ugyanígy a 38, 39 és 40-es vonalakon a korábbi iskolajárat időpontjában 140-es jelzéssel új gyorsjárat közlekedik, mely kevesebb helyen áll meg, így a reggeli és a délutáni időszakban gyorsabb eljutást biztosít.

A 20-as, 21-es vonala is más lesz

A jelenleg 20-as, 20A-as és 120-as járatok útvonala módosul, az itt közlekedő buszok új számozást; 21-est, illetve 121-est, illetve új vonalvezetést is kapnak. A 20-as és 120-as Uránvárosból a Mecsek Áruház – Építők útja – Megyeri tér – Árkád, autóbusz-állomás – 48-as tér útvonalon közlekedik 21-es és 121-es jelzéssel a Baromfifeldolgozó felé. Szeptember 1-től így a Megyeri térről hosszabb vonalon és sűrűbb járatokkal utazhatnak a 21-es busz utasai.

A 20A vonal a Főpályaudvarról az Árkád, autóbusz-állomás – 48-as tér útvonalon közlekedik a műszakokhoz igazodva a Hőerőműig 20-as jelzéssel.

Munkanapokon reggel egy járat a Főpályaudvarról a Baromfifeldolgozóig közlekedik. A változtatás célja, hogy az ipari üzemek dolgozóinak a távolsági buszokra kedvezőbb csatlakozást biztosítsanak. Üszögpusztán az autóbusz-forduló építésének az előkészítése elkezdődött. Megépülése után a 20A járat vonalát hosszabbítják meg Üszögig 20-as jelzéssel. A 21-es vonal jelenlegi formájában (Uránváros – Búza tér) megszűnik.

Több 27-es és 28-as

A 27-es és a 28-as vonalon reggel több járat Deindolból, Nagydeindolból, illetve Szentkútról indul, így az ürögi, deindoli térségből is közvetlen kapcsolat lesz a Szigeti út felé. Hogy az ürögi városrész jobban járjon, a 27 és 28-as járat nem Uránvárosból, hanem Deindolból (3), Nagydeindolból (4), illetve Mecsekszentkútról (1) indul Gesztenyés, illetve Borbálatelep felé.

Sűrítik a forgalmas, közkedvelt járatokat

Az 1-es, 3-as és 6-os vonalon a munkanapon belül lesz külön pénteki és hétfőtől csütörtökig érvényes menetrend. A 71, 71Y, 72, 73 és 73Y-os vonalakon munkanapokon az indulási időpontok több esetben változnak.

A nyári időszakra Széchenyi-aknáig rövidített 4-es vonalon (Uránváros – Árkád – Hősök tere – Gesztenyés) ősztől újra Gesztenyésig közlekednek az autóbuszok.

A 4-es vonal tehermentesítésére munkanapokon reggel és újfent már délután is több 2A járat is Hősök teréig közlekedik, illetve onnan indul.

A 71-72-73-as, a 22, 23, 24, 122, 123, 123Y és 124-es vonalakon a nyári menetrendhez hasonlóan fejlesztési céllal reggel 5-9 óra között a Fagyöngy utcából, illetve az ürögi végállomásokról 11 órától egészen 22 óráig is a Fagyöngy utcáig közlekednek járatok 123Y és 124 jelzéssel. Ezáltal csúcsidőben a Fagyöngy utcában 15 helyett 7-8 percenként közlekednek a járatok.

Kertváros távolabbi részibe is sűrűbben jár
Kertváros távolabbi részibe is sűrűbben jár

A Fagyöngy utcából a 123Y és 124-es járatok a 62-es vonalon térnek vissza Kertvárosba. A változtatás hatására jelentősen több férőhelyet adnak, illetve sűrűbben indulnak a közvetlen uránvárosi járatok. Délelőtt egy 124-es, délután két 124-es, illetve 123Y-os járat érinti a Malomvölgyi utat, ezáltal a Malomvölgyi úti otthon jobb ellátását kívánjuk biztosítani.

A nyáron bevezetett 55-ös új vonalvezetése marad a hálózatban, de a járatok sűrűbben, csúcsidőszakban 7-8 percenként indulnak. A 130-as járatok délután sűrűbben, 13.10-től 16.10-ig 20 percenként közlekednek. Az 55-ös és a 130-as járatok csúcsidőben Kertváros felé közösen 10 percenkénti közlekedést biztosítanak majd délután is a Klinikáktól.

A 32-es és 33-as vonalakon a 31-es indításával napközben és csúcsidőben is 20-20 percenként indulnak majd a buszok. A délelőtti időszakban a vonalakon tapasztalt zsúfoltság érdekében sűrítették 30 percről 20 percenkénti indulásra a járatokat.

Az új vonalhálózat IDE KATTINTVA érhető el, míg az éjszakai vonalhálózat ITT TALÁLHATÓ.  Az új, részletes menetrend IDE KATTINTVA tekinthető meg.

[box title=”Éjjel igény szerint jár a több busz” box_color=”#242192″]

A Főpályaudvarról 23.40-kor induló 973-as járat igény esetén a Malomvölgyi útról 0:10-kor 941-es jelzéssel – ha ezt külön kéri az utas – Nagyárpádra is betér Árpádváros érintése után. A 0:15-kor induló 932-es járat szintén utazási igény esetén a Tettye, Havihegyi utat és Bálicstetőt is érinti. A 2A vonalon éjszaka Uránváros és az Árkád, ill. az Árkád és Fehérhegy között újabb járatok indulnak, valamint 0.40-kor a Főpályaudvarról 973-as jelzéssel a Malomvölgyi út felé a zsúfoltság csökkentése érdekében új járatot állítanak be.[/box]

Hirdetés