Indulhat a síelés!

Miután több mint 15-20 centiméter hó esett a Mecsekben, ellepték a sípályát a sportolni vágyók. A maga félszáz éves, kampós felvonójával és a piros pályával igazi különlegességnek számít a mecseki. A hatszáz méter hosszú, meredek pálya jelképes összegért vehető igénybe, addig, amíg van hó.

hirdetés

A hatszáz méter hosszú mecseki pálya csak pár hetet tud üzemelni, mégis sokan látogatják. Vannak, akik egy-egy külföldi út helyett választják a pécsi síelést.

Farkas Péter, a PVSK Sí Szakosztályának tagja elmondta:
– Idén, újdonságképp 2000 forintos napijegyet is árulunk, de ha valaki szakosztályi tag, akkor évi 18 ezer forintért – ha az időjárás engedi – bármikor síelhet.

A síelők és a szánkózás szerelmesei közötti kapcsolat azonban nem teljesen felhőtlen. Ez utóbbiak ugyanis jóval többen vannak, mégis nekik jut rendszerint kevesebb hely. A szóbeli egyezség szerint a rövidebb pálya alsó, kevésbé veszélyes részét használják a szánkósok, míg a meredekebb szakaszokat a síelők.

A síelők és a szánkózók viszonya nem felhőtlen

Pécs vonzáskörzetében egyébként hozzávetőleg 30 ezren síelnek. A PVSK Sí Szakosztályának jelenleg több mint harminc tagja van. Ők szívügyüknek tekintik az 55 éves pálya gondozását, ingyen és bérmentve segítenek, ahol csak tudnak. Ha ezek a lelkes pécsi sportemberek nem lennének, évente akár 50-100 ezer forinttal is többe kerülhetne a sípálya működtetése.

A felvonó egyébként elengedhetetlen a komoly edzésekhez. Nélküle egy délután alatt összesen kétszer-háromszor csúszhatnának csak le a sportolók, így azonban akár huszonötöt is fordulnak.

Idén a nagyközönség számára is nyitottá tették a felvonót napidíj ellenében, s el is készült egy másik kötélrendszer, ám azt tönkretették a vandálok. A felújításra több millió forint kellene, ám erre nincs pénze az egyesületnek, holott a számítások szerint lenne rá igény Amíg működött ugyanis, addig ezrek jártak fel a hegyre síelni. Ma már sokszor többen vannak, akik szánkóval hasítanak a pályán.

Hirdetés