Ingyen tanfolyam és grátisz számítógép a nagyiknak!

Low angle view of senior couple using touchpad together.

Pécsen szárnyal az időseknek meghirdetett ingyenes számítógépes oktatás; a nagymamák és nagypapák nemcsak megtanulják csekkolni az időjárást vagy az unokáik posztjait Facebookon, a tanfolyam miatt rendszeresen kimozdulnak otthonról, jobb helyeken pedig „átcsábítják” a nagyikat filmklubra vagy egy-egy kiállításra is. 

hirdetés
Uránia Mozi

Az ingyenes oktató tanfolyamok sikerét a kormány megfejeli idén azzal, hogy ötezer számítógépet oszt ki a 65 évesnél idősebbeknek az idősügyi infokommunikációs program keretében. Jeneiné Rubovszky Csilla, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium miniszteri biztosa közölte, a számítógépeket az ingyenes internetszolgáltatással szociálisan hátrányos helyzetű, egyedül élő, valamint egészségkárosodott emberek kapják meg, az eszközök használatára pedig megtanítják őket.

A miniszteri biztos elmondta, egy országos felmérés szerint a digitális eszközök elsősorban az idősek magányának csökkentéséhez, az ellenük irányuló bűncselekmények megelőzéséhez és az egészségük megőrzéséhez járulhatnak hozzá. Példaként elmondta, hogy megtanítják a nyugdíjasokat videótelefonálni, bűnmegelőzési Skype-konferenciákat tartanak nekik, és a demencia enyhítésére szolgáló játékokat is kifejlesztenek.

Pécsett már régóta nagy sikernek örvendenek az ingyenes tanfolyamok, melyek az időseket próbálják beavatni a digitális világba. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az idősebbek imádják a foglalkozásokat, legtöbben vissza is járnak ’ismétlés a tudás anyja’-alapon.

A Civil Közösségek Házában csaknem tíz éve szerveznek ingyenesen számítógépes tanfolyamot az 55 év feletti résztvevőnek, akiket kéthetes turnusokban tanítanak meg szörfözni a neten, megnézni az időjárást és beszélgetni az unokákkal – leginkább erre van igény. Napi két órában persze nem lehet csodákat tenni, de a lelkes nagyik elsajátíthatják az alapokat, és ha tetszett nekik a foglalkozás, akár vissza is térhetnek ismételni a tanultakat.

Fűri Ildikó, a Civil Közösségek Házának egyik munkatársa érdeklődésünkre elárulta, hogy a csoportkohézió is meghatározza, hogy mikről tanulnak a tanfolyam két hetében, de általában a Facebook-csetelésre, a hírek böngészésére, az internetes keresésre és az unokákkal való kapcsolattartásra van a legnagyobb igény.

Vannak „egyedi” kérések is. Fűri Ildikó elmondta, ha az érdeklődők hozzák az okoskütyüjeiket, akkor azok használatára is megtanítják őket a szakemberek, hiszen a legtöbb idős a fényképezésnél megakad, lementeni vagy elküldeni már nem tudja a képeket szeretteinek.

– Nagyon hasznos az 55 év felettieket segíteni eligazodni a digitális világban, de az még hasznosabb, hogy ehhez az elfoglaltsághoz ki kell mozdulniuk otthonról – mondja Fűri Ildikó. Sokan dupláznak, visszajárnak a tanfolyamra, mi pedig próbáljuk az arra fogékonyaknak átcsábítani egy-egy kiállításra vagy filmklubra. Nem utolsó sorban pedig ismerkedhetnek, barátkozhatnak az idősek egymással – avat be a Fűri.

A Csorba Győző Könyvtár munkatársai a Tudásközpontban okítják az idős pécsieket arra, hogy miként és mire használhatják az internetet. A tapasztalatok itt is azt mutatják, hogy a lelkes nyugdíjasok nagyon szívesen tanulnak a világhálóról, hiszen annak segítségével fel tudják venni a kapcsolatot rokonaikkal és unokáikkal. Pécsett többek között még tanulhatnak a nagyik számítógépes ismereteket a Katedra Nyelviskolában és a Rákóczi úti Iparosházban is.

Hirdetés