Iparűzési adóelőleg: Pécsett a vállalkozók 70 százaléka fizet kevesebbet márciusban

Illusztráció forrása: Pixabay.com

A jelenlegi adatok alapján több mint 12 ezer pécsi adózó mentesül az iparűzési adó vagy adóelőleg felének befizetése alól – írja közleményében az önkormányzat. Az iparűzési adó mértékének 50 százalékos kormányzati csökkentése miatt Pécs idén várhatóan több mint 2 milliárd forint bevételtől esik el.

hirdetés
Uránia Mozi

A vonatkozó kormányrendelet alapján a mikro-, kis- és középvállalkozásnak minősülő gazdasági szereplők iparűzési adója 1 százalékra csökken 2021-ben – emlékeztet a ma délutáni közlemény. A kormánydöntés alapján az érintett adózók már az iparűzési adóelőleg felének megfizetése alól is mentesülhetnek. Ehhez 2021. február 25-ig kellett a NAV felé nyilatkozniuk arról, hogy kérik-e az adóelőlegre vonatkozó 50 százalékos csökkentést.

A jelenlegi adatok alapján több mint 12 ezer pécsi adózó (megközelítőleg 5500 katás vállalkozó, valamint mintegy 7000, nyilatkozatot tett mikro-, kis- és középvállalkozás) mentesül az iparűzési adó vagy adóelőleg felének befizetése alól.

Az első félévi helyi iparűzési adóelőleget (illetve katás vállalkozások esetében az éves adó felét) 2021. március 16-ig kell megfizetni az adószámla kivonaton megjelölt helyi iparűzési adó bevételi számlára – áll a közleményben. A bankszámla nyitásra kötelezett adózóknak a befizetési kötelezettségüket átutalással kell teljesíteni, bankszámla nyitásra nem kötelezett adózók postai befizetési csekken, átutalással vagy az E-Önkormányzat portálon keresztül fizethetnek.

– Az egyéni vállalkozóktól a korábban kiküldött értesítőkben azt kértük, hogy az adóelőleg befizetése előtt az elektronikus felületen kérdezzék le az adóegyenlegüket, ez a lehetőség továbbra is adott a számukra. Ezzel együtt a kedvezményre vonatkozó nyilatkozatok feldolgozását követően a nyilatkozatot benyújtó 1.850 egyéni vállalkozónak 2021. március 09-én elektronikus úton új adószámla kivonatot küldtünk. A gazdasági társaságok nem kaptak külön értesítőt, nekik az elektronikus felületen elérhető adóegyenlegük alapján kell befizetniük az előleget – idézi a közlemény dr. Gyarmati Máriát, a pécsi Önkormányzati Adóhatósági Főosztály vezetőjét.

Az iparűzési adó mértékének 50 százalékos csökkentésére vonatkozó kormánydöntés miatt Pécs idén várhatóan több mint 2 milliárd forint bevételtől esik el

– emlékeztet a városháza.