Idén az üldözött keresztényekért ajánlják fel máriagyűdi zarándoklatukat a pécsi egyházmegyében élő hívek május 11-én. Bárki csatlakozhat a Pécs és Máriagyűd közötti gyalogos és kerékpáros zarándoklathoz, amelyet a gyűdi szabadtéri oltárnál szentmise zár le.

Idén is megrendezi a Pécsi Egyházmegye az immár hagyományos máriagyűdi zarándoklatát, amit most az üldözött keresztényekért ajánlanak fel. Mint a püspökség oldalán írják, a nagyjából 25 kilométeres távot felölelő zarándoklathoz gyalogosan vagy biciklivel is lehet csatlakozni.

A gyalogosok május 11-én 6.30-tól gyülekeznek a Pécs határából Pogány felé vezető II. János Pál úton, a korábbi FEMA áruház parkolójában, de bárhol lehet csatlakozni a zarándokokhoz. A kerékpárosok a székesegyházban 8.30-kor kezdődő közös imádság után indulnak a kegyhelyre.

Két megállóhelyen, a szalántai kultúrháznál és a Tenkes Csárdánál lehet megpihenni, regenerálódni. A megállóhelyeken és érkezéskor vizet osztanak szükség szerint, amelyért nem kell fizetni. Az út során folyamatos orvosi ügyelet lesz, és mentőautó is kíséri a tömeget, a pihenőhelyeken orvosi sátrakat is felállítanak.

Máriagyűdön, a Pécsi Egyházmegye kiemelt kegyhelyén írásos dokumentumok tanúsága szerint a 17. század vége óta csodás gyógyulások és Mária-jelenések történtek. Az évszázadok során számtalan zarándok keresett vigasztalást, testi-lelki gyógyulást a máriagyűdi Szűzanyánál. A zarándoklatok ma is lehetőséget jelentenek az elcsendesedésre, a bizalom, a hit megerősítésére, a közösség építésére, írja honlapján a pécsi püspökség.

A részvételi lehetőségekről, a részletes programról, a technikai kérdésekről IDE kattintva lehet többet megtudni.

Fotó: Pécsi Egyházmegye