Izgalmas pécsi múzeumot álmodtak meg!

Másfél milliárd forintból újulhat meg a Régészeti Múzeum a Széchenyi téren, amelynek keretében Pécs városa új turisztikai központtal gazdagodik. 

Pécs kiemelt célja, hogy a várost és az általa nyújtott turisztikai látványosságokat minél több ember ismerje meg, amely által a város idegenforgalmi bevételei is növekedhetnek. A város az Európa Kulturális Fővárosa projekt után olyan turisztikai beruházásokat hajtott végre, amelyek kiegészítették a jelenlegi kínálatot (Értékes Pécs), illetve jelentős mértékben hozzájárultak a városban eltöltött idő növeléséhez (állatkert). Pécs az idegenforgalmi fejlesztéseit továbbra is úgy kívánja megvalósítani, hogy azokkal kiegészítse, fejlessze a jelenlegi kínálatot, valamint kipótolja az esetleges hiányfoltokat. Ennek érdekében fejlesztik a város főterén évek óta üresen álló Régészeti Múzeumot, amelynek köszönhetően a turisztikai kínálat növekedése mellett megvalósul a Széchenyi tér északi részének rendezése is.

régészeti múzeum, hl01
A Széchenyi tér felső része is megújul

A turisztikai fejlesztési elképzelések megvalósításához a város nevében a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. összesen négy pályázatot nyújtott be, amelyek közül a Régészeti Múzeum fejlesztése összesen 1,5 milliárd forint támogatásban részesült.

A projekt keretében létrejön egy Integrált Múzeumi Központ, amely Pécset a középpontba állítva elsősorban régészeti kiállításként funkcionál, kiegészülve a helyi néprajzi és várostörténeti elemekkel. A kiállítás tartalma az őskortól mutatja be a város történetét napjainkig, azt a Janus Pannonius Múzeum munkatársai állították össze a kor igényeinek megfelelő interaktív szemléltetési eszközök beépítésével. A létrejövő állandó kiállítás mellett az épületben kialakítandó terek további számos lehetőséget biztosítanak a múzeum számára akár az ideiglenes kiállításoknak helyet biztosító térben, akár a múzeumpedagógiai foglalkoztatóban. A tervek szerint a felújított épületben kaphat helyet a Pécsi Értéktár kiállítás is.

A létrejövő múzeumi centrum kialakításánál a tervezők kiemelten foglalkoztak a turisták igényeivel, ennek érdekében a létrejövő fogadócsarnokban alakítják ki a Janus Pannonius Múzeum kiállításaira, valamint a város által kínált további turisztikai termékekre fókuszáló információs pontot, továbbá olyan fogadótér jön majd létre, hogy a busszal a Széchenyi tér felső részére megérkező turistacsoport (akár 80 fő) igényeit egyszerre, teljes egészébe ki tudja szolgálni.

A projektnek köszönhetően az épület az örökségvédelmi engedélyben előírtak szerinti felújítása mellett olyan interaktív eszközökkel bővül, amelyek minden korosztály számára befogadhatóvá és érdekessé teszik a város történelmét átölelő tárlatot.

– A város legfrekventáltabb területén található múzeum fejlesztésével még vonzóbbá tudjuk tenni Pécs amúgy is sokszínű turisztikai kínálatát – hangsúlyozta közleményében Őri László alpolgármester.

Hirdetés