Kell-e munkásszálló Pécsen?

A Vasas Szakszervezet vezetője szerint akár Pécsen is lehetne munkásszállót létesíteni, hiszen a vállalkozók részéről lenne erre igény. Benke Norbert városi ügynek tartja a kérdést.

hirdetés
Uránia Mozi

A szakszervezeti vezető lapunknak azt mondta, hogy három fémipari vállalatnál is folytatott bértárgyalásokat, amelyek során felmerült, hogy szükség lenne egy pécsi munkásszállóra.

– Úgy gondolom, hogy egyszerre van Pécsen munkanélküliség és munkaerőhiány, ezen a helyzeten lehetne javítani azzal, hogy a már itt lévő, illetve idetelepülő cégek a dolgozóiknak megkönnyíthetnék a lakhatást, nem kellene akár órákat utazniuk, ha megfelelő szállást tudnának biztosítani leginkább a szakemberek számára – mondta Benke Norbert.

Az érdekképviseleti vezető által tolmácsolt felvetés szerint nem a sokak emlékeiben élő, régi, kommunista időket idéző munkásszállásról lenne szó, hanem egy mai kornak és igényeknek megfelelő épületről. Benke Norbert szavaiból kiderült, hogy már beszélt is egy vállalkozóval, aki rendelkezik egy erre alkalmas ingatlannal.

– Akár pályázati forrást is bevonhatnának, de a versenyszférán belül is meg lehetne oldani a kérdést – mondta a szakszervezetis, aki szeretné, ha igazi közös városi ügy lenne a szállóépítés, és ezért nem is akarja belekeverni a politikát. Ugyanakkor azt is elmondta, hogy két ellenzéki politikussal beszélt a dologról, de az önkormányzatot, illetve a kormányzati politikusokat nem kereste meg.

Bár Benke nem szeretne politikai témát kreálni a városi ügyből, Szakács László, a nemrégiben visszalépett MSZP-s képviselőjelölt, parlamenti képviselő mégis e témában tartott sajtótájékoztatót. Szakács ezen Benke állításával szemben már arról beszélt, hogy „nem gondolja úgy az önkormányzat, hogy ebben az ügyben tennivalója lenne”. Bár a szakszervezetis nem is kereste meg a kormánypárti képviselőket, Szakács már arról beszélt, hogy „biztosan zárt kapukat találtak a kormánypártiaknál, ezért került hozzájuk az ügy”. Többszöri újságírói kérdésre válaszolva viszont azt mondta, hogy biztosan így történt, legalábbis „ő erre következtetett”.

Pécsen egyébként a közepes- és nagyvállalkozások erősítését a Modern Városok Programban több elem is segíti: elég az iparcsarnokok építésére gondolni, melyek jelentős befektetővonzó erők lehetnek, vagy gondoljunk a Harman pécsi beruházására: az amerikai multicég is kész üzemcsarnokba költözött.

Hirdetés