Kemenesi: a harmadik oltással az új variánsok ellen is védekezhetünk

A pécsi virológus, Kemenesi Gábor friss Facebook-posztjában egy kutatás eredményeiről számolt be, amelyek azt igazolják, hogy a koronavírus eredeti változata ellen kifejlesztett oltások az omikron, és a vélhetően a jövőben kifejlődő új variánsok ellen is megfelelő védelmet nyújtanak.

hirdetés
Uránia Mozi

Éppen ezért Kemenesi arra buzdít mindenkit, aki még nem vette fel a harmadik oltást, hogy ezt tegye meg minél előbb. Ezúttal a közelmúltban a Nature folyóiratban megjelent friss kutatás eredményeire támaszkodva hangsúlyozta az emlékeztető oltás fontosságát.

A kutatás a jelenleg is használt, az eredeti, Wuhanból kiindult vírustörzset használó vakcinák hatását vizsgálta, és az eredmény szerint jelenleg nem valószínű, hogy a vakcinakomponensen változtatni kellene a közeljövőben. A vizsgálat szerint a szervezetben jelen lévő úgynevezett B sejtek (ezek felelnek a vírus elleni antitestek termeléséért) diverzitása a harmadik dózis felvétele után megnő, és a koronavírus új variánsai ellen is megfelelő védelmet biztosít a szervezet számára. Azaz, bár ezeket a vakcinákat eredetileg nem az omikron variáns ellen fejlesztették ki, mégis képesek azt megfékezni. A vizsgálatok során feltárt működési mechanizmust megismerve a kutatók arra jutottak, hogy a koronavírus jövőben kialakuló variánsai ellen is működhetnek a jelenleg használt oltások.

Kemenesi posztja végén ezért azt írja, hogy aki még nem vette fel a harmadik oltást, az tegye meg mielőbb, ugyanis a vírus változása továbbra is kiszámíthatatlan, nagyon fontos tehát a vakcinák által nyújtott védelem szinten tartása.