Kligl: méltatlan a védekezés

Több mint ötszázan írták alá azt az internetes petíciót, amely Lengyel Péter pécsi szobrászművész indított útjára még a múlt héten. Ezzel „tiltakoznak és követelik, hogy a Király utcában felavatott, Kligl Sándor által készített Weöres Sándor szobrot haladéktalanul bontassa el az önkormányzat. Kligl nem akar nyilatkozni.

Az aláírásra buzdító szövegben Lengyel Péter azt is kéri a várostól, hogy tegyen meg mindent, hogy a jövőben Pécs közterein „hasonlóan kortévesztett, ízléstelen és jellegtelen anti-műalkotást” ne állítsanak fel. Szerinte, illetve a vele egyetértő aláírók szerint „Pécsnek eddig sikerült megőriznie ártatlanságát a közelmúltban az országot elárasztó „posztszocreál”, giccses zsánerszobrok áradatával szemben” .

Kligl nem élt a megszólalás lehetőségével
Kligl nem élt a megszólalás lehetőségével

A petíciót aláírók névsorában olyan nevek szerepelnek többek között, mint Borza Endre építészé, Aknai Tamás és Simon Wintermans művészettörténészeké, de Gamus Árpád, a Pécsi Galéria igazgatója, Pinczehelyi Sándor képzőművész neve is ott van, valamint Böszörményi István szobrászé is, aki – emlékezetes – az avatáson szórta le liszttel az alkotást. Lapunknak ő a vele készített interjúban szintén azt mondta, hogy szerinte is giccses a szobor, végül azonban nem tért ki arra, hogy mit ért pontosan ez alatt.

A mostani aláírásgyűjtés, a múlt heti lisztes akció és a rúzsozás után szerette volna Kligl Sándort, a szobor alkotóját is megkérdezni, de ő nem kívánt nyilatkozni.

– A történések védekezésre, magyarázkodásra kényszerítenének egy ilyen nyilatkozatban, ezt azonban méltatlannak tartom, így inkább nem kívánok élni a lehetőséggel – említette Kligl, aki annyit még elmondott: ötven éve készít szobrokat, hamarosan hetvenéves lesz, viszont ilyen ellenállással egyszer sem találkozott.

Páva Zsolt polgármester lapunknak nyilatkozva még mű avatása után azt mondta: vállalható alkotás, de nyilvánvaló, hogy vitára okot adhat, hiszen a progresszív művészek az ilyen ábrázolásokat nem mindig fogadják el. Ez azonban ízlésbeli dolog – mondta.

Önnek tetszik a szobor?

Eredmények

Loading ... Loading ...

Hirdetés