Kővári János: jogos kérés a pécsi tartozás törlesztésének átütemezése

Kővári János, az ÖPE-KDNP-frakció vezetője

Sajtótájékoztatót tartott a keddi közgyűlés után az ÖPE-KDNP-frakció, melyen Kamarás Péter (KDNP), Berényi Zoltán és Kővári János (mindkettő ÖPE) vett részt.

hirdetés
Uránia Mozi

Megismételték a közgyűlésen elhangzott álláspontjukat, mely szerint a költségvetési tervezet bevételi oldalán fiktív, megalapozatlan számok vannak, a kiadási oldala pedig nem kellően részletes. Emlékeztetőül: a törvény szerint február 15-éig kell a polgármesternek a közgyűlés elé terjesztenie a költségvetés első tervezetét és március 15-éig kell elfogadni a végleges verziót, ami persze sosem végleges, mert év közben többször is módosítják. 

Kővári János elmondta, az iparűzési adó 9,3 milliós terve túl merész, hiszen a tavalyi tényleges bevétel nem érte el a 8 milliárdot. A telek- és ingatlanadóból betervezett 20 százalékos bevételnövekedés szerinte szintén teljesen irreális adóemelés nélkül. Kétségei vannak, hogy a behajtás ennyivel hatékonyabb lehet. Úgy véli, hiányzik a tervezetből, hogy a város 2020-ban pontosan mennyit akar költeni buszközlekedésre, városüzemeltetésre, vagy például a szociális intézményrendszer működtetésére. 

„Ez egy biankó költségvetés” – fogalmazott Kővári. Mint mondta, a városvezetés által tervezett 1,5-2 milliárdos adósságtörlesztést semmi nem támasztja alá ebben a tervezetben. Szerinte teljes a tanácstalanság, nem tudja a városvezetés, mit kezdjen a költségvetéssel.

Újságírói kérdésre, hogy akkor miért tartózkodtak, miért nem nemmel szavaztak, Kővári azt mondta, formailag elfogadják, hogy a tervezet benyújtásra került, de a tartalmát nem tudják elfogadni.

Szintén újságírói kérdésre a politikus elismerte, nyilván az előző városvezetés sem tudta volna visszafizetni év végéig a 8,5 milliárdot, így szerinte jogos kérés a törlesztés átütemezése, hiszen a tartozást nem az új önkormányzati vezetés hozta össze.