Közel ötven tonna szemét tűnt el, felszámolták a györgytelepi illegális lerakót

Befejeződött a másfél hónapos munka: a Pécsi Ellátó Központ (PEK) és a BIOKOM felszámolta a györgytelepi illegális hulladéklerakót. A 25 ezer négyzetméternyi területről 355 köbméter szemetet gyűjtöttek be. A következő hetekben a rágcsálóírtást végzik el a környéken – áll az önkormányzat közleményében. Előtte-utána-galéria a cikkben!

Február végén a Pécsi Ellátó Központ, a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. és a BIOKOM összefogása révén tisztult meg, és nyerte vissza régi arculatát Pécsbányatelepen a Kórház u. 6. sz. épület környéke. A sikeres együttműködést folytatva a PEK és a BIOKOM ezúttal a györgytelepi önkormányzati ingatlanokat tisztította meg. Az élőmunkát a PEK biztosította, míg a BIOKOM a konténeres hulladékszállításról és a hulladékkezelésről gondoskodott.

A területen lévő lakóingatlanok közvetlen környezetét több kiterjedt illegális hulladéklerakó borította. A kezeletlen hulladék közegészségügyi szempontból is kimondottan aggályos volt.

– A 25 ezer négyzetméter nagyságú területről 355 köbméternyi, 47,5 tonna hulladék fajtánként elkülönített begyűjtése valósult meg. Ennek döntő része lom és háztartási jellegű szemét volt, de gumiabroncsból, építési törmelékből és még a veszélyes hulladéknak minősülő palából is akadt bőven. A hathetes munkát naponta átlagosan 20 dolgozó végezte, a lerakó felszámolásának teljes költsége 4,6 millió forint volt – idézi a közlemény Meixner Barnát, a Biokom NKft. ügyvezető igazgatóját.

Előtte-utána, képgaléria:

A sok felhalmozott szemét együtt járt a rágcsálók elszaporodásával is, emiatt a következő hetekben a közterületek átfogó patkányirtását is el fogja végeztetni a Biokom. A megbízott szakvállalkozó valamennyi utcában több helyen fog méreganyagot kirakni, amit annak érdekében, hogy háziállat, vagy kisgyermek ne férhessen hozzá, speciális rágcsálóetető dobozban helyeznek el.

– Sajnos az a tapasztalatunk, hogy hiába erősítjük ezeket a patkányládákat minden esetben lánccal valamilyen táblához, korláthoz vagy fához, a döntő részüket rövid időn belül eltulajdonítják. Teljesen érthetetlen a dolog, hiszen ezek nem képviselnek jelentős értéket, viszont azzal, hogy a láncot elvágva elviszik őket, teljesen sikertelenné válik a kártevők elleni védekezés. Emiatt kérjük, hogy a ládákat hagyják a helyükön, hogy valóban eredményes legyen a rágcsálóírtás – mondta Meixner Barna.

A BIOKOM által megvásárolt, és a Pécsi Közterület-felügyelet üzemeltetésébe kerülő vadkamerák közül időszakosan néhány a most megtisztított területeket is figyelni fogja – írja a közlemény.