Kétméteres tojás Pécsen

A horvát főkonzul és Páva Zsolt polgármester jelenlétében avatták fel a Széchenyi téren azt a nagyméretű, egyedi elkészítésű húsvéti tojást, amelyet ajándékba kap a város a horvátországi Kapronca-Körös megyétől.

A nagy méretű húsvéti hímes tojások készítése Kapronca-Körös megye projektje, amely 2007-ben indult útjára és kis idő múlva a szellemi-kulturális örökség részévé vált. A program célja az volt, hogy a hagyományos tojásfestést ötvözzék a naiv festészettel. A projekt ismert lett világszerte amely számos nagyvárosban, így például Prágában, Bécsben, Londonban, Brüsszelben, New Yorkban és Rómában is bemutatkozott.

A húsvéti tojások festésébe a kezdetektől fogva horvát naiv festőművészek is bekapcsolódtak. Évente kevesebb mint tíz műalkotás készül műhelyeikben, amelyek több művészeti díjat is bezsebeltek már. A Pécsnek ajándékba adott tojást négy festő készítette és a város nevezetességei díszítik. A következő években, a húsvéti időszakban mindig Pécsen állítják majd ki.

tojás2 - cikkbe

– Idén már huszadik éve működik Pécsen a Horvát Köztársaság főkonzulátusa, ez alkalomból is örömmel emlékezünk a két nép közötti szoros kapcsolatra. Külön köszöntet jár Pécs városának,  amiért olyan sokat tett az itt élő nagy számú horvát közösségért, és köszönet jár Kapronca-Körös megyének az ajándékért – hálálkodott az eseményen Vesna Haluga főkonzul asszony.