Kulturális Stratégia: összegezték a Művészeti Tanács felé megfogalmazott javaslatokat

A pécsi kulturális intézmények és szervezetek vezetőinek javaslatait a Művészeti Tanács építi majd be a város kulturális koncepciójába.

hirdetés
Uránia Mozi

Mint ismert, a városvezetés tavaly szeptemberben döntött arról, hogy a közgyűlés új szerveként létrehozzák a Művészeti Tanácsot, amely 2020 decemberében meg is alakult. A Művészeti Tanács elsődleges feladata a hosszú távú kulturális stratégia és vízió megalkotása és egyeztetése a pécsi kulturális élet szereplőivel.

– A város kulturális stratégiájának céljai, azok megalkotása és megvalósítása a pécsi művészek bevonásával valósulhat csak meg. Ezért döntöttünk úgy, hogy minden művészeti területet érintően felkérünk nemzetközileg, illetve országosan elismert pécsi művészeket, hogy Pécs a kulturális területen újra vezető szerepbe kerüljön és a pécsi művészek is újra otthonuknak érezhessék Pécset – mondta lapunknak Bognár Szilvia kultúráért felelős alpolgármester.

Bognár Szilvia és a kulturális intézmények vezetői egyeztettek (fotó: Bognár Szilvia/Facebook)

Mint mondta, ehhez a munkához elengedhetetlen bevonni azokat a városi szereplőket, akik jelenleg részt vesznek a pécsi kulturális programok megálmodásában, megszervezésében és lebonyolításában. Ez volt az oka annak – folytatta az alpolgármester – hogy az önkormányzat, illetve az önkormányzati cégek tulajdonában álló kulturális szervezetek vezetőivel elkezdték összegyűjteni azokat a hagyományos és meghatározó programokat, illetve azokat a tervezett projekteket, amiket a városi szervezetek és cégek vezetői fontosnak vélnek.

A kulturális intézmények vezetőinek a kulturális stratégiába szánt javaslatait május 6-án összegezték egy online kerekasztal-beszélgetésen.

A megbeszélésen Bognár Szilvia mellett részt vett Horváth Zsolt, a Pannon Filharmonikusok igazgatója, Horváth Tamás, a kulturális bizottság elnöke, Andricz Bertold, az állatkert igazgatója, Csornay Boldizsár, a Janus Pannonius Múzeum igazgatója, Sramó Gábor, a Bóbita Bábszínház vezetője, Miszler Tamás, a Csorba Győző Könyvtár igazgatója, Lipics Zsolt, a Pécsi Nemzeti Színház igazgatója, Uhrik Teodóra, a Pécsi Balett igazgatója és Pavlovics Attila, a Pécsi Kulturális Központ igazgatója, míg a ZSÖK-öt Rózsa Zoltán, a Kodály Központ igazgatója képviselte.

Az egyeztetésen megfogalmazott javaslataikat átnyújtják a Művészeti Tanács tagjainak, akik azokat tovább gondolják, illetve megvizsgálják annak lehetőségeit, hogy azok miként építhetők be szakmai víziójukba – mondta Bognár Szilvia.

– Nem titkolt célja a kulturális szakembereinknek, hogy hagyományteremtő céllal irodalmi fesztivált szervezzünk, vagy hogy újjáélesszük az egykor nagy sikerű pécsi cserépfesztivált. Újra kell gondolnunk továbbá a kulturális programok koordinált szervezését, a közös elektronikus platform alkalmazását, de emblematikus intézményeink működtetését is. Optimista vagyok a tekintetben, hogy a kulturális területen ebben a ciklusban strukturálisan és a funkciókat tekintve is meghatározó és jó irányba tett lépéseink lesznek – fogalmazott az alpolgármester.

A Művészeti Tanács tagjai: Horváth Zsolt (a Pannon Filharmonikusok igazgatója), Beck Zoltán (a 30Y frontembere), P. Müller Péter (a Pécsi Tudományegyetem oktatója), Ágoston Zoltán (a Jelenkor folyóirat főszerkesztője), Szatyor Győző (Kós Károly-díjas népi iparművész), Pinczehelyi Sándor (Munkácsy-díjas képzőművész), Dévényi Sándor (Kossuth- és Ybl-díjas építész), Lakner Tamás (Liszt Ferenc-díjas karvezető) és Fabényi Júlia (Németh Lajos-díjas művészettörténész).