Lázár: a pécsiek nélkül nem lesz atomtemető

A halálbüntetésnek lenne elegendő visszatartó ereje Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint, aki a trafikok fóliázásáról, a pécsi fejlesztésekről, a város kormányzati támogatásáról, a munkahelyteremtésről és a tervezett atomtemetőről is beszélt. A tárcavezető exkluzív interjút adott a PécsMa.hu-nak. 

– Pécs ma komoly erőpróba előtt áll, hiszen a kulturális jellege mellett újra kell iparosítani. De ez – úgy tűnik – nem megy kormányzati segítség nélkül, hiszen nagyon jól látszik, hogy oda mennek a nagy cégek, ahol a kabinet is támogatást ad. Mennyiben és mivel tudja segíteni a kormány a várost ebben?

hirdetés
Uránia Mozi

– Három dologra van szükség a munkahelyteremtéshez és a gazdasági növekedéshez. Először is képzett munkaerőre, ezért fontos a pécsi egyetem és a szakközépiskolák fejlesztése. A második elem a megfelelő infrastruktúra: ez részben rendelkezésre áll, hiszen Pécs autópályán elérhető, de a sztrádát tovább kell vinni a határig. Az M6-osnak 2018-ig meg kell épülnie, az M60-ast pedig ebben a ciklusban elkezdjük. Tárgyalunk arról, miként lehetne a repülőteret is fejleszteni, ha azt valamelyik beruházó igényelné. Ezek 100 milliárdos vállalások. A harmadik pont a kormányzati segítség: a kabinet akár egyedi támogatással, kormányzati kiajánlással kész segíteni a város újraiparosítási törekvéseit. A pécsiek egy csúcsberuházót szeretnének, amit nem lesz könnyű megtalálni, de Szombathelyen, Győrben, Debrecenben, Kecskeméten már sikerült és mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy a sorból Pécs se maradjon ki.
lázár jános1

– Orbán Viktor még március elején, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitó rendezvényén azt mondta, hogy „gondunk van Pécsett, ahol a verklit sehogy sem tudjuk beindítani”. Ez tekinthetjük egyfajta kritikának?

– Kezdjük ott, hogy a szocialisták 45,7 milliárdos adósságot halmoztak fel, ami béklyóba kötötte a várost. Ennek elrendezése nélkül nem lehetett volna Pécs újjáépítéséhez hozzákezdeni. Most, hogy már nincs adósság, megnyílt a lehetőség fejlesztésekre. Ehhez a pécsiek ötleteire és javaslataira van szükség, amelyeket a Kormány támogatni fog. Nem tudjuk megmondani, hogy mi a jó pécsieknek, ezt Önöknek kell meghatározni, de minden segítséget megadunk ahhoz, hogy a város az itt élők igényeinek és elvárásainak megfelelően fejlődjön. Ezért fontos a városháza kreativitása.

– A város által a következő öt esztendőben megvalósítandó célokat összegző Pécs 2020 programról mi a véleménye?
– Kifejezetten jónak tartom, akárcsak a Pécs2020 program konzultációját is, hiszen egy olyan városban, ahol a jobb- és a baloldal váltotta egymást az elmúlt évtizedekben, a városvezetőnek mindenki polgármesterének kell lennie. Ez csak konzultációval lehetséges. Páva Zsolt pedig ilyen, felül tud emelkedni a pártpolitikai szempontokon.

– Ezen a konzultáción a munkahelyteremtés után az aquaparkot jelölték meg a pécsiek, mint az egyik legfontosabb fejlesztési célt. Kormány mennyiben támogatja ezt?
– Kormányzati támogatásból készül el, hiszen fontos az adott település népességmegtartó képessége. Nemcsak az óvoda, az iskola és a munkahely megléte a fontos, hanem az is, hogy az ott lakók a szabadidejüket hol és mivel tudják eltölteni.

lázár

– Pécs megcélozta a Zöld Főváros címet, amely a környezetvédelemről, a fenntartható városról szól. Viszont egyre hangosabbak azok az ellenzéki hangok, amelyek szerint a város közvetlen szomszédságában, Bodán atomtemető épülne. Önnek erről a kérdésről mi a véleménye?

– Semmilyen döntés nem született még. Huszonhárom éve folyik egy elemző munka, most annyi történt, hogy újabb vizsgálatokat rendelt meg az állam 2018-ig bezárólag. Orbán Viktor arról biztosította a pécsieket és a környéken élőket, hogy nélkülük nem lesz döntés; a kormány sem nélkülük, sem ellenük nem határoz.

– Most nem is tudnak beleszólni a kérdésbe a pécsiek, mert nem a város közigazgatási határán belül lenne a létesítmény és a jogszabályok is kizárják ennek lehetőségét.
– Pécs nélkül erről nincs döntés, ezt világossá tette a miniszterelnök.

– Akár törvényt is módosítanak?

– A törvények sem szabhatnak gátat abban, hogy a kormány a pécsiekkel együtt hozza meg a döntést.
lázár jános3

– Mit gondol, Pécsnek milyen szerepet kellene betöltenie Magyarországon?
– Pécs az elmúlt évtizedben nagyon sokat tett azért, hogy ne csak Budapest legyen az ország kulturális központja. Akkor marad szerethető és élhető város, ha nem mond le azokról a kulturális eredményekről, amelyeket elért, vagy azokról a páratlan kulturális értékekről, amelyeket létrehozott. Nagy hiba volna, ezért inkább azt javaslom a pécsieknek, a kormány támogatását, segítségét kérjék, hogy az élért sikereket tovább tudjuk fejleszteni.

– Az országot és a pécsi közvéleményt is megrázta a kaposvári trafikban elkövetett brutális gyilkosság, amelynek egy fiatal lány volt az áldozata mindössze 22 ezer forintért. Sokan azt mondják, hogy le kell venni a dohányboltokról a fóliát, hogy lehessen látni, mi történik odabent. Ön szerint mit kell tenni?

– Semmi akadályát nem látom annak, hogy a trafikokról lekerüljön a fóliázás, lényegében ezt ma is megteheti bárki. A kiskorúak védelme érdekében került a törvénybe, hogy az árucikket el kell fedni, ez azonban nem valósulhat meg az ott dolgozók biztonságának veszélyeztetésével. Ez a bestiális, ép ésszel feldolgozhatatlan és érthetetlen bűntény azonban többről szól, mint a fóliázásról. Fokoznunk kell az éjszaka a benzinkutakon, kisboltokban vagy trafikokban dolgozók biztonságát, de azt a kérdést is fel kell tennünk, hogy mennyire erős a törvények visszatartó ereje. Sokan mindent elkövettek a három csapás törvény felpuhításán, ahogyan a tényleges életfogytiglani börtönbüntetés eltörlésén is, mert mindkettőt túlzásnak tartják. Egy olyan esetben azonban, amikor egy fiatal lányt 22 ezer forintért meggyilkolnak, még a halálbüntetés sem túlzás. A társadalom nagy része ezt így gondolja. Csak a halálbüntetésnek van visszatartó ereje, hogy ilyen még egyszer ne történhessen meg.

1 hozzászólás

Comments are closed.