Leállíttatták a szőlőmatuzsálem melletti építkezést

Borzalmas állapotban volt a szőlőmatuzsálem

Korábban már gondoskodott a város arról, hogy a beruházó ne vágja ki azt a Lyceum utcai telken lévő több száz éves szőlőtőkét, amelynek sorsát egy társasház építése dönthette volna el. Most úgy tűnik ismét életveszélybe került a növénymatuzsálem.

Tavaly cserélt gazdát a telek, ahol Pécs egyik különlegessége élt háborítatlanul immár több évszázada, de a tőke az építkezés miatt veszélybe került. Lapunknak egyik olvasónk csütörtökön jelezte, hogy hatósági intézkedés történhetett napközben a tőkénél.

szőlőtőke (1)
Olvasónk által készített fotón az látszik, hogy már elpakolták a sittet a szőlőről

Első ízben a témában korábban nyilatkozó országgyűlési képviselőhöz, Csizi Péterhez fordultunk, aki megerősítette olvasónk jelzését.

– A pécsieknek nem kell magyarázni, milyen eszmei értékük van a szőlőmatuzsálemeknek. Ezért volt jó döntés, hogy helyi védelmet kapott a növény és a beruházó átterveztette a tőke telkére szánt társasházat. Arra kértem az önkormányzatot, hogy folyamatosan őrködjön az építkezések felett. Minden bizonnyal ennek az eredménye az olvasó által is látott hatósági fellépés. Remélem, hogy napokon belül ismét nyugvópontra jut az ügy és elhárul a veszély – mondta a képviselő.

Dr. Horváth Endre, a polgármesteri hivatal hatósági főosztályának vezetője a részletekkel kapcsolatban jelezte: azért lépett Pécs, mert egy helyi jelentőségű természetvédelmi oltalom alatt álló szőlőfánál helyrehozhatatlan károsodással közvetlenül fenyegető rendkívüli veszélyhelyzet állt elő.

– Ennek megszüntetése érdekében Pécs jegyzője intézkedett, elrendelte az építkezés felfüggesztését mindaddig, amíg nem kap megfelelő védelmet a tőke – magyarázta a főosztályvezető lapunknak, aki szerint a növénynek a fizikai, biológiai veszélyekkel szemben valamilyen külön megoldással kell védelmet biztosítani.

A város jegyzője, dr. Lovász István azt mondta lapunknak: tekintettel az eddigi történésekre, feltétlenül indokolt a növénymatuzsálem állapotának rendszeres ellenőrzése, ezért továbbra is folyamatosak lesznek a vizsgálódások az épülő társasháznál.