Legyünk tükék külföldön is!

A pécsiek soha nem mentek a szomszédba egy kis városszeretetért, de a lokálpatriotizmus újabban új szintre lépett. Egyre többen próbálják egyre több módon felhívni a figyelmet Dunántúl legnagyobb városára.

hirdetés

„Pécsi vagyok, pécsinek születtem, év közben és a nyári szünetben, amikor Szegeden nyaraltam, sem lettem szegedi, mert egy pécsi igazán csak Pécset szereti (…) Pécs az Pécs, mint a Life is life!” – Kövér András, a pécsi kocsmaköltészet egyik oszlopos tagjának szavai jól érzékeltetik, hogy nálunk nagyobb a szűken vett hazaszeretet, mint sok-sok más hazai városban.

Újabban azonban nemcsak az írók, költők, zenészek, ismert arcok hirdetik fennen önnön pécsiségüket, hanem egyre többen próbálkoznak a város népszerűsítésével. Csak úgy. Hobbiból. De milyen módszereket is alkalmaznak?

Aki képeslapokat osztogat

Egyik olvasónk akármerre jár az országban vagy a nagyvilágban, jó előre bevásárol képeslapokból magának. Gábor a lapokat szállásadóinak, illetve mindenkinek osztogatja útja során, amikor megkérdezik tőle, honnan is jött. – Nem nagy beruházás, egy-két ezer forintot megér nekem, hogy kicsit népszerűsítsem ezt a gyönyörű várost – mondta lapunknak, hozzátéve: nem saját találmánya mindez, ő is hasonlót tapasztalt külföldön.

Valaki itt kezdi a nyaralást
Valaki pécsiként is itt kezdi a nyaralást

A tourinform rendszeres vendégei

Sok pécsi a utazások előtt a Széchenyi tourinformnál tesz látogatást. Az ingyenesen beszerezhető városkalauzokat keresik, lehetőleg a célország nyelvén. Utazásuk során ezeket osztogatják az érdeklődőknek, nem kis sikerrel. Az egyik ilyen lelkes pécsi már többször járt eredménnyel. – Egy szlovén és egy osztrák család is küldött már nekem Pécsről üdvözletet, s hálásak voltak, hogy meséltem nekik a városról – magyarázza a harmincas éveiben járó Bernadett.

Akik pólón hirdetik városukat

A városban már jó ideje hódít az új őrület, ami abból áll, hogy Pécshez köthető felsőruházatban mutatkoznak egyesek. A feliratos pólókban kezdetben csak a városban rohangáltak. Újabban viszont egyesek már sportot űznek abból, hogy a városon kívül utazásaik során csak ilyenekben jelennek meg. – Még szép, hogy büszke vagyok és lelkesen mesélek a városról is, ha megkérdeznek – mondta Péter, akinek otthon több mint tíz, Péccsel kapcsolatos pólója van a szekrényben.