Magyarország egy birodalom ellen emelt fegyvert, de európai ország maradt

1848. március 15-ének szellemisége iránymutató lehet ahhoz, hogy megértsük, mi történik napjainkban Magyarországon – mondta Páva Zsolt, Pécs polgármestere az 1848/49-es forradalom és szabadságharc pécsi ünnepén.

hirdetés

Tánccal és dalokkal köszöntötték a pécsiek az 1848/49-es szabadságharc 171. évfordulóját pénteken délelőtt 10 órakor, a Kossuth téren. A Csurgó Zenekar, a Misina Néptáncegyüttes, valamint a pécsi Testvérvárosok Terei Általános Iskola gyermekkórusának közreműködésével rendezett ünnepi műsort követően Páva Zsolt, Pécs polgármestere mondott beszédet.

Páva Zsolt: március 15-e szimbolikus iránymutató

A városvezető kiemelte, hogy a márciusi ifjak a 12 pontban világosan megfogalmazták azt, hogy mit kívánt a magyar nemzet, ugyanakkor a mai napig találunk a 12 pontban olyan tényezőket, melyek irányt mutathatnak ahhoz, hogy Magyarország jelenlegi helyzetét megértsük.

A Misina Néptáncegyüttes műsorával kezdődött az ünnepség

– A forradalom nem csak a magyarok, hanem Európa más országainak is fontos ügye volt, mellyel szimpatizáltak és támogatták azt. Olyan nemzetközi összefogás jött létre, mely korábban soha, egyetlen háború esetében sem alakult ki. Akkor egy birodalom ellen emelt fegyvert Magyarország, de úgy, hogy európai kívánt – és tudott is maradni. Ha ezt Magyarország mai helyzetére fordítjuk le, akkor a konzekvenciákat mindenki le tudja vonni azzal kapcsolatban, hogy mi történik napjainkban – mondta Páva Zsolt.

A polgármester hangsúlyozta, hogy 1848. március 15-e, a márciusi ifjak tettei és a forradalom szellemisége áthatja a későbbi generációk lelkét is: ott volt 1956 októberében és 1989-ben is, és ott van jelenünkben is.

Páva Zsolt megkoszorúzta Kossuth szobrát

Páva Zsolt beszédét követően került sor Kossuth Lajos szobrának megkoszorúzására. A polgármester és Modrovits Sándor aljegyző a város önkormányzata nevében helyezett el koszorút a szobornál. Koszorúzott továbbá a Baranya Megyei Önkormányzat, a Pécsi Tudományegyetem, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság, a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Baranya Megyei Polgárőr Egyesületek Szövetsége, a Magyar Szablyavívó Egyesület Pécsi Iskolája, a Történelmi Vitéz Rend, a Baranya Megyei Cigány Nemzetiségi Önkormányzat, a Pécsi Roma Nemzetiségi Önkormányzat, a Kosztolányi Dezső Céltársulás, a Pécsi Polgári Szalon is.

„A márciusi ifjak szellemisége átjárja a későbbi generációkat”

A politikai pártok közül a Fidesz-KDNP, a Jobbik, a DK, az ÖPE, valamint a Haza Pártjának pécsi szervezetei helyeztek el koszorút a szobornál. Az MSZP és az LMP pécsi tagjai nem vettek részt a városi ünnepségen és koszorúzáson.

A műsor után a kicsik pónikra pattanhattak

A megemlékezés után a Kossuth térre gyűlt érdeklődőket és családokat magyar táncház, kézműves foglalkozások, kitelepülők várták, a gyerekek pedig lovagolhattak is pónikon.

Ünnepi táncház a Kossuth téren

Az emléknap programja 17 órakor folytatódott a hagyományos ünnepi felvonulással: a megemlékezők lovas huszárok és a Pécsi Ércbányász Fúvószenekar kíséretében vonultak a Fürdő utcából a 48-as térre, ahol Varga Miklós előadóművész és a Misina Néptáncegyüttes műsorát követően koszorúzták meg Petőfi Sándor szobrát.

Hirdetés