Már csak egy vonatpár jár Villány és Mohács között

A koronavírus-járványra hivatkozva a MÁV június 6-tól mindössze egy-egy vonatot indít Villány és Mohács között, az utasok ezeket a járatokat leszámítva kénytelenek pótlóbuszokkal utazni ezen a vonalon.

hirdetés

A MÁV-START Zrt. honlapján május 28-án tették közzé azt a közleményt, melyből kiderül, hogy a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos veszélyhelyzeti óvintézkedések fokozatos feloldása következtében újraszervezett vonat- és buszközlekedésben június 6-tól egyes vonalakon a vonatok egy része helyett pótlóbuszok szállítják az utasokat, bizonyos szakaszokon pedig a vonatokkal párhuzamosan közlekedő távolsági buszjáratokkal lehet utazni.

Az ideiglenes járványügyi menetrendi változások komolyan érintik a megye egyik vonatvonalát is:

Június 6-tól naponta egy vonatpár közlekedik Villány és Mohács között (egy az oda-vonalon és egy vissza), ami azt jelenti, hogy a 66-os vasútvonalon a többi vonat helyett pótlóbuszok járnak.

Villány és Mohács között részben vonatpótló buszok közlekednek június 6-tól (forrás: MÁV)

A MÁV a járatritkítást azzal indokolja, hogy a járványhelyzettel kapcsolatos intézkedések következtében belföldi utasforgalmuk idén március 15. és május 15. között körülbelül 70 százalékkal maradt el a tavalyi év azonos időszakában mértektől, a nemzetközi forgalom pedig minimálisra csökkent. Ehhez közleményükben hozzáteszik, hogy „egyelőre bizonytalan, hogy mikorra közelíti meg az utasszám a koronavírus-járvány előtti időszakban mért adatokat”.

A MÁV az így felszabaduló vonat- és munkaerő-állományt a fővonalak közlekedésének támogatására csoportosítja át, arra hivatkozva, hogy ezeken az útvonalakon a vasút biztosít gyorsabb és versenyképesebb utazást. A vidéki távolsági buszjáratok ehhez igazodnak: a fő vasúti vonalakra „ráhordó” szerepük ezért növekszik.

Az viszont, hogy mindössze egy-egy járat jár Villány és Mohács között, felvet néhány kényes kérdést. Schwarcz-Kiefer Patrik, a Jobbik megyei képviselője ezért több baranyai településen is információs táblákat helyezett el, hogy felhívja az utasok figyelmét a kormány és a MÁV döntésére, melynek értelmében majdhogynem megszűnik a vasúti közlekedés a Villány-Mohács vonalon.

A képviselő szerint a MÁV és a kormány döntése – melyet „a koronavírusra fognak” – a mellékvonalak bezárását vetíti előre. Facebook-oldalán is megosztott véleménye szerint a pótlóbuszok és vonatok párhuzamos üzemeltetése egyrészt több pénzt emészt fel, másrészt pedig az említett Villány-Mohács vonal esetében a menetidő két és félszeresére nő pótlóbuszokkal.

A képviselő a következőket írta oldalára:

„A kormány meg akarja szüntetni a Villány-Mohács vonalon a vasúti közlekedést, hiszen egyértelmű, hogy szinte senki nem fogja igénybe venni a pótlóbuszos közlekedést, ami alsóhangon két és félszer hosszabb menetidővel közlekedik, mint a vonat. A napi egy vonatpár miatt megmarad minden fix költség, a buszok bérlésével együtt jóval magasabb költségek jutnak majd egy utasra. Nem is kell több indok a bezáráshoz…”

A járványügyi menetrendi változásokkal érintett vasútvonalak teljes listája itt található.

hirdetés

Hirdetés