Marad a dupla szívatás a határon

Semmi sem változott a határátlépésben Horvátország uniós csatlakozásával: mindkét oldalon várakozás és csomagtartó átvizsgálás várja az autósokat. Mindez annak ellenére zajlik, hogy a felek egy uniós szabály szerint úgy egyeztek meg, több határátkelőhelyen, köztük az udvari és a beremendinél csak magyar területen folyik majd az útlevél-ellenőrzés.

A rendőrség júniusban büszkén harangozta be, hogy a határforgalmat a legtöbb átkelőhelyen a magyar és a horvát rendőrök közösen ellenőrzik majd, az úgynevezett egy megállásos ellenőrzés értelmében az utasoknak csak a magyar vagy a horvát oldalon kell megállniuk, a túloldali határátkelőhelyen szabadon továbbhaladhatnak.

magyar-horvát határ (2)

Négy hónap után nem történt előrelépés, ennek oka, hogy a magyar hatóság túl magas bérleti díjat kér a horvátoktól, azért, hogy páran ezen az oldalon dolgozzanak.

– Csak egy irodára lenne szükségünk, meg hogy valahol el tudjuk végezni a dolgunkat, ezért miért fizessünk milliókat? – mondta lapunknak egy neve elhallgatását kérő horvát rendőr, aki szerint csak akkor van esély a megegyezésre, ha a magyarok jelentősen csökkentik a bérleti díj összegét. A pontos összeget nem tudtuk kideríteni, erről egyik fél sem akart nyilatkozni, azonban a horvátok annyit elárultak, hogy havi sok millió forintról van szó.

magyar-horvát határ

A megegyezés még messze van, ez körvonalazódik a Baranya Megyei Rendőrkapitányság szűkszavú közleményéből is.

„Beremend és Udvar közúti határátkelőhelyeken az egy megállásos ellenőrzési technológia bevezetés alatt áll, a horvát rendőri szervek bérleti szerződésének megkötése és költözése van hátra. Céldátum egyelőre nem ismert.”

magyar-horvát határ (1)

Horvátország uniós csatlakozásával ugyan megszűnt a vámvizsgálat, de még így sem éri meg jövedéki termékekért átugrani Pécsről. A behozható mennyiség szőlőbornál 4-ről 90 literre, sörnél 16-ról 110 literre, cigarettánál 40-ről 800 szálra emelkedett július elsejétől, azonban jó részük ára jóval magasabb a horvát boltokban. Az iható bor 40 kunánál (1600 Ft), egy üveg sör 7 kunánál (270 Ft) kezdődik. Cigarettát bárhol lehet venni, de 21 kuna (800 Ft) körül mozog az átlagára. A határ mellől már érdeme s lehet átmenni tankolni, mert a 95-ös ólmozatlan benzin literje 388 Ft, a dízelolajé 374 Ft.

Hirdetés