Márki-Zay: Nem kellene a civileket „összepártozni”

Márki-Zay Péter, az ellenzék kormányfőjelöltje

Rövid látogatást tett hétfőn Pécsett Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltje. Hódmezővásárhely polgármesterét vendégül látta a Pécs TV (a televíziós interjút szeptember 24-én, pénteken 19.30-tól lehet megnézni), de a PécsMa munkatársának is adott egy rövid interjút.

– Az előválasztás ugyan múlt szombaton indult el, azonban azzal a lendülettel fel is kellett függeszteni azt, csak hétfőn reggel tudott folytatódni. Nem tart attól, hogy ez a fennakadás sokak kedvét elveszi a részvételtől?

– Dehogynem tartok – ismerte el Márki-Zay Péter. – Hogy egy saját példát mondjak, egy ismerősöm Svájcból a hétvégére utazott haza, tervezte is, hogy leadja a szavazatát, de nem tudta, most pedig már vissza is utazott, így egy szavazót már biztosan veszítettünk. (A félelmek végül nem igazolódtak, a vártnál nagyobb a részvétel eddig a voksoláson.)

– Online is tud voksolni. Nem?

– Az elvi lehetőség adott, de sajnos azért az jól látszik, hogy az online szavazási kapacitás erősen korlátozott. Elsősorban azért, mert kevés aktivista áll rendelkezésre a call centerben. Nyilván mindenki jól tudja, hogy nem minden pártnak fűződik érdeke az online szavazáshoz.

– Ön azonban egy kis sikert azért elért. Szombaton elsőként kérte azt, hogy a fennakadás miatt hosszabbítsák meg két nappal az első fordulót, és végül meg is született ez a döntés. Elégedett?

– Természetesen jó dolog, hogy ebben mindenki egyetértett, azonban az is biztos, hogy a két kieső hétvégi napot egy plusz hétfő és kedd nem tudja kiváltani.

– Ez meg fog látszani a részvételi arányokon is? Egyáltalán mennyi szavazóra számít?

– Én optimistább vagyok, mint a pártok. Ők úgy kalkulálnak, hogy 400 ezer körüli lesz a részvétel, én azonban azt gondolom, hogy nagyobb az ellenzéki szavazók kedve. Szerintem a 600 ezres részvétel sem kizárt. (Három nap alatt több mint 200 ezren szavaztak.)

– És milyen eredményre számít?

– Ha viszonylag alacsony lesz a szavazók száma, akkor az első fordulót Dobrev Klára nyerheti meg, hiszen a DK törzsközönsége meglehetősen aktív, biztosan el is fognak menni. Ebben az esetben az első háromba magamat és Karácsony Gergelyt várnám még.

– Jakab Péter ön szerint nem kerülhet be a második fordulóba?

– Dehogynem. Jakab Péter is esélyes rá. Egyedül Fekete-Győr András az, akinek reálisan nincs sok sansza erre, még úgy sem, hogy egyébként az első miniszterelnök-jelölti vitán kifejezetten jól szerepelt. Ugyanakkor fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy ez a tippem alacsony részvétel esetén áll csak. Ha kiugróan magas lenne a szavazók száma, még azt sem tartom kizártnak, hogy Dobrev Klára nem jutna be a második fordulóba. Ehhez azonban szükség lenne 1 millió résztvevőre.

– Ha önnel beszélünk Pécsett az előválasztásról, nem lehet kikerülni Simon Gábor esetét. Simon az MMM jelöltje lett volna, azonban végül nem kapott befogadó nyilatkozatot egyetlen párttól sem. Amikor ez kiderült, mennyire volt csalódott?

– Nagyon felháborított ez az ügy! A legelejétől kezdve azt kértem az ellenzéki együttműködés résztvevőitől, hogy ne „pártozzák össze” a civil jelölteket. Szerintem egyáltalán nem jó, hogy a pártok rákényszerítik magukat az egyébként egyikükhöz sem tartozó civil jelöltre, mint ahogyan azt is elleneztem, hogy a jelölteknek előre el kelljen dönteniük, melyik frakcióba ülnek be győzelem esetén. Ezt súlyosbítja az a helyzet, ami például Pécsett, Simon Gábor esetében is megtörtént, hogy senki nem adott befogadó nyilatkozatot neki. Ez végtelenül rossz lépés. Ezzel ugyanis könnyen olyan helyzetbe kényszeríthetnek civileket, hogy mivel az előválasztáson nem engedték indulni őket, lehet, hogy jövőre a választáson fognak külön rajthoz állni. És máris bukik az az elképzelés, hogy egy jelölt álljon szemben a fideszessel. Ha ilyen lesz, az a pártok bűne! Én biztosan nem fogok egy rossz szót sem szólni egyetlen civilnek sem, aki ilyen ok miatt indul el a jövő évi választáson.

– Miniszterelnök-jelöltként nem tudott volna tenni valamit annak érdekében, hogy mégiscsak kapjon befogadó nyilatkozatot az MMM által támogatott jelölt?

– Mindent megpróbáltam, de sajnos nem vezetett eredményre. Annyit tudok, tudunk tenni, hogy az ilyen körzetekben egyetlen más jelölt mellé sem állunk oda, az MMM ezzel fejezi ki, hogy nincs ez így rendjén.

– Szombaton rendezték meg Pécsett az ország első vidéki Pride felvonulását, amely előzetesen komoly feszültségeket szült, a helyi fideszes politikusok szerették volna, ha nem tartják meg a felvonulást. Önnek mi a véleménye a Pride-ról?

– Sokszor beszéltem már erről korábban is, a budapesti Pride-dal összefüggésben. Sosem tagadtam, hogy vannak fenntartásaim a rendezvény kapcsán, azonban fontos hangsúlyozni, hogy leginkább sok évvel ezelőtti tapasztalatok miatt. Régen sajnos sok esetben provokatív vetülete is volt ennek a rendezvénynek, ami okkal váltotta ki keresztények, konzervatívok haragját. Azonban én úgy látom, hogy az utóbbi években konszolidálódott a Pride, és mostanra egy, a homoszexuális közösség jogaiért való kiállás, egy emberi jogi demonstráció lett, mindenféle provokatív felhang nélkül. És ez nagyon rendben van. Azért is kérünk arra mindenkit, hogy menjen el az előválasztásra, majd aztán jövő tavasszal az országgyűlésire is, hogy leváltsuk a Fideszt, és egy olyan országot tudjunk építeni, ahol a fideszes politikusok is félelem nélkül vállalhatják fel azt, ha mondjuk melegek.

Hirdetés