Még a sírból is leveleket küldhet a Pécsi Vízmű?

Hosszú történet végére kerül pont hamarosan: több év után lassan befejeződik a Pécsi Vízmű felszámolása. Ám, a működésekor francia birtokban lévő cég szekrényéből máig potyognak ki a csontvázak.

A Pécsi Vízmű megszűnésével végleg lezárul az idén 125 éves pécsi vízszolgáltatás történetének egy fejezete, ami 2009-ben a Tettye Forrásház Zrt. megalapításával vett új lendületet. A vitás kérdések, perek már korábban megnyugtató módon véget értek, a váltás kapcsán 685 millió forint értékű víziközmű került a város tulajdonába, vagyonába.

hirdetés
Uránia Mozi

A Pécsi Törvényszék 2014-ben rendelte el a régi társaság felszámolását, amit az erre kijelölt állami cég, a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. végez. Felszámoláskor az utolsó csontvázak is kiesnek a szekrényből – az egykori vízszolgáltatónál ezekből akadt jó néhány.

A már évek óta a városból kivonult francia multinál ugyanis vízdíjhátralékokra bukkantak a felszámolók, amiket jó érzékkel el is adtak egy behajtó cégnek, de ezek már lejártak, a Tettyének nincs is köze hozzájuk.

Vagyis most elképzelhető, hogy a szolgáltatóváltás előtt keletkezett Vízműves tartozásról küldenek értesítőt. Ugyanakkor mivel ezekre még a régi polgári törvénykönyv szabályai vonatkoznak, vagyis ha a tartozás öt évnél régebbre nyúlik vissza – és időközben nem is kapott felszólítást a Pécsi Vízműtől – , akkor a fogyasztón áll, hogy befizeti-e azt. Különben az elévülés miatt mentesül a következmények alól. A követelések behajtására ma már egy egész iparág létesült, így az erre szakosodott cégek megvásárolják a felszámolt vállalat követeléseit, majd azokat megpróbálják érvényesíteni: fizetési felszólításokat intéznek, fizetési meghagyásokat bocsátanak ki a lakosok, háztartások, vállalkozások felé. A megkeresés hatására sokan önként befizetik az előcibált régi tartozást.

Tunyoghy Szabolcs ügyvéd azt tanácsolja, hogy körültekintően reagáljunk az ilyen felszólítókra. A követelések ugyanis általánosan öt év után elévülnek – akkor, ha közben nem kaptunk róla írásos
felszólítást, nem indult az ügyben bírósági eljárás (például fizetési meghagyás), és részletfizetési megállapodást sem kötöttünk az adott tartozás rendezésére. Az öt év attól az időponttól kezdődik, amikortól teljesíteni kellett volna az adott tételt. Azzal egyébként, hogy egy követelés elévül, még nem szűnik meg, a jogszabályok szerint azonban bírósági úton már nem lehet behajtani.

Megoldás lehet, hogy amennyiben nem szeretne több hasonló értesítést kapni, visszaírhat a feladónak – vagyis a behajtónak – hivatkozva arra, hogy a követelés elévült. Egy biztos: a vizet nem fogják elzárni
emiatt.

 

Hirdetés