Még több kék szelektív gyűjtő kerül a pécsi temetőbe

Jók a tapasztalatok, a temetőlátogatók többsége rendeltetésszerűen használja a gyűjtőket, minden hulladék a megfelelő edénybe kerül, ezért tovább bővül a rendszer – tájékoztatta lapunkat a Biokom NKft.

hirdetés
Uránia Mozi

A városüzemeltetési vállalat tevékenysége során kiemelt figyelmet fordít a fenntarthatóságra, a környezeti terhelés csökkentésére. A társaság ezért is döntött tavaly szeptemberben amellett, hogy az üzemeltetésükben lévő Pécsi Központi Temetőben is bevezetik a szelektív hulladékgyűjtést – írják közleményükben.

Kék színű edényeket helyeztek ki a sírkert több pontján, melyekben a látogatók háromféle hulladékot gyűjthetnek elkülönítetten: a műanyag palackot, az egyéb műanyag hulladékot (mécsest, virágtartót, virágot), valamint az üveget, üvegmécsest.

Az edényeken matricák segítik a hozzátartozókat, hogy hova milyen hulladék kerülhet.

Az addig megszokott ketreces gyűjtőedények sem tűntek el, de a vállalat ott is átállt a szelektív gyűjtésre. Ez azt jelenti, hogy a tárolók egy részében most már kizárólag zöldhulladékot lehet dobni, amit komposztálás után újrahasznosíthatnak. A másik részükben pedig a már nem hasznosítható, vegyes hulladék gyűjthető. Arról, hogy melyik ketrecben milyen típusú hulladék tehető, szintén táblák tájékoztatnak.

A társaság tapasztalatai kedvezők, a temetőlátogatók többsége rendeltetésszerűen használja a gyűjtőket, minden hulladék a megfelelő edénybe kerül. A pozitív fogadtatás miatt a közeljövőben tovább fogják bővíteni a rendszert, és a Rauch János Városi Sírkert Megújítási Program keretében a központi temető területén még több kék színű edényt helyeznek el – derül ki a közleményből.

Még zöldebb lehet Pécs
A szelektív hulladékgyűjtésével a pécsiek is aktívan hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a város elérje a 2030-ra kitűzött klímacélt, hogy addigra még zöldebbé, élhetőbbé váljon – ehhez elengedhetetlen a széles körű együttműködés az önkormányzat, a helyi vállalkozások és a lakosság között. A Biokom NKft. is igyekszik segíteni a klímasemlegesség elérését. A központi temetőben energiahatékonysági fejlesztéseket is megvalósítottak, valamint beszereztek egy elektromos pompaautót szintén a Rauch-programhoz kapcsolódóan. Emellett tervezik, hogy tovább bővítik a járműparkot elektromos meghajtású autókkal, valamint akkumulátoros gépeket szereznek be a fenntartási feladatok elvégzéséhez.