Még vége sincs a koronavírusnak, jön helyette a kanyaró?

Mivel több szezonnyi természetes immunizáció maradhatott el, ezért komolyabb megfázásokra lehet készülni, és ott van a kiszámíthatatlan koronavírus is. A pécsi virológus, Kemenesi Gábor szerint azonban van még egy betegség, amivel lehet, hogy számolnunk kell.

hirdetés
Uránia Mozi

A PTE virológusa az InfoRádióban arról beszélt, hogy a karantén, a maszkhasználat, a távolságtartás és kézhigiéniás eljárások is segítették a koronavírus visszaszorítását. A szigorítások következménye lett a populációs immunitás, ami viszont azt jelentheti, hogy az elmúlt 3-4 szezonban nem jelentkező más vírusok nagyobb erővel térhetnek vissza.

A szakember szerint a ránk váró időszakban fontos lenne, hogy beltérben is használjuk a maszkot. Azt javasolta, hogy mindig kövessük az adott helyzet legjobb egészségügyi megoldásait, ugyanis nem lehet kiszámítani, mikor és hogyan térhet vissza a vírus, lehet, hogy ősszel vagy még az előtt, de talán

Enyhe nyárra készülhetünk.

Visszatérhet a kanyaró?

Kemenesi Gábor kifejtette a műsorban, hogy bár a betegséget könnyű lenne megelőzni, az oltásellenesség és a pandémia miatt visszaszorult nemzetközi vakcinációs programok miatt ismét nagyobb tömegben jelent meg. A WHO adatai szerint Afrikában jelentősen megemelkedett a kanyarós megbetegedések száma, 2022 első negyedévében 400 százalékkal több eset volt, mint az előző évben ugyanekkor.

Látszik, hogy jönnek vissza ezek a betegségek, ezért nagyon fontos minél hamarabb újraindítani az oltási programokat 

– zárta gondolatait a pécsi virológus.