Megalakult a pécsi közgyűlés

A pécsi önkormányzat alakuló közgyűlésén döntöttek a bizottságokról, azok elosztásáról, elnökeiről, valamint a polgármester illetményéről, az alpolgármesterekről is, illetve a 400 óra túlmunka lehetőségének megtiltásáról. Az is kiderült, hogy a városvezető Mindenki Pécsért Egyesület 5 különálló frakciót alakítana, az ellenzék pedig 2 frakciót. 

A közgyűlést az alábbi linken lehet követni: KLIKK IDE!

Frissítve (11.00):

Göndöc András, a Helyi Választási Bizottság elnöke ismertette az október 13-i önkormányzati választások eredményét, felsorolta az egyéni választókerületek nyerteseit, illetve a kompenzációs listáról bejutott képviselőket. Mint mondta, a Mindenki Pécsért Egyesület a választók 53 százalékának szavazatát kaphatta meg.

Ezt követően Péterffy Attila és az új közgyűlés tagjai átvették a megbízóleveleket és letették az esküt.

Péterffy Attila köszöntőbeszédében elmondta, a hatalom korábbi birtokosai minden eszközt megmozgattak, hogy a szabadság hangját elnémítsák.

– Október 13-án sok más városban is a függetlenségre szavaztak, így tudjuk, hogy nem vagyunk egyedül. A városnak változásra van szüksége, egy alapos szellőztetésre, hogy egy pozitív közhangulat alakulhasson ki.

Péterffy megtartotta köszöntő beszédét

Elmondta, tartozik a pécsi polgároknak, azoknak, akik kitartottak a város mellett. Ugyanazzal a hittel, bátorsággal fogja szolgálni a várost, mint azok, akik a józan Pécsre szavaztak.

– Nem vállalhatok kevesebbet, mint kiapadhatatlan erőt, lankadatlan szolgálatot minden egyes napon. Kiegyensúlyozott híreket, egyenességet, becsületességet, átláthatóságot, nívót és stílust a közbeszédben – mondta. – Tartsanak velem. Az út nem lesz rövid és egyszerű, de létrehozhatunk valamit, amire az egykori nagy pécsi elődök is büszkék lennének – mondta.

Frissítve (11.15): 

A testület egyhangúlag, 26 igennel választotta meg alpolgármesternek Bognár Szilviát és Ruzsa Csabát. Utóbbi nem indult a választáson, így nem valamelyik párt vagy szervezet képviselője, hanem Péterffy Attila által a posztra felkért tisztségviselő lesz. Ruzsa Csaba a polgármester általános helyettese lesz, míg Bognár Szilvia a kulturális, humán területért felel majd.

Ruzsa Csaba és Bognár Szilvia, a két alpolgármester

A város polgármestere havonta 1 174 600 forintot vihet majd haza, az alpolgármesterek közül Bognár Szilvia havonta 1 059 900 forintot, Ruzsa Csaba pedig 1 124 900 forintot kap majd.

Frissítve (11.24):

A közgyűlés 7 bizottságot hozott létre, amelyekben 1-1 helyet kaptak az ellenzékben lévő képviselők (valamint 1 bizottságot vezethetnek, ám azt is kisebbségben), 4-4 helyet a városvezető Mindenki Pécsért Egyesület jelöltjei kapnak meg. A fideszes Csizmadia Péter ezt kifogásolta is, mert korábban nagyobb súllyal szerepelhettek az ellenzékiek a bizottságokban. Az LMP-s Kóbor József szerint nekik is két hely járna a bizottságokban, miután több mint 6 százalékot értek el a választáson. Kővári János (ÖPE) képviselő azt mondta, hogy a választókat kellene megtisztelni azzal, hogy az ő általuk kijelölt arányok szerint osztják el a képviselői helyeket a bizottságokban, hiszen a jobboldal is megtisztelte azzal a városvezető Mindenki Pécsért Egyesület választóit, hogy megszavazta az alpolgármestereket.

Kővári hangsúlyozta: aránytalan a bizottságok felépítése

Fogarasi Gábor, a Mindenki Pécsért Egyesület jobbikos képviselője szerint ők nem vérszomjas, bosszúálló emberek, de több kicsinyes példát is fel tudna hozni az előző városvezetés idejéből, de nem teszi.

Péterffy Attila végül Csizmadia Péter azon kérdésére, hogy milyen szakmai indokok alapján döntöttek úgy, hogy ennyire korlátozzák az ellenzék jelenlétét a bizottságokban, azt válaszolta, hogy így tartották praktikusnak és hatásosnak a demokrácia képviselete érdekben.

Frissítve (11.50):

Kunszt Márta bejelentette: 5 fővel megalakítják a Mindenki Pécsért Egyesület–Demokratikus Koalíció-frakciót;

Topán László bejelentette: 3 fővel megalakítják a Mindenki Pécsért Egyesület–Momentum- frakciót;

Dr. Csizmadia Péter bejelentette: 4 fővel megalakítják a Fidesz-frakciót;

Fogarasi Gábor bejelentette: 3 fővel megalakítják a Mindenki Pécsért Egyesület–Jobbik- frakciót;

Kővári János bejelentette: 3 fővel megalakítják az Összefogás Pécsért Egyesület–KDNP-frakciót;

Nyőgéri Lajos bejelentette: 4 fővel megalakítják a Mindenki Pécsért Egyesület–MSZP- frakciót;

Ágoston Andrea bejelentette: 3 fővel megalakítják a Mindenki Pécsért Egyesület–Öttorony–Párbeszéd-frakciót.

Nyőgéri Lajos, az MPE-MSZP négyfős frakció vezetője

Frissítve (12.40):

Az év elején elfogadott túlóratörvénnyel kapcsolatos polgármesteri utasítást is megszavazta a közgyűlés.

Csizmadia Péter (Fidesz) elmondta, sajnálja, hogy ezzel az előterjesztéssel kezdik meg a munkát, ez egyfajta stílust mutat arra vonatkozóan, hogyan szeretnék a továbbiakban gyakorolni a hatalmat. Kérte, ne vegyék el a lehetőséget az önkormányzati cégeknél azoktól, akik önkéntesen, a szakszervezetek jóváhagyásával úgy döntöttek, hogy saját körülményeik okán több munkát szeretnének vállalni.

Vári Attila (Fidesz) is azt hangsúlyozta, a PSN Zrt.-nél is rengeteg esetről tud, mikor sok alkalmazott szeretett volna némi pluszpénzhez jutni, ám ezzel a döntéssel, mindezt elvonják tőlük.

Csizmadia Péter az önkormányzati dolgozók érdekeiért szólalt fel

Kóbor József (LMP) egyetértett a túlmunka eltörlésével, ugyanakkor azt mondta, a Tüke Busznál komoly problémákat fog okozni a dolgozóknak a pluszkereseti lehetőség megvonása.

Péterffy Attila mindezekre azt felelte, hogy első ígéretei között volt a rabszolgatörvény eltörlése, ő pedig a következő öt év folyamán a teljes akciótervét végre fogja hajtani.

A közgyűlés Szervezeti és Működési Szabályzatának módosításáról szóló előterjesztés magában foglalta többek között a különböző bizottságokban az alelnöki pozíciók megszüntetését, amelyet eddig mindig ellenzéki politikusok töltöttek be.

Csizmadia Péter módosító javaslatot adott be ez ellen, szerinte a demokratikus munka elve fog csorbulni a pozíció megszüntetésével. Kérte Péterffy Attilát, hogy a köszöntőjében hangsúlyozott demokratikus munkához maradjon hű, és ez a lépés kerüljön ki a módosításból.

Kővári János szerint a bizottságokban nem 4:1 arányban kellene helyet biztosítani az ellenzéknek, hiszen a választási eredmény alapján egy arányosabb, 3:2-es felállás volna igazságos a megfelelő demokratikus kontroll érdekében.

Hozzátette: a rendszerváltás óta példátlan eset, hogy egy párt a közgyűlésben öt frakciót alakítson, hiszen bejegyezve sincsenek ilyenek, mint a Mindenki Pécsért Egyesület–Jobbik, MPE–Momentum, MPE–MSZP és így tovább. Az ellenzék a választóknak a Mindenki Pécsért Egyesületet ajánlotta, ilyen frakciónév alatt kellene működniük.

Kunszt Márta az MPE DK-s frakcióját irányíthatja

Kunszt Márta (a DK városi elnöke) szerint az SZMSZ nem szabályozza a frakciók alakítását, a pécsi testület pedig a saját érdekei mentén alakítja meg a sajátjait. Elmondta, a plakátjaikon, szórólapokon ott szerepeltek a pártlogók, szerinte a pécsiek tudták értelmezni a Mindenki Pécsért Egyesület működési elveit, és a pécsiek nem voltak „vakok”.

Csizmadia Péter módosító javaslatát nem szavazta meg a közgyűlés.

Az előterjesztéshez módosító javaslatot nyújtott be Barkóczi Csaba (Fidesz) is, azt kérte, a nemrég megalakult Pécsi Kulturális Bizottság elnevezése egészüljön ki a Pécsi Értéktár nevével és a feladatkört is foglalja magába. Ezt a módosító javaslatot is elutasították.

A közgyűlési SZMSZ módosításáról szóló előterjesztést az új baloldali többség elfogadta.

Hirdetés