Megrohamozták az új ételadományozó ládát

Ahogy korábban hírt adtunk róla, régóta működik Pécsen az Irgalmasrendi Morvay Pio atya kezelésében egy ételadományozó láda. Az utóbbi hónapok hírverésének – vagy ki tudja minek – köszönhetően azonban meglehetősen megnőtt az érdeklődés a doboz, pontosabban annak tartalma iránt. Áprilisban ezért kicserélték egy jóval nagyobb, háromszor-négyszer nagyobb méretűre. A helyzet azonban kezelhetetlenné vált, úgyhogy szigorítani kellett a szabályokon. 

Úgy tűnik, egy kicsit elharapództak a dolgok a Munkácsy Mihály utcai Irgalmasrendi Kórház kerítésének közelében. Az elmúlt időszakban ugyanis szinte egész nap, folyamatosan kisebb-nagyobb csoportosulás alakult ki az adományláda környékén.

– A környéken lakók panaszkodtak, hogy zavarják a nyugalmukat a doboz mellett várakozók, úgyhogy tennünk kellett valamit – meséli Morvay Pio.

irgalmas rend-zöld doboz ismét1

Az atya eredetileg azért szereltetett fel új, sokkal nagyobb dobozt a kerítésre, mert azt szerette volna, hogy minél több adományétel elférjen benne, ám úgy tűnik nem biztos, hogy megérte a befektetés.

– Nagyon nehéz megítélni, hogy ki az, akinek valóban szüksége van az adományra és ki az, aki csak ingyenélő, de az utóbbi időben nekem egyre inkább úgy tűnt, hogy az utóbbiakból van nagyon sok  – számol be a látottakról egy környéken dolgozó nő.

Akárhogy is, az áldatlan állapotok beszüntetése érdekében Morvay Pio úgy döntött, szigorítanak a szabályokon, és nem lehet akármikor kivenni az adományételetek a ládából. A zöld dobozokat minden nap késő délutánig zárva tartják, és csak 17:30-kor nyitják ki az atya személyes közreműködésével. A szabályokat a jól látható módon kiírták, a szövegben többek között kérik az adakozókat, hogy ne adjanak a kéregetők kezébe ételt.

ételosztó láda, montazs

Az utóbbi időben sajnos az is előfordult, hogy egyesek erőszakkal próbáltak ételhez jutni.

– Könnyű kis zárak voltak a ládákon, ezért voltak, akik megpróbálták mindenféle “szerszámokkal” kifeszegetni a a dobozok ajtajait – mondja Morvay Pio.