Mégsem lesz hadipark Tüskésréten

Lemond Pécs a Tüskésrétre tervezett hadipark kialakításáról, ehelyett más, sportcélú fejlesztés valósulhat meg a pécsiek által hamar megkedvelt területen. A hadiparkkal kapcsolatos projekt most jutott el a költség-haszon elemzés és az üzleti terv készítésének fázisába, a számok pedig azt mutatták, érdemesebb átgondolni a fejlesztést.

hirdetés
Uránia Mozi

Ahogy az ismert, Pécs központi pályázaton 286 millió forintos támogatást nyert a Tüskésrétre tervezett haditechnikai park kialakításának ötletére, megvalósítására.

A közgyűlés azonban csütörtöki ülésén arról dönthet, hogy lemond erről a beruházásról. A projektet a pályázati döntést követően a piaci változások, építőipari árváltozások, az üzleti terv szempontjából részletesen átvizsgálták, és kiderült, ahhoz, hogy a beruházás a későbbiekben fenntartható legyen, további százmilliós forrásra volna szükség, és ezt már a városnak saját magának kellene állnia.

A napokban is látszott, Tüskésrét télen is népszerű

A számítások szerint évente komoly összeget kellett volna a működésre is biztosítani vagy a jegyárakat horribilisre emelni, de valószínűleg ekkor a látogató lett volna kevés.

– Minden projektnek van élettörténete az ötlettől a megvalósításig, miközben változnak az árak, az igények, a piac, a költségek. Minden tervezett beruházást ilyen módon vizsgálunk abból a szempontból, hogy a pécsiek érdekeit szolgálja-e, illetve a későbbiekben fenntartható lesz-e – mondta lapunk kérdésére Decsi István alpolgármester.

– Nem úgy járunk el, mint korábban a szocialisták, akik úgy is felépítették egy hatalmas hitelből az Expo Centert Pécsett, hogy a későbbiekben a fenntartása, működtetése is komoly terhet rótt, ró jelenleg is az önkormányzatra, így a pécsiekre. Ők azt az utat választották, hogy a jó ötletnek tűnő beruházást a piaci változások ellenére is megvalósították, amikor már látszott, hogy az hátrányos lesz a városra nézve – mondta.

Ha a közgyűlés lemond a fejlesztésről, a kapott támogatást visszautalják, azonban maga a terület nem marad parlagon.

Újabb sportfejlesztések valósulhatnak meg

Ahogy az ismert, Tüskésréten az elmúlt időben számos fejlesztés történt, a wakeboard-pálya mellett létrejött a futópálya, a kültéri fitneszpark és a játszótér, de már a következő ütem fejlesztései is folynak: lesz műfüves focipálya, újabb edzőpark és szociális épület is. Mivel nyilvánvaló, hogy a sportcélú, szabadidős fejlesztésekre nagy az igény, a pécsiek hamar megkedvelték a lehetőséget, így a hadipark tervezett területét is ilyen jellegű beruházásokra használhatják a jövőben.

4 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Én őszintén szólva sajnálom, hogy bedőlt ez a “prodzsekt”. Gyerekként elképesztően izgalmas volt rozsdás tankokon mászkálni, nem fapuskával játszani… Mi marad így a mai ifjúságnak, emberek?! 😀

  2. “projekt most jutott el a költség-haszon elemzés és az üzleti terv készítésének fázisába” óriási kamu, üzleti tervet kell készíteni minden pályázathoz; akkor az nem volt valós vagy más van a történet mögött. Különösen elegáns még mindig elmúltnyolcévezni, mikor ez az önkormányzat saját erős beruházások nélkül hoz össze lassan akkora hiányt mint az előző…

Comments are closed.