260 milliós felújítás Pécsen

dzsámi2

hirdetés

Összesen több mint 260 millió forintot költöttek el a Széchenyi téri dzsámi és a Csontváry Múzeum felújítására. A cél az volt, hogy a pécsiek és a turisták újabb élményekkel gazdagodjanak. A dzsámit és a múzeumot kívül-belül kicsinosították.

dzsámi6

Az épületeket egy 1,5 milliárdos uniós program keretében újították meg több más egyházi tulajdonú ingatlan, köztük a székesegyház mellett.

dzsámi8

A dzsáminál elkészült a korábban komoly károkat elszenvedett épület szigetelése, megszüntették az altemplom beázását, új nyílászárókat, megújult külsőt és díszvilágítást kapott, lehetővé vált akadálymentes megközelítése. Áthelyezték a főbejáratot is, az altemplomi szinten megnyitott bejáraton keresztül elvezetik a betérőket a fogadótérhez, így új turisztikai útvonalon tárulnak fel az épület több évszázados emlék eddig rejtett terei. Jövő év tavaszáig interaktív kiállításokat is berendeznek az épületben.

dzsámi10

A Csontváry Múzeumnál elsősorban a homlokzat újult meg, de az alsó szinteket is alkalmassá tették kiállítások fogadására. Megújultak a mosdók és a belső kertet is megszépítették.

dzsámi13

Páva Zsolt polgármester az épületek ünnepélyes átadásán azt mondta, a Csontváry-képek a jövőben is Pécsen maradnak. Mert, bár a festő sohasem járt a városban, az itt megtekinthető nagyszerű Csontváry-gyűjtemény Pécs kulturális attrakcióinak fénypontja, s ennek köszönhetően sok helybéli Pécshez kötődő alkotóként tartja számon.

csontváry múzeum1

Hoppál Péter pécsi országgyűlési képviselő, kultúráért felelős államtitkár az eseményen azt mondta: az új beruházások is bizonyítják, hogy Pécs adni képes város, amelynek szellemi, esztétikai fejlődéséből az egész ország részesül.

Mint mondta, a beruházás jó példa arra, hogy a kultúra egy ország lakossága, nemzetek és különböző kultúrák között is betöltheti a híd szerepét.