Méhen belül is műtenek majd Pécsett

Magyarországon Pécsett lesz elsőként olyan életmentő orvosi műszer, úgynevezett fetoszkóp, amellyel a méhen belül lehet műtéteket végezni. 

A pécsi szülészeti klinikán lesz először olyan életmentő orvosi műszer, amellyel méhen belüli műtéteket lehet végezni. Ha például rosszul fejlődött ki a magzatokat összekötő érrendszer egy ikerterhesség során, a fetoszkóp segítségével ez orvosolható.

Dr. Bódis József egyetemi tanár, a PTE Szülészeti Klinika szülész-nőgyógyásza elmondta: a terhesség közepe táján ultrahanggal fel lehet ismerni, ha rosszul fejlődött ki a magzatokat összekötő érrendszer, de a fetoszkóp és a lézer segítségével a szükséges ereket le tudják zárni.

Magyarországon még nincs ilyen műszer, Pécsett lesz az első. A fetoszkóp ötmillió forintba kerül, melyre a pécsi orvostanhallgatók egy jótékonysági esten gyűjtötték össze a pénzt.

– Minden évben más-más klinikának gyűjtünk- mondta George Hayek, a nemzetközi jótékonysági est szervezője. – E-mailben kértük a klinikák vezetőit, hogy írják meg: mire lenne a legjobban szükségük. Idén a szülészetre esett a választás, mert ilyen műszer még nincs az országban – tette hozzá.

Az esten 2300-an voltak, azonban arról, hogy mennyi pénz gyűlt össze, nincs információ, annyi biztos, hogy a készülék ára megvan.  A műszert a tervek szerint hamarosan megveszik, nyáron már gyógyítani szeretnének vele.

hirdetés
Hirdetés