Milliárdos korszerűsítés indult a pécsi erőműben

Több mint egymilliárd forint értékű beruházás indult a pécsi erőműben. A fejlesztés keretében a Veolia-csoporthoz tartozó létesítmény fatüzelésű blokkjának gőzturbináját újítják fel. Méretét és technológiai megoldásait tekintve idehaza unikálisnak számító, teljes egészében biomassza-tüzelésű erőmű egyszerre járul hozzá a pécsi és az országos fenntarthatósági célok teljesítéséhez. Ezt erősíti tovább a szeptemberre befejeződő újabb beruházás is.

A pécsi erőmű működésének hatékonyabbá tétele, valamint az üzembiztonság fenntartása érdekében indított a közelmúltban milliárdos beruházást a Veolia pécsi erőműve a létesítmény faapríték-tüzelésű blokkjában. A felújítási munkálatok részeként a 6. számú gőzturbinába új, korszerűbb lapátokat szerelnek, amellyel annak óránkénti gőznyelése öt tonnával csökkenne. Ennek köszönhetően a keletkező gőzből az eddiginél nagyobb hatékonysággal nyerhető ki energia, ezáltal az erőmű tüzelőanyag-igénye mérsékelhető lesz. A berendezés felújítását az erőmű saját erejéből finanszírozza, technológiai partnernek a General Electricet választották ki, ami hasonló projektek terén világszerte számos referenciával rendelkezik.

– A felújítási munkálatokat a nyári karbantartási időszakra ütemeztük be, amikor egyébként is minden évben teljes körű ellenőrzést hajtunk végre az erőművi berendezéseken. Célunk, hogy a szeptemberi távfűtési szezon indulására már költséghatékonyabban, az üzembiztonsági feltételeknek megfelelő új turbinával tudjuk kielégíteni a felhasználók energiaigényét – mondta Rudolf Péter, az erőművet üzemeltető Pannon Hőerőmű Zrt. vezérigazgatója.

A gőzturbina mellett a fatüzelésű blokk kazánját is felújítják: a forrcső- és a túlhevítő rendszer rekonstrukciója azért vált szükségessé, mert a berendezés üzemideje közelít a 200 ezer üzemórához.

Három éve volt már hasonló korszerűsítés

A pécsi erőmű fatüzelésű blokkjában utoljára 2004-ben hajtottak végre hasonló volumenű korszerűsítést, amikor a létesítmény működését széntüzelésűről tisztán fatüzelésűre állították át. Emellett a Veolia pécsi erőművében 2013-ban adták át azt az új, szalmatüzelésű blokkot, ami lehetővé tette, hogy a fa-típusú tüzelőanyag mellett a mezőgazdasági melléktermékek széles körét is felhasználhassák energiatermelési célokra.

A méretét és technológiai megoldásait tekintve idehaza unikálisnak számító, teljes egészében biomassza-tüzelésű erőmű egyszerre járul hozzá a pécsi és az országos fenntarthatósági célok eléréséhez.

A helyben megtermelt tüzelőanyag felhasználása révén az erőmű jelentős mennyiségű importált fosszilis energiahordozót vált ki, csökkentve Magyarország energiafüggőségét, hozzájárulva hazánk megújuló energiatermelés terén tett vállalásainak teljesítéséhez. Emellett a tüzelőanyag-beszerzések révén az erőmű jelentős többletjövedelmet kínál a beszállítónak kiválasztott erdészeti, faipari, élelmiszer-feldolgozóüzemi és mezőgazdasági vállalkozóknak.

Egy kis érdekesség az erőműről:

A pécsi erőművet 1959-ben adták át. A mecseki szénre alapozott villamosenergia-termelést a 60-as évek közepétől kiegészítette a baranyai megyeszékhely egyre terebélyesedő távfűtési hálózatának hőenergia-ellátása. Az erőmű 2004-ben – több éves előkészítést követően – tért át részben földgáz-, részben fásszárú biomassza tüzelőanyag-felhasználásra. A biomassza-alapú energiatermelés kedvező üzemeltetési tapasztalataira alapozva nem sokkal később megkezdődött a második, bálázott lágyszárú biomassza-tüzelésű erőművi blokk előkészítése, amelyet végül – az időközben francia szakmai befektető, a Veolia Energia Magyarország Zrt. többségi tulajdonába kerülő erőmű anyavállalatának finanszírozásával – 2013-ban helyeztek üzembe. 2013 óta Pécs energiatermelését a két biomassza-tüzelésű blokk látja el, így biztosítva a város 31 500 lakásának és további 460 közintézményének távfűtéshez szükséges hőenergiáját – a teljes egészében megújuló tüzelőanyagot felhasználva.