Minden tizedik fogyasztásmérő gyanús

Mások fizethetnek a késlekedésekért

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és a Baranya Megyei Kormányhivatal közös sajtótájékoztatón hívta fel a figyelmet kedden Pécsen a fogyasztásmérőkkel kapcsolatos tudnivalókra. Az eseményen kiderült, hogy minden tizedik fogyasztásmérő esetében merül fel a manipuláció gyanúja.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalhoz (MEKH) beérkező fogyasztói panaszok jelentős része arra irányul, hogy a szolgáltató úgynevezett szabálytalan vételezést állapít meg, ami miatt a fogyasztót magas összegű kötbér megfizetésére szólítja fel. A felhasználók nagy része nincs tisztában a villany- és a gázóra ellenőrzésével és cseréjével kapcsolatos szabályokkal, a szolgáltató és a fogyasztó jogaival, illetve kötelezettségeivel. Éppen ezért a MEKH most új kiadványban hívja fel a figyelmet a fogyasztásmérőkkel és azok ellenőrzésével kapcsolatos tudnivalókra.

Az ezzel kapcsolatos keddi pécsi sajtótájékoztatón Kolozsi Sándor, a MEKH fogyasztóvédelmi főosztályvezetője adott részletes ismertetőt. A szakember szerint az országban 15 millió fogyasztásmérő szerkezet van, ebből évente 1,5 milliót ellenőriznek a különböző szolgáltatók. A hivatalhoz éves szinten átlagosan mintegy másfél ezer panasz érkezik a hivatalhoz, amelyben a lakosok azon méltatlankodnak, hogy a szolgáltatók kötbér-követeléssel (pénzügyi követeléssel) állnak elő szabálytalan vételezés miatt.

Így kell belerakni a kártyát
Engedjük be a szakembereket a lakásba

– Az új, Óvja mérőóráját című kiadványunkban kívánjuk felhívni a lakosság figyelmét a fogyasztóvédelem jelentőségére, a legfontosabb tudnivalókra. Számos tévhit él ugyanis a fogyasztókban arról, hogy miként kell viselkedniük mérőóra-leolvasáskor, vagy éppen mi a teendőjük sérült óra esetén.

Ilyen alkalmakkor fontos, hogy az ellenőrzések idején mindenképpen be kell engedni a lakásba a szakembereket, a fogyasztóknak együttműködési kötelezettségük van a szolgáltatókkal. Az is lényeges, hogy az ellenőrzés során a fogyasztó legyen jelen a helyszínen, lássa a szakemberek ténykedését.

ovjameroorajat1
Kolozsi Sándor, Horváth Zoltán kormánymegbízott és Kerner Helga, a kormányhivatal munkatársa

A főosztályvezető szerint különös fontos, hogy az órák bármilyen manipulációja élet- és balesetveszélyt jelent. Példaként említette azt a nemrégen történt esetet, amikor szabálytalan áramvételezéskor egy lakásban „megkampózták” a közcélú, azaz nyílt hálózatot, s miután nem figyeltek az érintésvédelemre, elhunyt egy kisgyerek.

A fogyasztóknak emellett már csak azért sem érdemes „megbuherálniuk” az órákat, mert minden manipulációra fényt derítenek a hatóság szakemberei, nincs olyan házi praktika, amely el tudná tüntetni a szabálytalan áram- vagy gázvételezést.

A szakember kérdésünkre nem tudott pontos számokkal szolgálni arra vonatkozóan, hogy Pécsen és Baranyában tavaly hány szabálytalan vételezésre derült fény, annyit azonban elárult, hogy a szolgáltatók évente országosan mintegy tízezer mérőóra kockázati ellenőrzését végzik el (azaz ennyi esetben merül fel a gyanú, hogy manipulálták az órákat), minden tizedik mérőóra kapcsán pedig felmerül a szabálytalan vételezés gyanúja.

Hirdetés