Napi három abortusz van Pécsett

Elsősorban a nagyon fiatal, szinte alig kamaszlányok körében végzik a legtöbb abortuszt Pécsett. Évente ezernél is több terhességmegszakítás van, ami napi hármat jelent. Nyugaton valamivel jobbak a számok, ott minden negyedik-ötödik, nálunk minden harmadik terhes nő veteti el a gyermekét.

Sokan elképzelhetetlennek tartották, és csak röhögtek az olyan amerikai show-műsorokon, ahol olyan nőket mutogattak, akiknek fogalmuk sem volt arról, hogy várandósak, egészen a szülés pillanatáig. Lassan nekünk, magyaroknak is sikerül elérnünk ezt a szintet.

hirdetés

– A legriasztóbb, hogy többségében tizenéves, első babájukat váró lányokon vagyunk kénytelenek végrehajtani a terhességmegszakítást – mondja dr. Veszprémi Béla, a Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának egyetemi docense, aki szerint ez akkor is szomorú hír, ha évről évre valamelyest csökken az ilyen műtétek száma Pécsett.

Baj van?

Baranyában körülbelül másfél ezer, Pécsett ezernél is több beavatkozást hajtanak végre évente. Ez átlagban napi hármat jelent, és azt a szomorú tényt, hogy a pécsi lányok csaknem annyi abortuszt produkálnak, mint a több száz vidéki településen élő társaik összesen. Az orvos szerint nem az a gond, hogy nem lenne pénzük óvszerre, hanem az, hogy erre nem is gondolnak. Ez utóbbinak egyébként legtöbbször az az oka, hogy a szexuális helyzeteket a vak véletlen alakítja.

– Közel sem a társadalmi helyzet vagy a fogamzásgátlás költsége miatt döntenek az abortusz mellett – mondja Veszprémi. – A fiatalok nem megszervezett, átgondolt keretek között élnek át szexuális helyzeteket, ráadásul nem is védekeznek megfelelően, és nincsenek tisztában azzal sem, hogy létezik például sürgősségi fogamzásgátlás.

Ez utóbbi esetében ingyen lehet olyan gyógyszerhez jutni a hirtelen jött aktus után, amely akár 5 napig is hatásosan véd a teherbeesés ellen. Az abortusz egyébként nem olcsó, 27 ezer forintba kerül.

[frame_left]A Nyugat sem sokkal jobb

Európa nyugati országaiban, a hazaihoz hasonló jogi szabályozás mellett ma minden negyedik, ötödik terhesség végződik abortusszal, nálunk minden harmadik. Tavaly csaknem negyvenezer szándékos terhességmegszakítás történt Magyarországon. Hazánk egyébként az abortuszt engedélyező kelet-közép európai országok átlagát hozza. [/frame_left]

hirdetés

Hirdetés

10 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Mindenki tudta eddig is, hogy nem a gazdasági, anyagi problémák, hanem a szimpla (szülői) felelőtlenség miatt van annyi abortusz. Elég kimenni esténként a belvárosba, és látható a magyar szülők hozzáállása a gyerekneveléshez.

 2. Teréznek igaza van, a fogamzás a szex után néhány órával már megtörténhet, így azután már a terhességet szakítja meg a “sürgősségi tabletta”. Valamennyire a média is felelős, ahogy részben ez a cikk is a szóhasználata miatt. Ugyanis “elvetetésnek” nevezni a direkt abortuszt, több mint eufemizmus!
  Meg a másik, hogy nem csak azt kell propagálni, hogy gondoljanak a védekezésre, hanem azt is, hogy még ha használtak gumióvszert, és mondjuk hüvelykúpot, még az sem ad 100 %-os védelmet a teherbe esés ellen, vagyis ha nem akar fogamzást éppen, akkor védekezni szükséges, de nem elégséges – mindig kell arra gondolni, hogy bárhogy is védekezik valaki, nem tudja kizárni (csak csökkenteni) a terhesség esélyét! Tehát csak felelősséggel!
  Arról nem is beszélve, hogy liberálisaink azt verik a gyerekek (és felnőúttek) fejébe, hogy az ember magzata nem ember (micsoda ellentmondás!) így elpusztítása is csak kellemetlenség az anyának, de nem gyilkosság.

 3. Szexuális felvilágosítás kellene nekik, illetve ezt a sok agyromboló műsort a tévében megszüntetni! akkor talán lenne változás.

  Bubu

 4. Ha nem 25 éves bombázónak néznének ki, vagy akarnának klátszani a tizenéves csajok, akkor nem is lenne ennyi abortusz. Le a sminkkel!

 5. “Ez utóbbi esetében ingyen lehet olyan gyógyszerhez jutni a hirtelen jött aktus után, amely akár 5 napig is hatásosan véd a teherbeesés ellen.” – Ez egy nagyon ostoba és félrevezető mondat. Nem az a lényeg, hogy öt napig véd a teherbeesés ellen, hanem rögtön abortálást idéz elő, a már létező (még ha csak az előző esti szeretkezés óta is) kis emberpalántát löki ki az anya testéből.
  Az már más kérdés, hogy a vérzés (voltaképpen ez egy a gyógyszerben bevitt hatalmas mennyiségű hormonmennyiséggel előidézett mesterséges menstruáció, és épp a hatóanyag miatt nem veszélytelen, sokkolja a szervezetet) napokig eltarthat, és így természetesen azokban a napokban nincs esély terhességre.
  De aki egy ilyen eset után sem fogja fel, hogy változtatnia kellene az életmódján, és a következő buliban megint ott kelleti magát, méghozzá egy ilyen áron szerzett “védelemmel”, az nagyon szomorú. És még szomorúbb, ha ebben félrevezető újságcikkek támogatják.

Comments are closed.