Csaknem negyven centi hó esett

Baranya megye déli felén pénteken átlagosan 20-30 centiméternyi friss hó esett, Pécs térségében 35 centimétert mértek. Az előrejelzések alapján észak felől fokozatosan csökken a felhőzet, a déli órákra már csak a déli határszélen marad borult az ég. Továbbra is kérjük olvasóinkat, hogy aki lát, vagy tapasztal bármi rendkívülit, az küldje el szerkesztőségünknek egy fotó, és néhány mondat kíséretében. 

Legfrissebb útinform – 14:52

Az Útinform szolgálat déli összesítése alapján az autópályák, a fő- és mellékutak általában szárazak, néhol vizesek, nedvesek. Zala megye nagy részén, valamint Somogy és Baranya megye déli területein a főutakon akadnak hókásás, latyakos szakaszok. A mellékutak havasak, hóbordásak a tegnapi havazásban leginkább érintett megyékben, a takarításuk ma is folyamatosan zajlik.

A látási viszonyok országszerte kielégítőek. A Dunántúl nyugati felén, valamint Sátoraljaújhely és Nyíregyháza környékén néhol közepes erősségű a szél, Sárvár térségében erős szél fúj. Máshol gyenge a szélmozgás.

Így közlekednek a buszok  – 11:21

A 35-35Y jelzésű járatok a Misinatetőt nem érintik. A korlátozás ideje alatt az autóbuszok Dömörkapu érintésével közlekednek.

Olvad a hó, takarítják a járdákat – 11:04

Óvatosan közlekedjünk a tetők alatt (is).

havazás, hó

havazás, hó

havazás, hó

Visszavonták a kamionstoppot – 10:16

Ma 10 órától visszavonták a 7,5 tonna össztömeg feletti teherjárművek közúti közlekedésének korlátozását a megye területén  – olvasható a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján.

A megyében jelenleg nem esik a hó, az utak megyeszerte járhatóak, elzárt település nincs, a közút, valamint az autópályakezelő munkagépei folyamatosan takarítják az úttestet.

Mindenki nyugodjon meg – 02:07 9:01

A Dél-dunántúli Közlekedési Központ Zrt. tájékoztatása szerint, ma reggel a távolsági autóbusz járatok rendben elindultak, minden településre közlekednek.

A MÁV Zrt. tájékoztatása szerint, a vonatközlekedésben nincs fennakadás, késés.

Az M60-as gyorsforgalmi út, valamint az M6-os autópálya megyei szakaszát is folyamatosan takarították, járható.

Hóesés, mi lesz veled? – 02.07 08:25

Az előrejelzések alapján észak felől fokozatosan csökken a felhőzet, a déli órákra már csak a déli határszélen marad borult az ég. Az ország legnagyobb részén több órára kisüt a nap. Reggel, kora délelőtt délen néhol még előfordulhat kisebb havazás. A hőmérséklet délután 0 és +4, késő este -2, -7 fok között valószínű.

Az Útinform szolgálat szombat reggeli összesítése alapján szinte teljesen megszűnt a csapadék az országban, már csak Baranya megyéből jeleznek elszórtan gyenge hószállingózást. A látási viszonyok általában jók, köd sehol sincs. A Dunántúl nyugati felén továbbra is erős szél fúj. A Duna-Tisza közén és a Tiszántúlon sokat csökkent a szél ereje, már csak Szentes környezetében fúj erősen, máshol közepes vagy gyenge a légmozgás, hóátfúvásokat nem jeleztek egyelőre az útellenőrök. A hőmérséklet az északi megyékben -5 és -9 C fok között, míg a középső és déli megyékben –1 és -3 C fok között mozog.

Az autópályák burkolata mindenütt vizes vagy sónedves, a főutak Zala, Somogy, Baranya és Tolna megyében, valamint Vasvár, Baja és Marcali térségében még lehetnek hókásásak, latyakosak, helyenként havasak, a Balatontól északra és a keleti országrészben viszont nagyrészt szárazak a főbb útvonalak. A mellékutakon az előbb felsorolt megyékben, azaz a Keszthely-Paks vonaltól délre, valamint az Alföld déli részén Bajánál, Kiskunhalas, Makó, Szentes és Orosháza térségében számíthatnak az autósok téliesebb útviszonyokra.

A magyar-horvát határszakaszon Letenyénél tegnap déltől korlátozták a 7,5 tonna össztömeg feletti járművek forgalmát Horvátország felé. A korlátozást szombat hajnalban feloldották.

Havazás20152

Továbbra is kamionstop van – 02.07. 08:03

Baranya megyében péntek délutántól a 7,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeg feletti gépjárművek továbbra sem közlekedhetnek. A korlátozás az M6-os és M60-as autópályára nem vonatkozik.

Ezt olvassa el, mielőtt várna a buszra! – Frissítve 02.07. 8:00

A rendkívüli időjárási helyzetre való tekintettel az alábbi vonalakon nem, vagy csak korlátozottan közlekednek az autóbuszok:

A 4-es vonalon Hősök tere és Árpádtető között nem közlekednek a járatok.

A 32-es járat az Alagútig eredeti útvonalon, majd a Búza tér, Vásárcsarnok, Főpályaudvar útvonalon közlekedik.

A 35/35Y-os járatok a Misinatetőt nem érintik.

A 36-os járat a Barbakánig eredeti, majd az Alkotmány utca, Gyermekkórház, Angster József utca, Bálics útvonalon közlekedik mindkét irányba.

A 38-as járat Borbálatelepig közlekedik.

A 41-es vonalon a Trafóházig közlekedik az autóbusz.

————————————————————————————————————————————-

Újabb kamion a hóban – 21:42

Egy kamion akadt el Kozármislenynél, amit egy másik próbál kimenteni. A pécsi tűzoltók úton vannak.

Éjszaka is takarítanak – 20:23

Pécsen a Biokom Kft. munkagépei folyamatosan takarították az utakat, amelyet az éjszaka folyamán is – megerősített létszámmal – folytatni fognak.

Biokom számok:

18 db hókotrást végző gép 38 fővel – megállás nélkül (a nap 24 órájában)

31 db munkagép a kézi síkosság-mentesítés területén

közel 300 fő munkatárs a kézi síkosság-mentesítés területén

A Biokom felhívja a lakosság figyelmét, hogy éjszakára úgy helyezzék el gépjárműveiket az út mellett, hogy a hókotró gépek akadálytalanul tudják a munkájukat végezni.

A baleset az 57-es úton – 19:33

A szalagkorlátnak ütközött egy kamion az M6-os autópálya 191-es kilométerénél lévő, az 57-es útra vezető lehajtóján. A kamion elzárja a fél útpályát. A helyszínre riasztott mohácsi hivatásos tűzoltók a mohácsi mentőszer segítségével próbálják visszavontatni az úttestre a kamiont. A Baranya Megyei Katasztrófavédelem kéri, hogy mindenki fokozott óvatossággal hajtsanak le a sztrádáról.

Elakadt buszok – 19:27

A Dél-dunántúli Közlekedési Központ Zt. tájékoztatása szerint nem közlekednek az autóbuszok Abaliget, Orfű, Husztót, Szigetvártól Zsibót felé, Somogyhárságy, valamint Bánfa felé. Nyolc darab autóbusz akadt el a hóban. A buszok műszaki mentésében a tűzoltók működnek közre. Az elakadt buszok utasainak a melegedési hely biztosított.

Utasokkal együtt vesztegel egy busz, már úton van a hókotró – 19:10

Elakadt egy autóbusz a Baranyai megyei Pécsudvardon, a vasúti átjáró közelében. A járművön hat utas és a vezető tartózkodik. A pécsi hivatásos tűzoltók gyalogosan tudták megközelíteni, megállapították, hogy el kell kotorni előle a havat, máshogyan nem lehet kiszabadítani. A hókotró hamarosan a helyszínre ér.

hó20-engel jános út

Így közlekednek a buszok – 18:56

A rendkívüli időjárási helyzetre való tekintettel csak a főbb (1-es, 2A-as, 3-as, 6-os, 4-es, a 25-ös csak a patacsi elágazásig, a 26-os, a 60A-as végig jár) vonalakon közlekednek az autóbuszaink.

Kertvárosban helyreállt az autóbusz-közlekedés, kivétel Málom (73Y), ahová egyelőre nem közlekednek a járatok.

A 30-as jelzésű járatok menetrend szerint indulnak, de a Petőfi utca érintésével közlekednek, és a Klinikák megállót nem érintik.

A 32-es járat a Zsolnay-szoborig eredeti útvonalon közlekedik, majd Petőfi utca, Aradi Vértanúk Útja, Alagút útvonalon közlekedik.

A 33-as járat Főpályaudvar, Búza tér, Alagút, Barbakán, Petőfi utca, Vásárcsarnok, Főpálya útvonalon közlekedik.

A 34-es, 35-ös és 36-os járat nem közlekedik.

A 38-as járat Jánoskútig jár, és a 40-es vonalán közlekedik a pálya udvar felé.

A 15-ös, a 21-es és a 42-es járatok újra közlekednek.

A 41-es járat csak a Hőtávvezeték megállóig jár.

A 13-as és 14-es járat a Szövőgyár megállóig közlekedik.

A 24-es a Fülemüle utca érintése nélkül közlekedik.

A 23Y Nagydeindolt nem érinti.

A 37-es az Angster József utcáig közlekedik.

Krízishelyet tartanak nyitva éjszakára – 18:24

A Magyar Vöröskereszt Baranya Megyei Szervezete rendkívüli időjárásra tekintettel, 2015.02.06-án éjszaka a Pécs, József utca 19. szám II. emelet alatti székhelyét nyitva tartja. kaputelefon: 107-es kód. Tájékoztatják a beavatkozó szerveket, hogy az elakadt, otthonukba eljutni nem tudókat a fenti címen fogadják.

Készenléti telefonszámuk: 06/72/510-353 vagy 06/20/491-5879

hó22-buszra várva-engel jános út

Elakadt járművek, emberek – 18:18

Túronynál egy autóbusz utasokkal akadt el, műszaki mentése folyamatban van.

A Pécsi Kutató-Mentő és Tűzoltó Egyesület tagja Pécsen, a Hunyadi úton gépjárművével elakadt mozgássérült személynek nyújtottak segítséget, hogy haza tudjon jutni.

A Pécsi Kutató-Mentő és Tűzoltó Egyesület a Vöröskereszt Pécs, József utca 19. szám alatt működtetett melegedőhelyére 4 főt szállított, akik a hó miatt a városban rekedtek.

Kit érdekel a követési távolság és a téli gumi? – 17:45

havazás 2015 febr (6)

Lapunk munkatársai azt tapasztalták a pécsi utakon, hogy nagyon sokan próbálkoznak nyári gumival elindulni a városban, s meglepődnek, amikor minimális emelkedőkön sem mennek fel autójukkal. Ugyanakkor a nyári gumival közlekedők másokra is komoly veszélyt jelentenek, hiszen gyakorlatilag nem lehet az ilyen abroncsokkal szerelt autókkal megállni. Egy-két autós pedig fittyet hányva a jeges, télies útviszonyokra, ralibajnokként próbálkozik előzgetni, vagy éppen a követési távolságot hagyja figyelmen kívül.

havazás 2015 febr (9)
Ez is Pécs, ilyenkor is gyönyörű a Jakabhegyi út

hó21-buszra várva-engel jános út

hó6-a 6-oson csak lépésben lehet haladni

Baleset az 56-os úton – Frissítve – 17:31

Villanyoszlopnak ütközött egy személyautó az 56-os út 42-es kilométerénél, Mohácsnál. A balesetben egy ember megsérült, a mentők kórházba szállították. Az oszlopot a vezetékek tartják, ezért azt dugólétrával biztosították a helyszínre riasztott mohácsi tűzoltók, akik áramtalanították a személyautót.

Elakadtak a hóban – Frissítve – 17:21

Pécsen az Angster utcában személygépjármű, autóbusz akadt el.

hó-csúszank az autók- Budavám környéke
Késő délután így nézett ki a város…

hó14-hókotró-miért nem kotor....

Kertvárosban járnak a buszok – Frissítve – 16:48

A rendkívüli időjárási helyzetre való tekintettel csak a főbb (1-es, 2A-as, 3-as, 6-os, 4-es, a 25-ös csak a patacsi elágazásig, a 26-os, a 60-as) vonalakon közlekednek az autóbuszaink.

Kertvárosban helyreállt az autóbusz-közlekedés, kivétel Málom (73Y), ahová egyelőre nem közlekednek a járatok.

A 15-ös, a 21-es, a 41-es és a 42-es járatok újra közlekednek.

A 24-es a Fülemüle utca érintése nélkül közlekedik.

A 23Y Nagydeindolt nem érinti.

A 30-as a Petőfi utcán ketesztűl közlekedik.

A 37-es az Angster József utcáig közlekedik.

hó-komlói út-elakadt busz, kamion

Káosz a Hunyadi úton – Frissítve – 16:33

Ahogy korábban írtuk, Pécsen az alagútnál több autó egymásba csúszott, a 33-as busz elakadt, a forgalom teljesen leállt. A fotókat beküldő olvasónk harminc éve nem tapasztalt ilyet Pécsen.

A helyszínre a pécsi hivatásos tűzoltókat riasztották, az egységek először lezárták a helyszínt, hogy újabb autók ne jussanak bajba, majd megkezdték a járművek kiszabadítását. Több személyautót már kiszabadítottak, de még mindig több elakadt jármű van a helyszínen – olvasható a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján.

havazás, hó

havazás, hó

Ezért jók az utak Ausztriában télen is – Frissítve: 16:19

A Magyar Közút sajtósa, Pécsi Norbert a mai hóhelyzet kapcsán elmondta, a jelzőlámpák éppen a csúcsforgalomban hibásodtak meg a 6-os pécsi szakaszán, de a hibát nem sokkal ezelőtt javították meg. Ezt követően teljes útzár volt a Zsolnay-negyednél történt balesetben, ami miatt dugóban vesztegeltek az autóik is.

Elmondta, amíg a havazás tart, folyamatosan kint lesznek az utakon, nagyjából 40-50 kocsival dolgoznak majd megtisztításukon. Hozzátette egy-egy hókotró 2-4 óra alatt tesz meg egy kört, ennyi idő alatt a már megtisztított útszakaszon ismét lehet 4-5 centiméteres hólepel intenzív havazás esetén. Valamint elmondta azt is, hogy a kezelésükben lévő 31 ezer kilométeres útszakaszon 820 gép áll rendelkezésükre, míg a szomszédos Ausztriában egy kétezer kilométeres autópálya-szakasz fenntartására a teljes Magyar Közút Kft. éves költségvetésének tízszerese áll rendelkezésre.

Hozzátette: nyári gumikkal nagyon nehéz közlekedni téli útviszonyok mellett.

Így közlekednek a busz – Frissítve – 16:17

Kertvárosban a Nagy Imre út Maléter Pál út és Aidinger János utca között nem közlekednek az autóbuszok.

A 3-as és a 6-os vonalon kerülőúton járnak az buszok.

A Fagyöngy utca és a Malomvölgyi út felé egyelőre nincs autóbusz közlekedés.

Nem tud felmenni az emelkedőn – Frissítve  – 16:13

Elakadt egy autóbusz Baranya megyében, Komló-Zobákpusztánál. A jármű nem tud felkapaszkodni az emelkedőn, mert a hóréteg alatt jég fagyott az útra. A helyszínre riasztott komlói tűzoltók a közútkezelő járműveit várják a helyszínre, hogy letolják a havat, illetve felsózzák az utat. Az elakadt jármű miatt csak a fél útpálya járható.

Menteniük is kellett – Frissítve – 16:04

A Pécsi Kutató-, Mentő és Tűzoltó Egyesület tagjai Pécsen, a Megyei úti felüljárónál személymentést hajtottak végre dugólétrával, valamint alpintechnikával. A Baranya Megyei katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint az illetőnek komolyabb baja nem esett, de a biztonság kedvéért mentők szállították kórházba.

Pécsen az alagútnál több autó egymásba csúszott, a 33-as busz elakadt, a forgalom teljesen leállt. Három tűzoltóegység is a helyszínre érkezett.

havazás, hó

Nem lehet taxit fogni Pécsen – Frissítve – 15:57

Egy olvasónk jelezte, hogy – valószínűleg az áldatlan állapotoknak köszönhetően – képtelenség taxit fogni a városban. Sem az Euro Taxi, sem a Volán, sem a 900-as Taxinál nem veszik fel a telefont, vagy folyamatosan foglalt a vonal.

Sok a baleset a szomszéd megyében is, tűzoltók mentik a bajba jutott autósokat – Frissítve – 15:56

A télies útviszonyok miatt sok a baleset Somogy megyében, tűzoltók mentik a bajba jutott autósokat – közölte a megyei katasztrófavédelem szóvivője péntek délután az MTI-vel.

Bázelné Mihályka Szabina tájékoztatása szerint a 68-as főúton egy elakadt kamionhoz kérték a böhönyei önkormányzati tűzoltók segítségét. Vonulás közben egy árokba csúszott járművet is kimentettek, majd az elakadt kamiont is elvontatták a tűzoltók, később pedig egy újabb árokba csúszott személyautót szabadítottak ki.

Marcali és Szőcsénypuszta között is egy elakadt kamionhoz riasztották a tűzoltókat. A járművet a marcali tűzoltók felvontatták a dombra, ahonnan folytatta útját. Kaposváron, a Pécsi utcai és a Móricz Zsigmond utca kereszteződésében egy autóbuszt mentettek a KÖTÉL egyesület tagjai. Lábod külterületén a mikei elágazónál egy árokba csúszott személyautót a nagyatádi tűzoltók szabadítottak ki a hó fogságából.

Pillanatképek Pécsről (olvasóinktól) – Frissítve – 15:45

Így néz ki a 6-os út….

havazás, hó, 6-os út

Így pedig Kertváros, és az ott veszteglő buszok

havazás1

havazÁS2

HAVAZÁS23

Havazás5

Közeledik a 2-es és a 4-es busz – Frissítve – 15:32

A rendkívüli időjárási helyzetre való tekintettel csak a főbb vonalakon (2-es, 4-es) közlekednek az autóbuszok – olvasható a Tüke Busz honlapján.

Káosz a Surányi úton – Frissítve – 15:28

Egyik olvasónk küldte a fotókat a Surányi Miklós úti áldatlan állapotokról. Nézzék!

Havazás, hó Surányi út vége

Sok a baleset – Az állami Kózút nincs a helyzet magaslatán – Frissítve – 14:54

A Biokom szerint minden munkatársuk dolgozik a hóeltakarításon, 18 munkagépük kint van a helyszínen. A Magyar Közút szóvivője, Pécsi Norbert azt mondta, hogy a probléma arra vezethető vissza, hogy nem működtek a lámpák 6-os úton, ami miatt megbénult a város. Közölte, hogy minden munkagépük dolgozik, külsős vállalkozót is bevontak a feladatba  – de  pontos számot nem közölt.

A problémát az okozta, hogy rengeteg kisebb-nagyobb baleset történt Pécsen a főutakon, így sok a forgalmi akadály. Úgy tudjuk, hogy a hatóságok kérésére szüneteltetik a buszközlekedést, hogy súlyosabb bajt megelőzzék. Információink szerint hamarosan megindul a forgalom.

Ingyenes az M 60 – Frissítve – 14:54

Matrica nélkül használhatják az autósok az M 60-as autópályát – írja a Babara.hu.

14 busz áll – Frissítve – 14:49

Olvasónktól származó friss információnk szerint a Csontváry utcától a Várkonyi Nándor utcáig 14 busz vesztegel.

havazás, hó
Köszönjük a fotót: Hernesz Ádámnak

Leállít a buszközlekedés – Frissítve: 14:39 

A Tüke Busz Zrt. tájékoztatja az utasokat, hogy a rendkívüli időjárási helyzetre tekintettel átmenetileg szünetel az autóbuszközlekedés a Tüke Busz Zrt. által üzemeltetett vonalakon.

Elakadt járművek – Frissítve – 14:42

A szigetvári tűzoltók Lad településen elakadt nyerges vontató mentésében vettek részt, illetve haladnak tovább egy másik elakadt gépjárműhöz – olvasható a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján. Az 57-es számú főuton, Kozármislenynél torlódik a forgalom. A közútkezelő munkagépei takarítják az útszakaszt, valalmint a rendőrség szervezi a forgalom M60-as gyorsforgalmi útra történő terelését mind Pécs, mind pedig Mohács irányából.

Ismét narancssárga riasztás van érvényben! – Frissítve – 14:31

Az OMSZ egész Baranyára narancssárga riasztást adott ki,  vagyis: a hóval fedett területeken a viharos szél magas hótorlaszokat emelhet. 24 óra alatt 20 cm-t meghaladó friss hó várható.

Buszok álltak keresztbe – Frissítve – 14:20

Úgyszintén olvasóinktól tudjuk, hogy a pécsi köztemető környékén három csuklós busz keresztbe állt. Csak óvatosan!

A távolsági buszokkal sincs minden rendben, a havazás itt is betett a menetrendeknek. Úgy tudjuk 20-30 percet késnek a járatok.

havazás, hó
Lassan hólánc is kelleni fog….

1 km-t 15 perc alatt – Frissítve  – 13:57

Most kaptuk a hírt olvasóinktól, hogy a Magasháztól a Kórház térig negyed óra alatt sikerült eljutniuk kocsival. Az autók keresztbe állnak, és csúszkálnak a jeges aszfalton.

Az Útinform jelentése szerint az alsóbbrendű úthálózaton téliesebbek az útviszonyok, Baranya megyében latyakos a mellékutak burkolata. Marcali, Kaposvár, Szekszárd és Mohács térségében en havas, Tamási, Nagyatád és Szentlőrinc környékén hókásás a burkolat.

Általában jó a látótávolság. A Baranya megyében és Keszthely környékén közepes, Kaposvárnál 100 m alatti a belátható útszakasz

Káosz az utakon – Frissítve – 13:39  

Meglehetősen nehézkes a közlekedés Pécsen, a Zsolnay úton mindkét irányban áll a forgalom. A Zsolnay gyár előtt teljesen leállt a közlekedés, mert a főváros irányába egy Porschét próbálnak letolni az útról.

A Babara.hu-n  pedig azt írják, hogy Kozármisleny határában egy kamion zárja el az utat. A lefagyott út miatt gy a kamion képtelen az emelkedőn felkapaszkodni. A rendőrök irányítják a helyszínen a forgalmat.

A balesetről készült fotókért IDE kattintson. 

Több tehergépjármű is elakadt az intenzív havazás miatt, ezért forgalomkorlátozást rendeltek el Somogyban a 67-es főúton a simonfai tető előtti szakaszon – közölte a megyei rendőr-főkapitányság pénteken a rendőrség honlapján.

A rendőrség az útburkolat megtisztításáig a tehergépjárműveket nem engedi felhajtani az érintett emelkedőre, a forgalmat Simonfa belterületén Kaposvár irányába visszafordítják. A korlátozás a személygépjármű-forgalmat nem érint

Barcson egy tetejére borult személyautó mentéséhez riasztották a dél-somogyi város hivatásos tűzoltóit. Ebben a járműben hárman utaztak, senki sem sérült meg – tette hozzá.

Felborult egy autóbusz Barcs közelében
A felborult autóbusz Barcs közelében

Frissítve – 13:34

A rendkívüli téli időjárásra tekintettel, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitány elrendelte a 7,5 tonna össztömeg feletti járművek közúti közlekedése korlátozásának (kamionstop) február 6. 13 órától a megye egész területére az M60-as gyorsforgalmi utat és az M6-os autópálya megyei szakaszát kivéve.

A megye területén járhatóak az utak, a közút és az autópályakezelő munkagépei folyamatosan végzik azok takarítását, azonban az erősödő szél folyamatosan visszahordja a havat az úttestre, ami jelentősen nehezíti a közlekedést.

Ezért a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Baranya Megyei Igazgatóság igazgatója kezdeményezte az utak tisztításában és mentésben részt nem vevő, 7,5 tonna össztömeget meghaladó járművek közúti közlekedésének korlátozását a megye egész területére.

havazás, hó

Frissítve – 13:30

Szerencsére vannak, akik megfogadták a Biokom tanácsát, és takarítják a házuk előtti járdaszakaszt.

havazás, hó

Frissítve – 13:06

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint, a reggeli óráktól kezdődően szombat reggelig 5-10 cm-t meghaladó mennyiségű hó Vas, Zala, Somogy, Baranya, Tolna és Bács-Kiskun megyére becsülhető, de Baranya megyében, illetve Somogy és Zala megye déli határán 10-15 cm-nél is több friss hó hullhat. A Nyugat-Dunántúlt leszámítva több helyen vizes, tapadó hóra kell felkészülni!

Az előrejelzés szerint, erős, sőt időnként viharossá fokozódó északkeleti szél a hó állapotától függően elsősorban a délnyugati megyékben okoz hófúvást. Estétől a szél fokozatosan veszít erejéből, emiatt a hófúvás is egyre több helyen megszűnik legkésőbb a nyugati megyékben.

havazás, hó
Behavazódtunk….

Baranya megyében a télies útviszonyokra való tekintettel, 2015. február 6. 10:00-tól korlátozták a 7, 5 tonna össztömeg feletti járművek közlekedését a 6-os számú főút Pécsvárad és Mecseknádasd közötti szakaszán. A közútkezelő táblákat helyezett ki a forgalomkorlátozásról, a rendőrség forgalomirányítási feladatokat végez a helyszínen, a Mecseknádasdi Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai pedig segítséget nyújtanak a társszerveknek.

A Baranya megyei rendőr-főkapitány, a Magyar Közút nonprofit Zrt. Baranya Megyei Igazgatóságának vezetője, valalmint a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi igazgatóság igazgatója folyamatosan egyeztet a forgalomkorlátozás kiterjesztésének lehetőségéről az időjárási körülmények változásának függvényében.

A megyében az utak a télies viszonyoknak megfelelően járhatóak, azokat a közútkezelő munkatársai munkagépekkel folyamatosan tisztítják.

A téliesre fordult időjárásra tekintettel csak megtankolt és a téli időjárásra megfelelően felkészített gépjárművel induljanak útnak. Elengedhetetlen a téligumi, a hólánc és a megfelelő fagyálló folyadék is. Indulás előtt készítsenek az autóba meleg takarót és folyadékot. Még indulás előtt tájékozódjanak az útviszonyokról és az érvényben lévő meteorológiai riasztásokról. Tanácsos feltöltött mobiltelefonnal útnak indulni.

Frissítve – 13:04

Újabb jó hír: A 36-os és 37-es jelzésű járatok csak az Angster József utca megállóig közlekednek – olvasható a Tüke Busz honlapján.

Frissítve -13:00

Így néz ki a Kálvária út jelenleg: az autók alig tudnak közlekedni a havazás miatt. Köszönjük olvasónknak a helyzetjelentést.

hó, havazás

 

Az ónos eső miatt riasztást ugyan visszavonta az OMSZ, a havazás Pécsett csak most kezdett rá igazán. Nézzék csak!

havazás, hó

Frissítve – 12:51

A Babara.hu információ szerint Pécsett a Tettye téren két gépkocsi ütközött össze frontálisan. Feltételezhetően az egyik gépjármű megcsúszott, áttért a szembejövő sávba, ekkor ütköztek össze.

Komlón a patak utcában egy személygépkocsi csúszott meg. Hiába fékezett megállni nemtudott és egy villanyoszlopnak csapódott, amely kidőlt.  Szilágypuszta határában a két autó csúszott az árokba jelenleg a mentésük folyik. Sérültekről egyik esetben sem tudni.

Frissítve – 11:39

Csokoládépuszta határában egy személygépkocsi megcsúszott a havas úton és az árokba csapódott – írja a Babara.hu. Ugyanitt egy autómentő is az árokban kötött ki.  Az érdi emelkedőn és Mecseknádasd határában több kamion is elakadt. Bogád határában egy Suzuki az egyik kanyarban megcsúszott majd egy mély árokba sodródott és fejtetőre borult. Egyik balesetben sem sérült meg senki.

A Bama.hu információ szerint Kisbattyánba nem tudnak kimenni a buszok, csak a csecsemőotthonig közlekednek. A többi komlói helyi és távolsági járat közlekedik, de lassabban haladnak a buszok.

Frissítve – 11:09

Az Országos Meteorológiai Szolgálat visszavonta a narancssárga riasztást az országban. Hófúvás veszélye miatt elsőfokú, citromsárga riasztás érvényes a Dunántúlon Veszprém, Tolna, Baranya, Somogy és Zala megye területén, valamint északon Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területén. Ónos esőre adtak ki citromsárga riasztást Pest, Jász-Nagykun-Szolnok, Bács-Kiskun, Csongrád, Békés, Tolna és Baranya megye több járására. A széllükések veszélye miatt jelenleg citromsárga riasztás érvényes Jász-Nagykun-Szolnok, Heves, Borsod- Abaúj-Zemplén és Hajdu-Bihar megye számos járásában.

havazás, hó

Frissítve – 10:27

Korlátozták a 7, 5 tonna feletti járművek közlekedését

A megyei rendőrfőkapitány, a közútkezelő igazgatója és a megyei katasztrófavédelmi igazgató egyeztetést folytatott azokról a lehetséges korlátozásról, amelyek a közlekedés biztonságát szolgálják a megye útjain.

A télies útviszonyokra való tekintettel, 2015. február 6. 10:00-tól korlátozták a 7, 5 tonna össztömeg feletti járművek közlekedését a 6-os számú főút Pécsvárad és Mecseknádasd közötti szakaszán. A közútkezelő táblákat helyez ki a forgalomkorlátozásról, a rendőrség forgalomirányítási feladatokat fog végezni a helyszínen. A Mecseknádasdi Önkéntes Tűzoltók pedig segítséget nyújtanak a társszerveknek.

A 66-os számú főút Komló és Mánfa közötti szakaszán vizsgálják, hogy szükséges-e elrendelni hasonló korlátozást.

havazás, hó

Frissítve – 10:11

Tőlünk délre, Horvátországban még durvább a helyzet. Néhány kép az ottani hóhelyzetről.

Horvátország, hó
Forás: www.index.hr
Horvátország, hó
Forrás: www.index.hr

Frissítve – 10:12

A Biokom Nonprofit Kft. és az alvállalkozói 18 darab gépjárművel állnak rendelkezésre Pécs városában, hogy ellássák a hó- és síkosság-mentesítési feladatokat. A munkák irányításában és a gépek működtetésében összesen 38 fő fog részt venni. Mindezeken felül a pécsi városüzemeltetési feladatokért felelős cég közvetlen emberi erőforrást igénylő tevékenységét (kézi síkosság-mentesítés) 16 darab hótakarításra alkalmas munkagép és 15 darab 1,5 tonna teherbírású gépjármű segíti majd, valamint 103 fő fog dolgozni kézi erővel a síkosság-mentesítésben. Minden városrészben lesz kézi síkosság-mentesítés, mindenhol minimum 20 ember dolgozik majd az utak és járdák járhatóvá tételén.

havazás, hó
Hóhelyzet a Mecseken

A városban 350 különböző közterületi helyszínre kupacban vagy műanyag dobozban helyeztek ki önmentesítő anyagokat.  A kihelyezett önmentesítő anyag arra szolgál, hogy ha valaki ezek környékén elakadna, vételezhet belőle, és a kerék alá szórhatja.

A cég kökényi telephelyén egy hatalmas csarnokban 800 tonna só és 300 tonna zúzott kő szóróanyag-készletet áll rendelkezésre. A belvárosban, kiváltképp a díszburkolattal ellátott részeken a drágább, ám környezetkímélőbb kalcium-klorid kerül majd „bevetésre”, míg az egyéb útszakaszokon a megszokott só vagy só-kőzúzalék kombináció.

Amint szükséges, a fent említett összes jármű megkezdi az időjárási helyzetnek megfelelően a hó- és síkosság-mentesítést Pécs kijelölt útjain. A hó- és síkosság-mentesítés elsősorban a főbb közlekedési utakat, a közösségi közlekedést érintő vonalakat és a forgalmasabb gyalogutakat, tereket érinti.

A Biokom szeretné felhívni a pécsiek figyelmét arra, hogy a helyi köztisztasági rendelet értelmében az egyes házak, társasházak előtt található járdák síkosság-mentesítéséért az adott tulajdonos, illetve lakóközösség felel. A rendelet betartása mellett, saját és más testi épségét védjük meg azzal, ha ingatlanuk előtt valamilyen formában gondoskodunk a járda tisztaságáról, csúszás-mentesítéséről.

havazás, hó
Síkosságmentesítés a Hunyadi úton

Frissítve – 10:03

A Tüke Busz tájékoztatja az utasokat,  hogy a téli időjárási körülmények miatt az alábbi vonalakon forgalomkorlátozás van érvényben.

A 35-35Y jelzésű járatok nem érintik a Misinatető megállót. 

Frissítve – 09: 02

A Mecsekben nagyon rossz az út az ónos eső miatt, többen nem tudtak bemenni Komlóról Pécsre. A legrosszabb az Árpádtetőn a helyzet, a Hunyadi út tetejétől már télies útviszonyokra kell számítani – jelentette egyik kollégánk.

Korábban írtuk 

Baranya megye nyolc járásában, a Bólyi, Mohácsi, Siklósi, Pécsváradi, Szigetvári, Pécsi, Sellyei és Szentlőrinci járásokban narancssárga, azaz másodfokú riasztás van érvényben ónos eső veszélye miatt. Az előrejelzés szerint ezeken a területeken a várt csapadékmennyiség meghaladhatja az egy millimétert.

A Hegyháti és a Komlói járásban elsőfokú a riasztás az ónos eső miatt.

Kérjük, közlekedjenek óvatosan! Baranyán kívül, Somogy, Bács-Kiskun és Csongrád megyében is másodfokú a veszélyjelzés az ónós eső miatt.

Az aktuális időjárási helyzetről a EZEN az oldalon tájékozódhatnak.

A Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön a reggeli, kora délelőtti órákban többfelé várható gyenge, időnként közepes intenzitású ónos esőt fokozatosan mindenütt havazás váltja fel. Péntek éjfélig 5 cm-t meghaladó mennyiségű hó Vas, Zala, Somogy, Baranya, Tolna és Bács-Kiskun megyében valószínű, de Baranya megyében, illetve Somogy és Zala megye déli határán 15-20 cm-nél is több friss hó hullhat. Az említett területeken nagy mennyiségű vizes, tapadó hóra kell felkészülni! Az erős, sőt időnként viharossá (60-70 km/h) fokozódó északkeleti szél elsősorban a délnyugati megyékben okoz hófúvást, de kisebb hóátfúvásra a vastag hóval fedett Bakonyban és helyenként az északkeleti megyékben is számíthatunk.

A Magyar Közút az előrejelzések alapján az ónos esővel és havazásban érintett megyékben megelőzésképpen a szükséges helyeken végzett sószórási munkákat. Ónos eső idején a csapadék azonban lemossa a burkolatról a kijuttatott szóróanyagot, így csak késleltetni tudják a síkosság kialakulását, ettől függetlenül folyamatosan dolgoznak a síkosságmentesítésen, de igazán hatékonyan csak akkor tudnak beavatkozni, ha a csapadék már elállt.

Intenzív havazás esetén időszakosan lesznek és lehetnek télies útviszonyok, hiszen egy-egy munkagép a kijelölt útvonalán a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat átlagosan 2-4 óra alatt tudja elvégezni, ennyi idő alatt pedig folyamatos csapadékutánpótlás mellett újra havasak, hókásásak, latyakosak lehetnek az utak. Ezt csak tetőzheti az, ha a nagyobb mennyiségű friss havat 60-70 km/órás széllökések kísérik, mert ekkora erejű szél szinte azonnal visszahordja az úttestre a burkolatról letakarított havat.

A munkákat ütemezetten végezik, azaz első körben a gyorsforgalmi utakon, majd a főutakon, végül az alacsony forgalmú, kisebb településeket összekötő mellékutakon és bekötőutakon avatkoznak be.

A www.utinform.hu weboldalon minden nap 5.30. 7.30, 9.30, 12.30, 15.30, 17.30 és 21.30 óra körül tesznek közzé országos összesítést az aktuális út- és látási viszonyokkal kapcsolatosan, Az aktuális forgalomkorlátozásokról szintén ezen az oldalon keresztül tájékozódhatnak.