Negyedmillió Alzheimer-kórban szenvedő betegért sétáltak

Első alkalommal rendezték meg Pécsett az Alzheimer Sétát, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a mára népbetegséggé vált Alzheimer-kór veszélyeire és arra a több százezer sokszor magányos, kiszolgáltatott betegre, akiknek az életét megnehezíti ez a nehezen felismerhető, gyógyíthatatlan kór.

A szeptember 21-ei Alzheimer Világnap tiszteletére idén első alkalommal szervezték meg az Alzheimer Sétát az Alzheimer Cafék Országos Szervezetének javaslatára. Pécsett szeptember 22-én indult el a Tanuló Város Fesztivál keretében szervezett figyelemfelhívó vonulás a Zsolnay-kúttól, érintve a Dzsámit, a Janus Pannonius utcát, majd pedig a Sétateret.

A Zsolnay-kúttól indultak a figyelemfelhívó sétára

A sétán részt vett Őri László, Pécs alpolgármestere is, aki elmondta, hogy a hagyományteremtő rendezvény célja, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy Magyarországon a népbetegségnek számító Alzheimer-kórban szenvedők száma magas, hozzávetőlegesen 200-250 ezer ember életét keseríti meg, köztük több ezer pécsiét. Nem véletlenül van tehát szükség arra, hogy az Alzheimer-kórra és hatására minél több ember figyelmét felhívjuk – mondta az alpolgármester.

Őri László és Dr. Heim Szilvia vezette a sétát

– Egy olyan betegségről van szó, mely az átlagéletkor növekedésével egyre inkább jelen lesz a mai modern társadalmakban. Nem túlzás azt állítani, hogy 10-15 év múlva akár 400 ezer honfitársunk fog ebben a betegségben szenvedni. A mai nap, a mai séta azt üzeni nekünk, hogy figyeljünk oda egymásra, a családunkban, a baráti közösségeinkben, tágabb környezetünkben. Ha a betegség jeleit látjuk rokonainkon, barátainkon, vagy akár szomszédainkon, forduljunk szakemberhez, hiszen nagy probléma az, hogy az Alzheimer-kórt még ma is nehezen ismerik fel vagy későn diagnosztizálják – mondta a városvezető.

A pécsi Alzheimer Café programot 2015-ben elindító dr. Heim Szilvia családorvos beszédében hangsúlyozta, hogy az Alzheimer Világnap a figyelemfelkeltés mellett az emlékezésről és emlékeztetésről is szól.

Sok pécsi vonult a nemes célért

– Ebben a hónapban és ezen a napon emlékeztetjük a betegségben szenvedőket, hogy nincsenek egyedül, hogy joguk van a jó életminőséghez. Emlékeztetjük az embereket arra, hogy az öregkori demenciában szenvedők rendkívül magányosak és nagyon kevés segítséget kapnak, valamint arra is, hogy a mai napig nagy ismerethiány övezi ezt a betegségcsoportot – mondta, majd hozzátette, hogy szerencsére Magyarországon is egyre több kezdeményezés indul egy demenciabarát társadalom kialakítására.

A Nemzetközi Alzheimer Társaság és az Egészségügyi Világszervezet 1994-ben indította el a szeptember 21-én megtartott Alzheimer Világnapot. A több mint 80 ország támogatásával és részvételével zajló mozgalomhoz Magyarország 2011-ben csatlakozott.

hirdetés

Hirdetés