Ezt kapják tőlünk a külföldiek

A külföldi és magyar turisták körében még mindig a hűtőmágnes a legnépszerűbb szuvenír, ezt vásárolják legtöbben, azonban egyre kevesebben térnek be az ajándékboltokba. Sokan csak nézelődnek, vagy használati tárgyakat, például elemet vagy memóriakártyát keresnek. Megnéztük, mik közül válogathatnak még.

Több ajándékbolt is van a városban, mi háromban jártunk, hogy megtudjuk, milyen a szuvenír-választék Pécsen, mi a legkelendőbb a külföldi és a magyar turisták körében, és mi mennyibe kerül, illetve hogy melyik a legeredetibb tárgy.

hirdetés

Az egyik Király utcai szuvenírbolt üzletvezetője elárulta: náluk a magyaros termékeket, mint például a paprikát, a hímzett terítőket, a feliratos pólókat viszik haza leginkább a külföldiek, de az igényesebb réteg a porcelánt is szereti.

Van pécsi szuvenír is virágmintával

– Országa válogatja, ki mit szeret, a déliek inkább a festett dolgokat veszik meg, az amerikaiak a paprikát – mondta az üzletvezető. – Viszont minél északabbról érkeznek, annál kevésbé vásárolnak, a németek például csak képeslapot visznek haza, jobb esetben. Viszont a legjobban a hűtőmágnes fogy, mert ez a legolcsóbb.

A kalocsai minta még mindig divat, a külföldiek is ezt ismerik és keresik talán a legjobban, természetesen választék is akad bőven. Többek között bögréket, babák ruháit, kötényeket, ingeket, blúzokat, borosüvegeket és párnákat is találtunk ezzel a díszítéssel.

Továbbsétálva a Király utcán, belebotlunk a következő üzletbe, aminek kirakatából ítélve elsőre nem gondoltuk, hogy találunk pécsi tárgyakat.

Itt a legtöbb termék valamelyik filmcsillagot ábrázolta, legyen szó kulcstartóról, képről, tükörről vagy öngyújtóról. A Zsolnay-porcelán és a pécsi alapdarabok (bögrék, képeslapok, naptárak, kanalak, hűtőmágnesek) mellett retro játékok is voltak.

A bolt eladója elmondta: alig vásárolnak náluk külföldiek, legjobb esetben ötből egy visz valamit haza, előfordul, hogy vesznek porcelánt, de leginkább csak néhány képeslappal távoznak.

– Úgy vettem észre, hogy használati tárgyakat keresnek, elemet, esetleg memóriakártyát a fényképezőgépeikbe, vagy üdítőt a nagy melegben – magyarázta a bolt eladója. – Az a klasszikus szuvenír-vásárlási láz, ami régen volt, eltűnt, az emberek csak a legszükségesebbekre költenek.

A Jókai téri ajándékboltban például az egyik legismertebb levesünket reklámozzák: a gulyás receptjével díszített kötényt az angoltól elkezdve a japánig számos nyelven megvásárolható. A boltban persze – jó érzékkel – a lakatot is lehet kapni, az átlagosnál  különlegesebb zárt fel lehet pakolni az egyik pécsi lakatfalra.

A bolt üzletvezetője szerint egyébként szeretik a külföldiek a gulyásos előkét.

Giccses, gagyi tárgyak mindegyik boltban akadtak, ám ezek miatt nem kell Pécsig utazni, ugyanis bárhol megtalálható tömegtermékekről van szó. Árak tekintetében nincs különösebb eltérés a három üzlet között. A képeslapok után valóban a hűtőmágnes bizonyult a legolcsóbbnak, a legegyszerűbbek 450 és 490 forint között mozognak. A kitűzők 790–990 forintba, a kulcstartók 350–890 forintba kerülnek. A hímzett terítők és a borok 2000 forintról indulnak. A pólókat, kötényeket 2000-3000 forintért lehet megvenni, a legdrágábbak viszont a porcelánok, függetlenül attól, hogy Zsolnay vagy sem, ugyanis mindegyik kézzel készített.

 

 

hirdetés
Hirdetés

1 hozzászólás

  1. Csak így szabad! Patyomkin-városból giccset, bóvliországból bóvlit!

Comments are closed.