Nem repülhetünk Eszékről Londonba

A hírek szerint hamarosan megszünteti az Eszék és London közötti járatát a Ryanair fapados légitársaság. A Pécstől alig másfél órára fekvő eszéki repteret Angliában dolgozó és tanuló baranyaiak is használták – most más útvonalat kell keresniük.

– Tavasz végén akartam hazajönni Pécsre, korábban sokszor repültem Londonból Eszékre, de most már nem tudtam foglalni – mondta lapunknak Ági, aki az angol főváros közelében dolgozik egy kisebb településen. Nincs ezzel egyedül, hiszen az eszéki reptér nagyjából másfél óra alatt elérhető Pécsről, így sokan döntöttek e lehetőség mellett. A gépek Eszékről a London Stansted reptérre szálltak le, amely az angol fővárostól északkeletre található.

Domagoj Marinic, az eszéki reptér igazgatója egy helyi hírportálnak, az osijek031.com-nak megerősítette, érkezett hozzájuk információ arról, hogy a Ryanair megszünteti a londoni járatot, bár hivatalos értesítést még nem kaptak. Az igazgató szerint ugyanakkor a repülőjárat kihasználtsága jó volt. A horvát szakember utalt rá, a megszüntetés oka az is lehet, hogy a fapados társaság nem kapott megfelelő anyagi támogatást a járatokhoz.

A Ryanair már közölte az utasokkal, hogy leáll az eszéki járat

Ez a helyzet nem különleges, a repülésben általános gyakorlat, hogy egyes légitársaságok – arra hivatkozva, hogy különben nem érné meg a járat – a helyi önkormányzattól, a reptértől kérnek forrást. Ezt olykor reklámköltségnek vagy egyéb marketinghozzájárulásnak “álcázzák”, és – járattól függően – akár százmillió forintos tétel is lehet.

Lapunk úgy értesült, a Ryanair azoknak, aki március 26-a utánra akarnak foglalni a London-Eszék útvonalra, értesítést küld, amelyben közli, hogy felülvizsgálta az idei működési tervet, és leállítja ezt a járatot. Így az utasoknak más lehetőség után kell nézniük.