Hamisított Sargentini: a PTE mellett az ELTE is bekerült a jelentésbe

A Pécsi Tudományegyetem nem indít vizsgálatot, hogy kiderüljön ki, vagy kik voltak azok, akik segítettek a hazánk ellen készült Sargentini-jelentés létrehozásában és miként került a PTE neve is a jelentés mellékletébe. 

hirdetés

Mivel a jelentés mellékletében szereplő szervezetek (NGO-k) szinte kizárólag Soros György által közvetve, vagy közvetlenül támogatottak, ezért volt a PTE számára is meglepő, hogy a tudományegyetem minden hallgatója, munkatársa és oktatója nevében valaki, vagy valakik odabiggyesztették az universitas nevét mint közreműködőt.

A politikai célzatú, hazánk elítélését célzó – az NGO-k szerint jogosan – jelentéstől a PTE már vasárnap elhatárolódott a Pécsi Újság.hu tudósítása szerint.

Mint azt lapunknak is megerősítették, a „Pécsi Tudományegyetem vezetése nem nyújtott adat- vagy információszolgáltatást semmilyen jelentéshez, és nem is rendelkezik ezzel kapcsolatos információval, így megdöbbenéssel látták az intézmény nevét a felsorolásban”.

Az, hogy ki csempészhette be a PTE nevét – még az előző rektor, Bódis József idején – a jelentésbe, vagy ki adott információkat a PTE nevében, nem derült ki, és az egyetem nem is indít belső vizsgálatot az ügyben.

Ugyanakkor mégis van pécsi egyetemi szál a történetben, hiszen a Mérték Médiaelemző Műhely – amelyik szintén segítette a jelentés elkészítését – vezetője a pécsi Polyák Gábor, aki a PTE oktatója is, és aki már korábban is bírálta hazánkat Brüsszelben. 

Polyák pedig Mellár Tamás, az MSZP-Párbeszéd-frakciószövetség tagjának szervezetében is helyet kapott, korábban segítette a szocialisták által támogatott jelölt kampányát, sőt kommunikációs tanácsadója volt Karácsony Gergelynek, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltjének. A Párbeszéd nyíltan ki is áll a jelentés mellett: Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője szerint ugyanis „tartalmilag a Sargentini-jelentésen nem lehet fogást találni”.

A baloldai Judith Sargentini-féle jelentésben egyébként számon kérik, hogy Magyarország nem vesz részt a kvótarendszerben, továbbá a szigorú bevándorlási szabályokat, a „Stop Soros” törvénycsomagot, valamint a magyar rendőrökre rátámadó Ahmed H. ügyét is. Több olyan megállapítás is van, amely nem kapcsolódik szorosan a bevándorlás kérdéséhez, de mindenképpen Magyarország elítélését célozza meg.

Az EP-ben kedden tárgyalnak a dokumentumról, Orbán Viktor miniszterelnöknek mindössze 7 percet biztosítottak, hogy reagáljon a vádakra.

Frissítve: a jelek szerint más egyetem nevével is visszaéltek a jelentéstevők. A PestiSrácok.hu írt arról, hogy az ELTE jogi kara is szerepel a jelentésben annak ellenére, hogy a kar dékánja azt kérte az EP-képviselőtől: orvosolja az adminisztratív hibát, és ne hivatkozzon semmilyen módon az ELTE Állam- és Jogtudományi Karára a dokumentum későbbi változataiban, mivel a jogi kar nem adott sem információt, sem észrevételt a jelentéstervezethez, valamint az intézmény sem volt semmilyen kapcsolatban az előadóval. Sargentini nem fogadta meg a dékán kérését, így a jelentés végső, szavazásra előterjesztett változatában is hivatkozik az ELTE Állam- és Jogtudományi Karára.

Hirdetés