Július 25-én, szerdán este hirdetik ki az idei felsőoktatási ponthatárokat, több nagy egyetemi városban, így Pécsett is közösen izgulhatnak a középiskolások, felvették-e őket az egyetemre. De mi van, ha nem? Segítünk!

A Pécsi Tudományegyetem idén is megszervezi a Pont Ott Partit, a Széchenyi téren szerda este közösen izgulhatnak a felvételizők, majd este felujjonghatnak, ha bejutottak álmaik képzésére.

Ahogy korábban, idén is sokan izgulhatnak a ponthatárhúzáskor Pécsett

Persze minden évben vannak olyanok, akik nem örömmel, hanem könnyek között távoznak, mert nem kerültek be a felsőoktatásba. Nyugalom, persze nehéz ezt elkönyvelni, de ekkor sem történik tragédia, sőt, akár egy olyan lehetőséget is kaphat a fiatal, amely az egész jövőjét jó irányba mozdítja el.

Van még egy esély

A „hagyományos” felvételi után nem sokkal az egyetemek meghirdetik a pótfelvételi lehetőségeket. Jó tudni viszont, hogy ide csak azok jelentkezhetnek, akik vagy nem is jelentkeztek a normál eljárásban vagy sehová sem vették fel őket – azaz ha nem az első helyre, de a második-harmadik helyen megjelölt szakra bejutott az illető, a pótfelvételin már nem vehet részt.

Amit még tudni kell: itt már nincsenek állami ösztöndíjas helyek, csak önköltségesek, azaz a tandíjra számítani kell. Jó hír viszont, hogy a kizárólag a tandíjra költhető Diákhitel2 kamatát a kormány idén a korábbi 2 százalékról nullára csökkentette – ebből természetesen ezek a képzések is finanszírozhatóak. Az egyre népszerűbb diákhitelről ITT lehet többet megtudni. A pótfelvételin bejutottak természetesen ugyanúgy szeptemberben kezdik a tanévet, és képzésük sem különbözik a „normál” eljárásban bekerültekétől.

Tanulj nyelvet, duplán nyerhetsz!

Ha végképp elúszott erre az évre az egyetem, akkor se dőlj a kardodba, használd ki ezt az egy évet. Hasznos lehet, ha nyelvet tanulsz: nem csak azért, mert bárhol, bármikor hasznát láthatod, de azért is, mert a nyelvvizsga plusz pontot jelent a következő felvételin. Ráadásul azt sem szabad elfelejteni, hogy ha bejutsz, diplomát sem kaphatsz nyelvvizsga nélkül. Egy év bőven elég arra, hogy az ember, ha nekifekszik, letegyen egy nyelvvizsgát.

Nyelvet tanulni mindig hasznos, most főképpen

Tanulj mást, dolgozz, ne hagyd el magad!

Ha az ember a lábát lógatja otthon a „mamahotelben”, tényleg elhatalmasodhat rajta a „nekem úgysem sikerülhet” érzése. Érdemes ezért hasznos elfoglaltságot találni: sok OKJ-s képzés létezik, amelyekkel olyan tudást szerezhetünk, amik akár a későbbiekben is hasznosak lehetnek, ITT például sok-sok pécsi lehetőség közül választhatunk.

Munkát sem árthat keresni, számos ok miatt: egyrészt a későbbiekben, akár a diplomaszerzést követő álláskereséskor is jól mutathat az önéletrajzban a munkatapasztalat, másrészt akár egy nyelvtanfolyam árát is megkereshetjük magunk, és így nem muszáj feltétlenül mindent a szülőktől várni.

Nagy levegő és döntést hozni!

Ha valakit nem vettek fel, esetleg ez már nem is az első alkalom, mindenképp érdemes elgondolkodnia, biztosan a felsőoktatásba kell-e mennie. Ilyenkor le kell ülni, mérlegelni, és döntést hozni: lehet, hogy jobban jár az ember, ha inkább egy szakmát tanul. Érettségije már van, így mindenképp előnybe került, de nem csak ezen a téren. Ha van hozzá érzékünk, különösen jól járhatunk, ha hiányszakmát választunk, ekkor ugyanis nem csak könnyű elhelyezkedésre, jó bérre számíthatunk, de még ösztöndíjat is kaphatunk a tanulás során.