Nemzetiségi és civil közösségi iroda nyílik a Városházán

Saját, utcafronti irodával segíti a nemzetiségi önkormányzatok és civil szervezetek működését a pécsi önkormányzat a Városházán. A nemzetiségi és civil közösségi iroda kialakítása január elején kezdődik meg a korábbi lakcímnyilvántartó iroda helyiségében, az átadás márciusra várható – tájékoztatta lapunkat az önkormányzat.

Íme a lényeg pontokba szedve:

  • Január 1-től saját irodában dolgozhatnak a pécsi kisebbségi önkormányzatok és civil szervezetek a Városházán, az egykori lakcímnyilvántartó iroda helyén.
  • Az iroda egy részén nemzetiségi kiállítás nyílik, emellett egy, a nemzetiségi önkormányzatok és tanács működését támogató, maghatározott nyitvatartással rendelkező iroda is működni fog.
  • A közösségi tér várhatóan márciusban készül el a felújítások, átalakítások után.
  • Az irodában kisebbségi programok szervezésével, a nemzetiségi önkormányzatok, illetve civil szervezetek előtt nyíló pályázatok figyelésével és tanácsadással is foglalkoznak majd.
  • A galérián egy tárgyalót alakítanak ki, ahol tárgyalásokat, közösségi programokat, de akár nyelvi kurzusokat is le lehet bonyolítani.
  • Kulturális, kulináris és ifjúsági programok szervezése is a tervek közt szerepel az irodában a város turisztikai vonzerejét növelve.

Íme a városháza teljes közleménye:

„Új szintre lép a nemzetiségi önkormányzatok működése Pécsett azzal, hogy január 1-jétől önálló irodában dolgozhatnak a Városházán. Az egykori lakcímnyilvántartó iroda helyén egy olyan közösségi tér alakulhat ki, amely méltó környezetet biztosít a pécsi kisebbségi önkormányzatok és civil szervezetek működéséhez.

– Fontos eredmény ez a pécsi nemzetiségi önkormányzatok számára, hiszen egy olyan helyet vehetnek birtokba, ahol méltó körülmények között tudnak dolgozni, és meg is tudják mutatni magukat a pécsiek számára. Az iroda egy részén ugyanis a hazai nemzetiségeket bemutató kiállítás kap majd helyet, a kirakatban pedig forgószínpad szerűen egy-egy pécsi kisebbség időszakos installációját lehet majd megtekinteni.

A tervekben kulturális, kulináris és ifjúsági programok szervezése is szerepel.

Nem titkolt cél, hogy az iroda a város turisztikai vonzerejét növelje, hiszen az anyaországokból érkező látogatók számára nyújthat az egyes kisebbségekhez kötődő élményeket, ezáltal hosszabb tartózkodásra ösztönözheti vendégeinket. Emellett a pécsieknek is hasznos lehet, ha olyan országba terveznek utazást, amelynek képviselője a városban él, akkor hasznos tippeket, úti célokat tudunk számukra javasolni. Ennek az irodának a megnyitása azért is fontos, mert erősíti a kisebbségekkel hagyományosan jól együttműködő pécsi önkormányzat anyaországokkal ápolt diplomáciai kapcsolatait, és ezzel elősegíti a gazdasági nyitást is feléjük – fogalmazta meg Auth István, a pécsi önkormányzat nemzetiségi tanácsnoka.

Az iroda földszintjén a nemzetiségi kiállítás mellett egy, a nemzetiségi önkormányzatok és tanács működését támogató, maghatározott nyitvatartással rendelkező iroda működik majd. Itt kisebbségi programok szervezésével, a nemzetiségi önkormányzatok, illetve civil szervezetek előtt nyíló pályázatok figyelésével és tanácsadással is foglalkoznak majd. A galérián egy olyan tárgyalót alakítanak ki, ahol nemcsak a kisebbségi önkormányzatok üléseit lehet lebonyolítani, hanem egyéb tárgyalásokat, közösségi programokat, de akár nyelvi kurzusokat is.

A Városháza bejáratától délre eső, utcafronti helyiségben az év első két hónapjában a szükséges felújításokat és átalakításokat végzik majd el, így a közösségi tér várhatóan márciusban kezdi majd meg működését.”

Hirdetés