Nemzetközi kitüntetést kapott a Leőwey

A magas színvonalú francia oktatásért tüntették ki táblaavatással a Leőwey Klára Gimnáziumot kedd délután az iskolában. Az ünnepségen jelen volt dr. Őri László, Pécs alpolgármestere, és Eric Fournier francia nagykövet.

A LabelFranc Education egy nemzetközi minősítés, melyet a francia nyelv, és francia nyelvű oktatás magas szintű oktatásáért ad egy francia szervezet 2012 óta.

Magyarország nem szégyenkezhet e tekintetben: két fővárosi és négy vidéki kitüntetett gimnázium mellett a pécsi gimi hetedikként foglal helyet a franciás iskolák sorában, elsőként a régióban.

A nagykövet elmondta, Pécsett járva nem csupán az oktatás, de a művészetek területén is tapasztalta a francia kultúra színvonalas közvetítését és terjesztését.

Ezek alapján határozottan kijelentette: az intenzív magyar-francia kapcsolat tovább erősödik, és nem kell félni attól, hogy a közös kulturális kincsek értéktelenné válnak – utalva itt többek között a Vasarely-emlékévre és múzeumra, kiállításokra, amelyeket szintén végiglátogat a régióban járva.

DSC_0266
Zalay Szabolcs a gimnázium igazgatója, dr. Őri László alpolgármester és Eric Fournier francia nagykövet

Dr. Őri László szerint bár Pécs 2010-ben volt Európa Kulturális Fővárosa, még mindig a kultúra városának hívjuk. Ehhez azonban az a színvonalas oktatás is hozzátartozik, amit jól példáz a Leőwey gimnázium is a jövőre jubileumát ünneplő Tudományegyetemmel együtt.

Ez a gimnázium évtizedekkel ezelőtt már felvállalta, hogy egy francia tagozat indításával új fejezetet nyit a kulturális kapcsolatokban és egy intenzív párbeszédet nyit Pécs és Aix-en-Provance között.

DSC_0273
A tábla ugyan kicsi, de értéke annál nagyobb

Az alpolgármester szerint a fő cél az, hogy a kapcsolat ne csupán protokolláris legyen, hanem élettel teli, értékközvetítő mind kulturálisan, mind a gazdaság területén.

hirdetés
Hirdetés