Nemzetközi színtérre viszi a székelyek ügyét az LMP

Komoly lépéseket fontolgat az LMP a volt román miniszterelnök székelygyűlölő nyilatkozatának következményeként: Keresztes László Lóránt, a párt pécsi önkormányzati képviselője az Európai Régiók Bizottságának tagjaként nemzetközi szinten is szót emel az erdélyi magyarok ügyében.

– Beigazolódott az, amitől már tavaly féltünk: a román centenáriumi évben felerősödtek a magyarellenes hangok, indulatok. A bukott román miniszterelnök nyilatkozata pedig minősíthetetlen – mondta Keresztes azon a sajtótájékoztatón, amelyen lapunk munkatársán kívül nem jelent meg más, az ellenzéki sajtó távolmaradását az ellenzéki politikus is szóvá tette.

Szerinte a lemondása önmagában nem jelent megoldást a helyzetre, hiszen a román pártok nem határolódtak el nyíltan a kijelentéstől. Örvendetes az ügyben megszólaló magyar pártok állásfoglalása, de nem csak elítélni és tiltakozni, cselekedni is kell.

– Az LMP mindig is elkötelezetten küzdött az autonómiatörekvések támogatása mellett. Mivel a nemzeti kisebbségek jogainak biztosítása fontos európai feladat, a kérdésben a legilletékesebb az Európai Régiók Bizottsága. A bizottság magyar delegációjának tagja vagyok, kezdeményezni fogom, hogy kerüljön napirendre a kisebbségek önrendelkezési jogainak kérdése – fogalmazott.

Keresztes személyesen keresi meg az Európai Régiók Bizottságának elnökét

Keresztes elmondta, személyesen a testület elnökét keresi meg, hogy képviseltethessék magukat márciusban Marosvásárhelyen, a Székely Szabadság Napján, ennek ugyanis szimbolikus jelentősége lenne.

A politikus elmondta, elindult egy polgári kezdeményezés, a „Minority SafePack”, amit az európai őshonos kisebbségek indítottak útjára. Céljuk az, hogy az unió erősítse meg személyi védelmüket, védje a nyelvi és kulturális sokszínűséget.

Mint ismert, Meszerics Tamás LMP-s európai parlamenti képviselő és Ungár Péter, az Európai Zöld Párt LMP-s elnökségi tagja alig másfél éve még úgy nyilatkozott, hogy az LMP el tudja fogadni, hogy az Európai Unió kötelező kvótarendszerrel kezelje a menekültügyet, de a párt nemzeti hatáskörben tartaná a menekültkérdés rendezését.

A kvótaüggyel kapcsolatban Keresztes viszont leszögezte: az LMP álláspontja világos, már a kezdetektől fogva elutasít mindenféle felső határ nélküli kvótát.

A zöldpárt Soros Györggyel való kapcsolatát pedig egy fideszes hazugságnak nevezte, mondván, egyedül Orbán Viktor és a kormánypárti vezetők azok, akik összefüggésbe hozhatóak vele.

– A Fidesz ahelyett, hogy a migrációs probléma mélységi és távlati kiterjedésével foglalkozna, felelőtlen plakátkampányba kezdett, nem látja a következményeket. A kérdés súlyának megfelelő hozzáállás lenne elvárható a kormánytól – nyilatkozta.

Hirdetés

2 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Micsoda szar alak ez a keresztes! – most a románoknál fűti az indulatokat, fújja a parazsat.- mindeközben felgyűrt ingujjal segédkezik Pécs város anyagi összeomlásában. Ráadásul még parlamenti képviselő is akar lenni. Nem hagyjuk!

Comments are closed.