Nevezzen át pécsi utcákat

Ismét utcák nevei változhatnak meg, miután kiderült: névadóik hozzájárultak a kommunista elnyomórendszerek fenntartásához. Két író, egy népbiztos, az ismeretlen partizánlány, no meg egy kommunista kifejezés is ugorhat. Várják a pécsiek javaslatait is az új elnevezésekre.

hirdetés
Uránia Mozi

A vonatkozó 2011-es törvény alapján készítette el a Magyar Tudományos Akadémia azt az állásfoglalást, ami alapján most öt pécsi utcát szeretne a város átkeresztelni. Az MTA szerint ugyanis a szóban forgó közterületek névadói – Alpári Gyula, Erdei Ferenc, Gorkij, az Ifjúmunkás és Zója  – mind-mind olyan személyek, akik részt vettek a XX. századi önkényuralmi politikai rendszer megalapozásában, kiépítésében és fenntartásában. (Lásd keretes írásunkat – a szerk.).

Nagy Csaba, Pécs alpolgármestere szerint az állásfoglalás alapján nem használhatóak ezek a nevek, ezért öt utcának új névadókat keresnek.

A pécsi önkormányzat azonban nem önkényesen, saját kútfőből szeretné ezt megtenni, hanem mindebbe be kívánja vonni a város lakosságát is, megkérdezve a pécsieket arról, hogy kit, kiket, vagy éppen mit szeretnének szívesen látni az új pécsi várostérképen.

A javaslatokat várják postai levélben a 7621 Pécs, Széchenyi tér 1. címre, vagy elektronikus úton a kozternev@ph.pecs.hu e-mail címre 2013. augusztus 23-ig.
Nagy Csaba emlékeztetett rá: dédszüleink, nagyszüleink, szüleink régi adósságát törlesztik ezzel a lépéssel, amelynek első üteme tavaly már lezárult, hiszen többek között így változtatták Pákolitz Istvánra a Frankel Leó utcát, vagy a Károlyi Mihály utcát Málics Ottóra.

[frame]

Nemkívánatos személyek

Alpári Gyula 1882-ben született Dunaföldváron, 1944-ben halt meg. Baloldali szociáldemokrataként kezdte pályafutását, majd kommunista lett, és a Magyarországi Tanácsköztársaság helyettes külügyi népbiztosa, Kun Béla igazi harcostársa volt. A Tanácsköztársaság bukása után Csehszlovákiába emigrált.

Erdei Ferenc 1910-ben látta meg a napvilágot, 1971-ben halt meg. Több könyvet írt a hazai mezőgazdaságról, majd pedig komoly szerepe volt abban, hogy szétverjék a hagyományos mezőgazdaságot is, szövetkezetekbe kényszerítsék a parasztokat. Kommunistaként már 1943-ban a szocialista államberendezkedés mellett dolgozott. Ő hozta létre a rettegett ÁVH elődjének számító Államrendőrség Politikai Rendészeti Osztályát.

Gorkijról az MTA azt írja, hogy bár világirodalmi jelentőségű orosz-szovjet író, irodalomkritikus, publicista (1868–1936), ám azzal, hogy 1931-ben a Szovjet Írószövetség első elnöke, részt vesz a szovjet önkényuralmi rendszer fenntartásában, ezért nem javasolják közterületi elnevezésre.

Ifjúmunkás ugyan nem egy konkrét személy, de ezt is le kell cserélni. Ennek az az oka az akadémikusok szerint, hogy bár a kifejezést a második világháború előtt elsősorban a fiatal ipari munkások megnevezésére használták, később azonban közterek és közintézmények elnevezésében a kommunista diktatúra munkásosztály vezető szerepét deklarálta, a hivatalos ideológiának hatására terjedt el.

Zójáról aligha gondolják a mai fiatalok, hogy bizony ő is az egykori elnyomó rendszer fenntartásában segédkezett. Zója ugyanis egy állítólagos szovjet partizánlány, akinek fiatal életét a kommunista propaganda szerint a németek vették el, különösen kegyetlen módon. Ő így vált az ifjú kommunista példaképévé, ezért nem használható az elnevezés.

[/frame]


Az új utcanév javaslatokat mi is szívesen fogadjuk! Küldje be nekünk ötleteit az elmondom@pecsma.hu email címre. 

20 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Páva utca …..a páva létező madár
  Kövér utca…..kövér emberek is vannak
  Orbán ..c utca………..ilyen betegség is van
  és így tovább

 2. Az utcák, épületek átnevezése, a dísszemlék, emlékműavatások, stadionépítések stb. mindig is a hatalom kedvenc szórakozásai voltak, a “cirkuszt és kenyeret”-elv jegyében. Az uralmon levők ezzel próbálják megörökíteni saját szűklátókörű, atavisztikus világnézetüket, egyúttal elterelni a figyelmet a valódi problémákról, pl. a tragikus gazdasági adatokról, a jogállam szétzúzásáról, a növekvő szegénységről és az ország politikailag szervezett kirablásáról…

 3. Mégis miért zavar valakit pár név a múltból? Biztos jó lesz majd új okmányokat csináltatni azoknak, akik most ezekben laknak.

 4. János utcát? Nagyon is! Hisz’ az vóóót a krumplileveses, azt szerető komcsivezér kádár et. kereszt/bocs! utóneve /!!!

 5. A Zója, mint keresztnév szerepel az MTA Nyelvtudományi Intézete által
  anyakönyvi bejegyzésre alkalmasnak minősített utónevek jegyzékében, így tisztelettel: nyaljon sót (most nagyon-nagyon finom voltam), aki kitalálta az átnevezést, vagy térítse meg az ezzel kapcsolatos költségeimet. Kit érdekelt, hogy valami ruszki csajnak is az volt a neve? Vagy átnevezik a János utcát is? Hagyjatok békén, semmi kedvem nincs ötszáz helyen átiratni.

 6. Va-La! Kösz a magvas hozzászólást, és azt, hogy felhívtad a figyelmet önnön ostobaságunkra. Taníts mester kérlek!

 7. Hogy a Márton u.- elejét ami már a 200 éves térképeken is Márton u miért kellett logikátlanul Alsóhavi u -ra változtani nem értem. és ez ellenkezik Pécs történelmi házszámozására ami a központból indul . Tessék utána nézni

 8. Sajnos a kommunizmus kiszolgálói volt munkásőrök nem lettek bebörtönözve, felelősségre vonva, és elszemtelenedtek, itt is. remélem ami késik nem mulik.

 9. Ez a legnagyobb gondja most az önkományzatnak, ilyen sok pénz van utcatáblák cseréjére? Az is pénzbe kerül, ha a lakók elmennek átiratni az okmányaikban a neveket. A mi adóforintjainkból könnyen adnak képviselőink. Nagy Csaba a képviselői kertét áldozza fel az utcanévtáblák cseréjére.

 10. Ha kiirtjuk az emlékezetből a múltat, akkor nemcsak a jövő, de a jelen is pontszerű lesz és hazug.

 11. Folytatva a gondolatmenetet: az Alpári Gyulából legyen egyszerűen Alpári utca, csak a Gyulát satírozzák ki mögüle az okmányokból és a táblákról. Ugyanígy Erdei Ferenc simán Erdei utca lehet. Az Ijfúmunkás simán Ifjú. A Gorkíj pedig lehetne Ork utca, az elejéről a G-t és a végéről az íj-at kéne lesatírozni az okmányokban. Nem?

 12. A Zójából legyen Szója, így csak egy S-et kell az igazolványokban alkoholos filccel és a táblákon elékanyarítani. Nem?

 13. Kádár nemzedéke, ime három hozzászóló (meglehet, a részleteket elolvasni és megérteni is képtelenek voltak).

 14. Ha már a nemzetiszoci idiotizmus az új magyar húzóágazat, akkor feszüljünk neki rendesen. Legyenek az utcák Hitlerről, Mussoliniről, Francóról, Szálasiról, Horthyról és pribékjeikről, téveszméikről elnevezve. Élettér utca? Végső megoldás tér? Irredenta büszkeség köz? Úgy ám! Ha már a falnak megy az ország, félúton ne álljunk meg!

 15. Miért nem azt kérdezik, hogy az emberek egyáltalán szeretnének-e névváltoztatást? Szerintem a többség nem.

Comments are closed.