Nincs konkurenciája a pécsi reptérnek?

Harminc százalékkal több bevételt ért el a pogányi airport, mint egy évvel korábban. Az még kérdés, hogy a repülőtérről mely országokba utazhatunk el charterekkel.

A pogányi repülőtéren az elmúlt év jól sikerült. A társaság ugyanis közel 30 százalékkal több bevételt könyvelhetett el, mint egy évvel korábban: míg 2011-ben 70 milliós saját bevételt termeltek, addig tavaly már 90 milliót. Mindez a nagyobb, külföldi gépek megjelenésének köszönhető, amelyek több szolgáltatást, több kerozint vásárolnak.

– A teljes forgalmunk nem változott meg, inkább az arányok tolódtak el a nemzetközi forgalom felé – mondta a Pécs-Pogányi Repülőteret Működtető Kft. ügyvezetője, Dragovácz Márk. – Míg 2011 valamivel több mint 300 fel- és leszállást hajtottak végre a külföldiek, addig 2012-ben már félezret. Amennyiben sikerül megállapodnunk a tervezett útirányokat illetően, akkor az újabb pluszbevételt hozhat.

Az elmúlt években már bevált az a két charterjárat, amellyel egy utazási irodán keresztül juthattunk el Bulgáriába, Görögországba. Tavaly év végén Montenegrót, valamint a horvát tengerpartot is megjelölték még mint lehetséges célpontokat, így Split és Dubrovnik is szóba jöhet repülős nyaralásként. A tervekről azonban egyelőre óvatosan nyilatkoznak a reptéren.

– Néhány héten belül zárulnak le a tárgyalások, addigra válhat véglegessé, hova repülhetünk idén. Mind utazási irodákkal kötött megállapodás alapján indított, mind menetrend szerinti járatokban is gondolkodunk – magyarázza Dragovácz.

A közelben lévő eszéki, és az ismét működő sármelléki repülőtér ugyanakkor nem konkurenciája a pécsinek. Dragovácz szerint ugyanis míg az utóbbi szinte kizárólag a hévízi szállodák, a fürdő megtöltésére hivatott, addig az előbbinél a horvát uniós csatlakozás tehet keresztbe: elsősorban ugyanis belföldi járatokat üzemeltettek az állami légitársasággal, ám a horvátok rengeteg pénzt költöttek a cég támogatására, amit azonban az EU-s szabályok tiltanak. Így kérdés, hogy az uniós csatlakozás után milyen módon tud tovább működni a Péccsel szomszédos reptér.

A pogányi repülőtér marketingjére egyébként nem régen közel ötmilliót költöttek.

– A külföldi gépek számának növekedését értük el ebből a keretből, több társasággal is komoly tárgyalásokat folytatunk, valamint hamarosan felkeressük a privát repülőgépek, flották tulajdonosait, valamint a magánrepülőtereknek is kiajánljuk a várost – mondta érdeklődésünkre a munkát végző Cyber Hopmester ügyvezetője, Keszkenyős Imre.

Szerinte mindezek mellett azon is dolgoznak a pécsi turizmusban résztvevőkkel közösen, hogy Svájcból csábítsanak turistákat Pécsre, akik a pogányi repülőtéren landolnának, s mindehhez már rendelkezésre áll egy 46 személyes repülőgép is.

[frame]Kell-e hosszabb kifutópálya?

A repülésben jártas szakemberek szerint egyik kitörési pontja lehet a városi légibázisnak az, ha sikerülne megállapodást kötni olyan légitársasággal, amely Pécsről nagyobb, nemzetközi airportokra szállítana utast, amivel közvetve sokkal több célállomást lehetne elérni. A kifutópálya meghosszabbítására sem feltétlenül van szükség, hiszen a jelenlegi állapotában 50-100 fős gépek is használhatják, nagyságrendileg ekkora férőhellyel rendelkező gépek megtöltésére lenne mód a dél-dunántúli régió lakosságszámát tekintve.[/frame]

10 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Ez most vmi sétarepülö volt vagy magángép?tessenek tájékoztatni bennünket 🙂 köszönjük 🙂

  2. Speciel most pár perce is hallottam repülőgépet jöni vagy menni ,az ablakomból is látni őket.Csak épp nem voltam kint én örülök hogy jönnek mennek ,Eszék semmiképp sem konkurencia ,hisz ki menne pécsröl oda, ha itt is van repülőtér.

  3. Pedig már vártuk a pályahosszabbítást,nagyobb repülőgépek látványossága reményében. Ės azt sem értem igazán a Pécs-Bécs járat miért szünt meg.Nem hinném hogy Eszék forgalmát figyelembe kéne venni hisz az a határ túloldalán van.Innen Pécsről mennének dolgozni ,jönnének haza.

  4. Drágaságaim Heti több alkalommal is látni ide érkező,induló
    repülőket,kertváros felett pont átni őket!!!

  5. Nem arról volt szó, hogy tavaly év végén eldől a reptér sorsa? Vagy ezt már elfelejtették a pécsi önkormányzatnál?

Comments are closed.