Nyílt levelet írt Orbán Viktornak Pécs érdekében Mellár Tamás

Mellár Tamás

A képviselő arra kéri a kormányfőt, hogy “jogkörét felhasználva segítsen az önhibáján kívül nehéz helyzetbe került város finanszírozási gondjainak kezelésében”.

Több alkalommal is hírt adtunk róla a közelmúltban, hogy a járványhelyzet és a kormányzati elvonások miatt többmilliárdos veszteséget szenvedett és szenved el a pécsi önkormányzat 2020-ban és 2021-ben. Nem csak Pécs, az összes nagyváros bajban van, már a fideszes vezetésű önkormányzatok is mentőövet kérnek a kormánytól.

Nemrég Péterffy Attila polgármester levélben kérte meg Pécs két országgyűlési képviselőjét, a fideszes Hoppál Pétert, és a független Mellár Tamást, segítsék a várost abban, hogy teljes kompenzációt kapjon a kormánytól.

Mellár Tamás ma Facebook-oldalán nyílt levelet közölt, amelynek címzettje Orbán Viktor. A képviselő a szövegben Péterffy Attila levelére hivatkozva azt írja: a két esztendőt tekintve 9,3 milliárd veszteség keletkezik a pécsi önkormányzatnál, amelyből 3,7 milliárd a központi elvonásoknak tudható be.

“Mindenképpen szükség van külső segítségre, többletforrások bevonására annak érdekében, hogy Pécs városának normális működése fenntartható maradjon”

– fogalmaz Mellár Tamás.

A képviselő azt kéri a kormányfőtől, hogy rendkívüli jogkörét felhasználva segítsen “az önhibáján kívül nehéz helyzetbe került város finanszírozási gondjainak kezelésében”.

A kifogásokat megelőzendő Mellár leszögezi, hogy

  • A miniszterelnök a rendkívüli helyzetben hozhat a költségvetést érintő döntéseket, különös tekintettel a válságkezelő alapokra.
  • Szemben az önkormányzatokkal, az állam tud felvenni hiteleket. További lehetőség az Európai Uniós források felhasználása, különös tekintettel a most megnyíló helyreállítási alapra.
  • A Fidesz által vezetett önkormányzat közel 20 milliárd forint adósságot halmozott fel Pécsett, a 2019 októberében felállt új városvezetésnek ezt a terhet kell magával cipelnie.

Mellár Tamás nem reméli, hogy kérése meghallgatásra talál, de – amint írja – mégis meg kell tennie, mert a város költségvetési helyzete nagyon súlyos.

https://www.facebook.com/dr.mellar.tamas/posts/1044431739377057

 

Hirdetés