Ő készíti a maszkokat a busójárásra

Éjt nappallá téve dolgoznak a mohácsi busó maszk faragók, hogy elkészüljenek a farsangi hétvégére. A nevető busók mestere Prókai György alig hat órát alszik ezekben a hetekben, ki sem látszik a munkából.

Az utolsó pillanatig készülnek a busóálarcok a február 11-én kezdődő Mohácsi-busójárásra. A maszkfaragók ezekben a napokban alig alszanak, késő éjjelig faragák a busóálarcokat.

busojaras_prokai_gyorgy3-FORIS

A nevető busók a mohácsi Prókai György védjegyei, ő csak az egyik álarcfaragó mester, nála csaknem 40 busó várja, hogy elkészüljön időben. Karácsony óta alig alszik Prókai György, idén rengeteg a faragni való. – Több mint húsz megrendelésem van, de még legalább tízet meg kellene csinálnom, hogy elkészüljek a busójárásig. Hatkor kelek, majd munka után délután négykor tudok nekiállni faragni egészen éjfélig – mondta lapunknak Prókai György, aki évente csaknem 50 maszkot farag. Egy maszk elkészítése 5-6 órát vesz igénybe. A megrendelők többsége mohácsi, de volt már megrendelése az Egyesült Államokból, Tahiföldről, Németországból és Ausztriából is.

busojaras1-FORIS

Az álarc készítő még az általános iskolában egy fafaragó szakkörön faragta első maszkját. Mára az egyik legkiemelkedőbb mester vált belőle, az évek során sokféle álarcot faragott, mára azonban kialakult saját stílusa. – Én általában hársfából készítem, a maszk faragása fél napos munka, utána jön a festés, színezés, majd a szarvak, a bajusz, és a birkaszőrme felhelyezése – tette hozzá Prókai György, aki minden évben fiával együtt fel is vonul farsangvasárnapon. – Jól megizzadunk a végére, a bárány szőrme 20 a fej legalább 10 kiló lesz.

A legnagyobb magyarországi farsangi mulatságot évről évre egyre többen akarják látni, a sok megrendelés annak köszönhető, vannak társaságok, akik már busóként akarnak részt venni az egy hetes rendezvényen.

busojaras2-FORIS

A legtöbben farsangvasárnapra érkeznek, de kevesen tudják, hogy a rendezvény csütörtökön kezdődik a kisfarsanggal, amikor Mohács utcáin, terein kis busók, Jankelék lepik el, és húshagyókedden végződik, amikor a busók máglyán égetik el azt a koporsót, amibe a telet zárták. Idén 500 busó gyalogol végig mohácson, hogy kereplőikkel és ágyúlövésekkel elkergessék a telet.

maszkok

[box title=”Jankele” box_color=”#801414″]A jankele a mohácsi busójárás másik jelmezes alakja a busón kívül. A jelmez tulajdonképpen rongyokból áll, de a Jankelénél még van egy zsák is, amelyben többnyire rongy van. Előfordul, hogy korom vagy valami keményebb tárgy (tégla, kő, egyéb). Ezzel szokta ütögetni a lányokat, de régebben a haragosait is. A jankele eredete az 1890-es évekre nyúlik vissza.

Ebben az időben egy Jankele Grün nevű idős zsidó használt ruhákat árult zsákokból. A gyerekek elkezdték csúfolni: “Jankelegri, kell-e nokedli?” Az öregúrnak ez természetesen nem tetszett és gyerekekhez vágta a zsákjait. Ez viszont úgy megtetszett egy mohácsi atyafinak, hogy busójáráskor beöltözött rongyokba és dobálta a zsákját.[/box]