Orbán Viktor háza elé küldték a színművészetisek mellett kiálló civileket a Zsolnay-negyedből

Amikor még fent volt a molinó a hídon - Forrás: Szabad Pécs olvasói fotó

Néhány pécsi polgár a negyed két részét összekötő hídon helyezett el ma reggel egy „Free SZFE” feliratú molinót és a színművészetis egyetemisták ellenállásának szimbólumává vált piros-fehér szalagokat. A biztonsági őröknek azonban ez nem tetszett, fel is léptek a „rendbontókkal” szemben.

A részvevők Facebookon terjedő beszámolói szerint a biztonsági őrök azt mondták nekik, hogy a létesítmény egy részét használó egyetem és a működtető cég, a ZSÖK vezetése közötti megegyezés szerint „itt nem lehet szalagozni”. Ezen kívül azt is mondták a tiltakozóknak, hogy a negyed nem köz-, hanem magánterület.

hirdetés

Az egyik beszámoló szerint volt még:

  • ordítozás,
  • kézből szalagkitépés,
  • „menjenek a parlament elé, meg Orbán Viktor házához, meg olyan országba, ami szabad” tartalmú eligazítás.

Küldtünk kérdéseket az egyetemnek és a ZSÖK-nek is, amint válaszolnak, frissítjük cikkünket. Többek között azt kérdeztük tőlük, hogy valóban van-e megegyezés a két intézmény között arról, hogy „nem lehet szalagozni” a negyed területén.

A Szabad Pécs fotókat és egy videót is közölt az incidensről.

A ZSÖK a következő választ küldte lapunknak:

A Zsolnay Kulturális Negyed valóban nem közterület, csupán a köz számára nyitvatartási időben megnyitott magánterület. A gyalogoshídon közlekedésbiztonsági szempontból hatóságilag tilos elhelyezni bármilyen molinót. Emiatt a ZSÖK sem használta soha ezt a – valóban látványos – felületet saját marketingcéljaira sem, hiszen elsődleges a híd alatti úton közlekedők biztonsága. A ZSÖK vezetősége nyitott a párbeszédre, ezért azt kéri a szervezőktől, hogy az esetleges jövőbeli demonstrációk tervezésénél egyeztessenek a lehetőségekről, hiszen számos olyan szabály (például a műemlék épületek védelme, közlekedésbiztonsági jogszabályok stb.) merülhet fel, ami miatt indokolt az előzetes megbeszélés.

Az egyetem is küldött választ, amiben azt írják, hogy a negyedben a Pécsi Tudományegyetem helyiségeket és épületeket bérel, a ZSÖK pedig ezeket a helyiségeket üzemelteti szintén szerződés keretében. A bérleti szerződésben fel vannak sorolva a bérelt helyiségek, amelyek közé a híd nem tartozik. A PTE által a ZSÖK területén bérelt ingatlanokra a PTE szabályzatai és a ZSÖK Arculati kézikönyve vonatkoznak – írták.

Hirdetés