Őri László: Ilyen mértékű egészségügyi fejlesztésre 30 éve nem volt példa Pécsett

Az Egészségügyi Szakdolgozók III. Alapellátási Konferenciája alkalmából köszöntötte az ápolókat és az egészségügyi szakdolgozókat Pécsen Őri László alpolgármester, aki a pécsiek nevében köszönte meg áldozatos munkájukat, és felhívta a figyelmet a városban több éve zajló aprólékosan kidolgozott egészségügyi infrastruktúra-fejlesztésekre.

Az egészségügyi alapellátás aktuális szakmai kérdéseit vitatták meg május 24-én Pécsett, az Egészségügyi Szakdolgozók III. Alapellátási Konferenciáján. A megyei közgyűlés dísztermében tartott szakmai konferencián többek között a gyermekápolás és -gondozás, a sürgősségi ellátás, a laboratóriumi diagnosztika, a fogászati ellátás, a gyógyszertári és védőnői ellátás, a közegészségügy és népegészségügy témaköreit vitatták meg a pécsi és Pécsre érkező szakemberek és egészségügyi dolgozók.

Sokan jöttek el a konferenciára

Miután a konferencia kezdetén dr. Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke tolmácsolta dr. Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár köszöntőlevelét, az előadókat és a résztvevőket az önkormányzat nevében Őri László, Pécs alpolgármestere köszöntötte.

– Évek óta halljuk, hogy szükséges az egészségügyi alapellátás megerősítése. Ez nemzeti szempontból is kiemelten fontos feladat, és mi ennek elkerülhetetlenségét és fontosságát látjuk a városban is. Azt gondolom, hogy ezen a területen is komoly eredményeket sikerült elérnünk, hiszen többek között országszerte nőtt a háziorvosi ellátásban a finanszírozás mértéke, elindult a béremelési program, megjelentek a praxisközösségeket támogató pályázatok – mondta Őri László.

Dr. Balogh Zoltán olvasta fel az egészségügyért felelős államtitkár köszöntőlevelét

Hangsúlyozta, hogy az egészségügyi alapellátás erősítése városi szinten is kiemelten fontos feladat, mindez ugyanis kettős célt szolgál.

– A legfontosabb, hogy a betegeket szolgáljuk, hogy hamarabb, rövidebb várakozási idő után tudjanak megfelelő szintű ellátást kapni. Másrészről fontos szakmai oldalról is, hiszen ha van egy szakmailag is működő alapellátás és egy ahhoz kapcsolódó járóbeteg-szakellátás, azzal a klinikum világában is magasabb ellátási szintet lehet teremteni – mondta.

Őri László: sikereket ért el a város az egészségügyi intézmény-fejlesztésben

Az alpolgármester ezt követően emlékeztetett arra, hogy a városban 3 éve zajlik az egészségügyi intézmények aprólékosan kidolgozott felújítási programja, melynek keretében közel 700 millió forintból valósul meg az önkormányzati tulajdonban lévő rendelők korszerűsítése.

– Azt az ambiciózus célt fogalmaztuk meg, hogy 2020-ra az összes önkormányzati tulajdonú, leromlott állapotú orvosi rendelőt felújítjuk a városban. Ilyen mértékű egészségügyi infrastruktúra-fejlesztésre, ilyen rövid időn belül, a rendszerváltás óta nem volt példa Pécsett – emelte ki az alpolgármester.

A város hálás az egészségügyi dolgozóknak

Végezetül Őri László köszönetet mondott az egészségügyben dolgozók áldozatos munkájáért. Mint mondta, fontosak ugyan az intézményfejlesztések, de a betegek mégis csak az orvosokkal, ápolókkal, asszisztensekkel, szakdolgozókkal, védőnőkkel találkoznak, akik rajtuk nap mint nap segítenek rajtuk.

A konferencián részt vett továbbá dr. Rinfel József, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának Alapellátási Intézetének igazgatóhelyettese, dr. Hirdi Henriett, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara alapellátási alelnöke és Lukács Miklós, a kamara baranyai szervezetének alelnöke.

Hirdetés