Parlagfű: 15 milliós bírság jöhet

Pusztítani már most lehet...

A pécsi önkormányzat hatósági osztálya csütörtökön tett közzé felhívást a parlagfű elleni védekezésről. A szezon még csak most kezdődik el.

A polgármesteri hivatal közleménye szerint az egészséghez való alapjog és az egészséges környezet biztosítása érdekében közös cél, hogy a parlagfű elszaporodását és virágzását megakadályozzuk.

hirdetés

E gyomnövény pollenje az arra érzékenyeknél súlyos allergiás megbetegedést válthat ki és a mezőgazdaságban is jelentős károkat okoz.

Erre tekintettel e növény – kézi gyomlálással, kaszálással, vegyszeres gyomirtással, vagy más módon történő – irtása, a földterületek fertőzöttségének visszaszorítása törvényben előírt kötelezettség.

A hatósági főosztály ezért a földhasználók és ingatlantulajdonosok figyelmét arra hívja fel, hogy a törvény értelmében a parlagfűvel fertőzött területek – jogkövetkezmények nélküli – mentesítésének határideje június 30. A parlagfű és az egyéb allergén gyomnövények elleni védekezést a vegetációs időszak végéig fenn kell tartani.

Pusztítani már most lehet...
Drága buli lehet nem levágni.

A szakemberek szerint most különösen fontos a védekezés, mert az elmúlt időszak csapadékos időjárása kedvezett a növény fejlődésének, ami miatt nagyobb mértékű fertőzöttség alakulhat ki.

A hivatal arra figyelmeztet, hogy július 1-től, amennyiben a földhasználó, tulajdonos nem vágja le a gyomot, akkor a jegyző „kényszer-kaszálást” rendel el, aminek költségét és eljárási díját a tulajdonosnak kell kifizetnie.

Ezen felül a megyei kormányhivatal a földhasználót, a tulajdonost köteles a fertőzött terület nagyságától függően 15 ezertől 15 millió forintig terjedő növényvédelmi bírsággal sújtani.

Hirdetés

2 HOZZÁSZÓLÁS

Comments are closed.