“Bányászat nélkül nincs Pécs”

Páva Zsolt polgármester a bányásznapi megemlékezésen arról beszélt,  hogy a pécsi bányászat meghatározta a város fejlődését, és hogy reményei szerint a jövőben egyszer majd a város képes lesz újra beindítani a szén- és uránbányákat.  

Páva Zsolt: "A bányászat állította talpra a várost."
Páva Zsolt szerint a bányászat állította talpra a várost

– Pécs napja, a visszaemlékezés napja – mondta Páva Zsolt az éves bányásznapi megemlékezésen tartott beszédének kezdetén, majd hozzátette, hogy Pécs városa „élő közösség”, melynek identitását olyan fontos városi hagyományok alakították ki az évek során, mint például a bányászat ünneplése.

Az autentikus bányász
Az autentikus bányász

Páva a pécsi szén- és uránbányászatot olyan múltbéli kapaszkodónak nevezte, melyre visszatekintve mindenkinek azt látnia kell , hogy a bányászat indította el a város gazdasági fellendülését. A városvezető hangsúlyozta, hogy mindebből eredően bányászat nélkül Pécs sem létezhetne a mai formájában, hiszen Pécset a bányászok állították „új pályára”.

Veterán bányász a megemlékezésen
Veterán bányász a megemlékezésen

– Bányászat azonban nincs többé – mondta Páva, aki szerint egyáltalán nincs jól, hogy arra már csak nosztalgiával teli szomorúsággal lehet visszaemlékezni.  Ugyan hosszan méltatta, hogy a város ennyi ideig fent tudja tartani a bányászat tradíciójának ünnepét, ugyanakkor hozzátette, hogy reményei szerint a jövőben – ha egyszer újra kedvező lesz a gazdasági helyzet – újra megindulhat majd a Pécs környéki szén- és uránvagyon kitermelése. Páva beszédét ezzel a reményteli képpel, és a bányászok hagyományos “Jó szerencsét!” köszöntésével zárta.

Hirdetés