Páva Péter: nyugodt átmenet jön

A Nagy Lajos Gimnázium korábbi igazgatója, Páva Péter vezeti a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ megyei tankerületét. Szerinte nyugodtan, csendben zajlik majd az átadás-átvétel. Az iskolák üzemeltetése marad Pécsnél.

– A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KIK) január elsején kezdi meg működését, s a megyei, az önkormányzati tulajdonban lévő iskolák szakmai irányítását, működtetését veszi át – magyarázza Páva Péter, a Nagy Lajos korábbi igazgatója, a KIK megyei vezetője. Ekkortól a pécsi tankerület – követve a járási rendszert – közel 60 intézményt irányít majd, de a megyei szakképzés és a pedagógiai szakszolgálatok is ide tartoznak jövőre.

– Közel húszezer diák tanul majd a központ égisze alatt, de célunk, hogy ők mindebből rövid távon semmit, hosszú távon minőségi javulást vegyenek észre. A nyugodt, folyamatos működés biztosítása, hatékony, sokszínű rendszer kiépítése a célom – folytatja a vezető.

Az igazgató szerint lényeges az is, hogy a váltás ellenére a működtetésben se legyen törés.

– Ennek egyik fontos elemeként a munkatársakat megtartjuk, azaz létszámleépítés nem lesz – hangsúlyozza Páva Péter, aki szerint az új rendszer a kiegyensúlyozott esélyegyenlőségen alapul, igazságos és ésszerű, visszaadja a tanárok tekintélyét és növeli a nevelés hatékonyságát.

A háromezer főnél kisebb településeken az üzemeltetésből eredő fenntartási feladatokat és az ehhez kapcsolódó költségeket a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ vállalta magára, hacsak a település másképpen nem rendelkezett, míg a háromezer főnél több embert számláló településeken mindez a település dolga marad.

Pécs esetében ez azt jelenti, hogy csakúgy, mint az iskolai vagyon – azaz maguk az épületek, a felszerelések, taneszközök – a város tulajdonában és fenntartásában működnek tovább. Az épületet és az eszközöket mindössze ingyenes használatba kapja meg a KIK, a majdani karbantartási munkák az önkormányzatot terhelik majd. Mindez azonban azt is jelenti, hogy az uniós fejlesztési forrásokért is a város pályázhat majd.

A rendszer legnagyobb hozadéka az lesz, hogy az állami szerepvállalással az új feladatmegosztás igazságosabb, kiszámíthatóbb és kiegyensúlyozottabb viszonyokat teremt, nagyobb biztonságot nyújt a gyerekeknek és a pedagógusoknak.

Az állami irányítás azt jelenti, hogy januártól a pedagógusok és a nevelő-oktató munkát közvetlenül segítők bérét, járulékait is központilag biztosítják, valamint a taneszköz-ellátást és a külső szakmai ellenőrzést is az állam végzi.

[frame]

Negyed évszázada a tanári pályán

Páva Péter 1957-ben született Pécsett. A pécsi tanárképző főiskolán földrajz-testnevelő szakon végzett, majd a bölcsészkaron pedagógiai diplomát is szerzett. Tanárként 1986-ban kezdett el dolgozni a Nagy Lajos Gimnáziumban. 1995-ben kollégiumigazgatóvá, 1997-ben a gimnázium igazgatójává nevezték ki. Az iskola új vezetője Dobosi László lesz, ő 1999 óta tanít az intézményben, történelem, hittan, filozófia és társadalomismeret tanári végzettsége van.

[/frame]

 

3 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Gratulálok Páva Péternek abból az alkalomból , hogy érvényesíteni tudta a nyugdíjasokkal szembeni kormány rendeleti szankciókat, “miszerint nyugdíjasokkal állami intézmény, nem köthet megbízási szerződést még szakmai vizsgaelnöki teendők ellátására sem ” Annak ellenére ,hogy az illetékes minisztérium által felhatalmazott Magyar Mukaügyi Hivatal az országos jegyzékben szereplő vizsgaelnőköt megbízta szakmai vizsga elnöki teendők ellátására. A vizsga megkezdődőtt és folytatódik úgy, hogy kijelölt , megbízott vizsgabizozttsági elnök jelenleg nincs és ezáltal 12 érettségíző vizsga eredményének szabbályszerüsége megkérdejelezhetővé vált !! Mégegyszer GRATULÁLOK !!! Ez igen !!

  2. Ráfér egy kis vérfrisítés az intézményekre. Legtöbb helyen a régi “káderek” ülnek és marhára féltik a poziciójukat. Az oktatást át kell alakítani, minnél előbb, és a sok élősködőt kirakni.

  3. Neki biztos nyugodt lesz az átmenet az igazgatói posztból a KIK megyei vezetőségébe! A titkárnője, vagy titkára melyik porontya lesz?

Comments are closed.