Pécs egykori nagyformátumú városvezetőiről mutattak be kötetet

Nagy Imre Gábor könyve Aidinger János, Majorossy Imre, Nendtvich Andor és Makay István életútját mutatja be, és rávilágít arra, hogy bár sok mindenben különböztek egymástól, Pécs szeretete mégis összekötötte őket.

Ma délután mutatták be a Baranya Megyei Levéltárban a Pécs polgármesterei (1875–1940) című kötetet. A bemutató helyszínválasztása nem volt véletlen, ugyanis a könyv szerzője, Nagy Imre Gábor a levéltár munkatársa már hosszú évek óta. Kutatási területe Pécs városvezetői köré összpontosult, épp ez adta az ötletet a kötet megírásához. Pécs kultúráért felelős alpolgármestere, Zag Gábor lapunk érdeklődésére elmondta, nagyon fontos a városnak a kiadvány.

– Minden elismerés megilleti Nagy Imre Gábort, hiszen hosszú évek munkája van ebben a könyvben – nyilatkozta Zag. – Úgy gondolom, nagyon fontos, hogy foglalkozzunk a múlttal. Hiszen a könyvben szereplő négy egykori városvezető, Aidinger János, Majorossy Imre, Nendtvich Andor és Makay István munkája is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy Pécs ma a régió vezető szerepét töltse be, hogy a városunk ma ott legyen, ahol van.

Bár a négy korábbi polgármester nevét olvasva sok pécsinek ma leginkább csak különböző közterületek ugorhatnak be, a könyvet végigolvasva mindenki képbe kerülhet, kik is voltak ők valójában, és milyen is volt Pécs a vezetésük alatt.

– Egy dologra külön is szeretném felhívni mindenki figyelmét – tette hozzá az alpolgármester. – A kötetből is kiderül, hogy négy nagyon különböző személyiség, négy teljesen eltérő karakterről van szó. Azonban egyvalami mégis összeköti őket, a Pécs iránt érzett szeretetük, a pécsiségük. Ez ma is fontos iránytű számunkra, hiszen a pécsiség egy olyan dolog, ami egy egész életen át elkísér minket, és összeköt.

Hirdetés